Her marsjerer nasjonalgarden i gatene i Minneapolis for første gang siden 2008.
Her marsjerer nasjonalgarden i gatene i Minneapolis for første gang siden 2008. Foto: AFP

Borgermester erklærer portforbud i Minneapolis

Nasjonalgarden marsjerer i gatene i Minneapolis for første gang på 12 år.

For første gang siden 2008 er USAs nasjonalgarde utkommandert i Minnesota for å slå tilbake opptøyene som har herjet byen de siste 48 timene.

Fredag ble det klart at det innføres portforbud i byen fra klokken 20 fredag kveld til 06 lørdag morgen lokal tid.

«Ingen må ferdes i offentlige gater eller plasser (...) Overtredelse av dette kan straffes med bøter opp til 1000 dollar, eller opp til 90 dager i fengsel», heter det i vedtaket.

Bevæpnet

Nasjonalgarden er en del av USAs militære reservestyrker og styres av den enkelte delstat.

– De er bevæpnet og de har ressursene til å slå tilbake opptøyene, sier Minnesotas guvernør Tim Walz på en pressekonferanse fredag.

Mange er urolige for å se nasjonalgarden i gatene, men de er også kritiske til det de mener er en mangelfulle jobb av politiet de siste dagene.

Walz sier reservestyrkene har rett til å forsvare seg og ber om ro i gatene. Han lover snarlige reaksjoner mot politifolkene som var involvert da afroamerikanske George Floyd døde.

Ber om ro

– Jeg forstår at mange har mistet tilliten. Jeg har ikke tenkt å stå her og si, som en hvit mann, hvordan dere skal opptre. Men jeg ber om deres hjelp til å gjenopprette ro og orden, sa Walz.

Han understreket at det er nødvendig at orden blir gjenopprettet for at det skal være mulig å søke rettferdighet i de tilfellene som har forårsaket uroen.

Oppgjør med diskriminering

Walz lovte også å ta et oppgjør med den rasemessige ulikheten som ligger til grunn for uroen, men varslet også at delstatens nasjonalgarde blir satt inn for å gjenopprette orden etter tre netter med opptøyer og plyndring i Minneapolis, skriver Reuters.

Uroen og protestene ble utløst av hendelsen mandag da Floyd, en 46 år gammel afroamerikansk mann, døde etter at en hvit politimann hadde holdt ham nede med et kne mot nakken i flere minutter.

Walz ba også om unnskyldning for at et TV-team fra CNN ble arrestert og påført håndjern mens de filmet protestene i nærheten av en politistasjon som torsdag ble satt i brann. Teamet ble senere løslatt.