Trump: – USA bryter alle bånd til WHO

President Donald Trump langet ut mot Kina og WHO under pressekonferanse.

Under en pressekonferanse fredag kveld langet president Donald Trump ut mot Kina.

Se opptak av pressekonferansen øverst i saken.

Anklager om tyveri gjennom tidligere handelsavtaler, og en skyllebøtte over at koronaviruset ble muliggjort av Kina, gikk over i en tirade i retning WHO.

– Vi bryter i dag alle bånd til Verdens helseorganisasjon, uttalte Trump.

Han begrunnet bruddet med at «WHO ikke har innført reformer» i forbindelse med håndteringen av koronapandemien og la til at USA heller vil bruke pengene sine andre steder.

– Må styrke samarbeidet

USA er den største økonomiske bidragsyteren til WHO og en slik beslutning vil få store konsekvenser for organisasjonen. Helseminister Bent Høie reagerer på uttalelsen til den amerikanske presidenten.

– Det er beklagelig hvis dette skjer. Vi trenger WHO og internasjonal solidaritet mer enn noen gang. Verden står midt i en global folkehelsekrise og da må vi styrke samarbeidet. Norge har økt vårt bidrag til WHO i denne situasjonen, sier Høie til TV 2.

– Pinlig oppvisning

Demokrater reagerer sterkt på presidentens uttalelser

– President Trumps oppvisning i Rosehagen nettopp var patetisk. Det bekrefter bare hans manglende evne til å lede når landet trenger det som mest. Det eneste spørsmålet er om presidenten er redd for å lede, eller om han bare ikke vet hvordan, sier senatets minoritetsleder fra New York, Chuck Schumer i en uttalelse på Twitter.

Han mener presidenten bare leter etter syndebukker mens landet er i krise.

Krevde endringer

I april kunngjorde Trump at han stanser bevilgningene til WHO.

I forrige uke trappet presidenten opp sine verbale angrep mot WHO og anklaget organisasjonen for å «fremme Kinas falske informasjon» om pandemien.

Da truet han også med å trekke USA permanent fra organisasjonen dersom ikke den forpliktet seg til «omfattende forbedringer» innen 30 dager.

Over 100.000 mennesker er døde av koronaviruset i USA og 40 millioner mennesker har registrert seg som arbeidsledige. Trump anklager indirekte Kina for å være ansvarlig for dette.

– Lot viruset spre seg

– Verden lider nå på grunn av den uhederlige håndteringen fra kinesiske myndigheter. De dekket over Wuhan-viruset og lot viruset spre seg over hele verden, sier Trump.

– Viruset kom ikke til Beijing, men det kom til Europa og USA, sier Trump.

Trump forlanger også en endret strategi for tilbakeføring av Hongkong til Kina. Han sier USA skal sanksjonere de personene som er ansvarlig for å begrense Hongkongs selvstendighet.

USA og Storbritannia presset fredag Kina om sikkerhetsloven for Hongkong, trass i Kinas vrede over at saken i det hele tatt er brakt inn for FNs sikkerhetsråd.

Frykter å miste frihet

Mange i Hongkong frykter at sikkerhetsloven som er vedtatt i Beijing, skal gjøre slutt på mye av friheten de fortsatt nyter etter at den tidligere britiske kolonien ble levert tilbake til Kina i 1997.

Dette var årsaken til de langvarige opptøyene i Hongkong i 2019.

Tilbakeleveringen skjedde i henhold til den såkalte Ett land, to systemer-avtalen mellom Kina og Storbritannia, som ga Hongkong rett til sitt eget politiske system fram til 2047.