ÅPNER: Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse tidligere fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ÅPNER: Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse tidligere fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Åpner for å reise til Danmark

Nordmenn får fra 15. juni lov til å reise til Danmark, men noen områder er fortsatt stengt for turister.

Fredag holdt regjeringen en pressekonferanse der de informerte om nye reiseråd. På forhånd fikk TV 2 opplyst at regjeringen ville åpne for reiser mellom Norge og Danmark. Det kunne også statsminister Erna Solberg bekrefte klokken 14.

– Det er nære bånd mellom Danmark og Norge. Derfor er det gledelig at vi nå kan starte gjenåpning for reiser, turisme og samarbeid over grensene, sier Solberg.

På forhånd fikk TV 2 opplyst at reiserådet vil tre i kraft fra 15. juni, og at også dansker vil få reise til Norge etter denne datoen.

Også Danmarks statsminister Mette Fredriksen møtte pressen klokken 14, for å presentere en plan for en «kontrollert og gradvis gjenåpning av sommerturismen».

Danmark åpner grensene for folk fra Norge, Tyskland og Island, melder danske TV 2.

Enigheten mellom Norge og Danmark er starten på en langsom oppmykning av reiserådene.

Foreløpig blir det vurdert at det er for mye smitte i omløp til å åpne mot Sverige, som er langt hardere rammet av koronaviruset enn Norge og Danmark.

Fredag var det registrert 236 døde med påvist koronavirus i Norge og 568 i Danmark. I Sverige er det registrert 4266 døde med påvist koronavirus.

Kriterier

Erna Solberg opplyser at det må defineres en rekke kriterier for å kunne besøke andre land, som for eksempel hva som regnes som «høyt smittetrykk».

Alle reisende må fremdeles isolere seg ved mulige covid-19 symptomer.

Det er ikke lov for turister å overnatte i København. Danske myndigheter har bestemt at utenlandske turister ved innreise må kunne bevise at de har minst seks dagers opphold på et spesifikt sted. Det stedet kan ikke være i København eller Frederiksberg kommune.

– Det betyr altså at det blir utrolig viktig å følge med på hva slags regler de andre landene har, sier Erna Solberg.

Norge har på sin side ikke laget særlige restriksjoner for danske turister som kommer hit.

Bortsett fra Danmark opprettholdes fortsatt UDs reiseråd om å unngå alle reiser til andre land som ikke er strengt nødvendige.

Skal samarbeide

På en pressekonferanse 15. mai, opplyste den norske regjeringen at de ville opprettholde reiserådet om å unngå alle utenlandsreiser frem til 20. august. Samtidig ble det opplyst at det innen 15. juni skal vurderes å endre reiserådene til andre nordiske land.

På pressekonferansen poengterte Erna Solberg at en eventuell åpning skal gjøres i samarbeid med de andre nordiske landene.

– Alt vi gjør, skal vi gjøre sammen med de andre landene, sa hun den gang.

Fredag sier Solberg at det i utgangspunktet var ønsket å få til en felles løsning for alle de nordiske landene, men at man ikke er der riktig ennå.

– Det vil være mulighet for at vi kommer frem til 15. juni med mer åpning, men slik smittesituasjonen er nå, er det nok steder hvor det ikke kommer til å være mulig å åpne, sier Solberg.

Samtidig understreker hun at smittesituasjonen endrer seg fra uke til uke, og at dette følges nøye.

– Men basert på avtalene vi nå ønsker å inngå, er mitt estimat at vi kan åpne noen regioner, men ikke alle regioner til nabolandene. Og det er ikke sikkert at alle de andre landene ønsker å ha en full åpning heller. Det er flere land som ønsker gradvis åpning fordi de må se på totaltrykket sitt, sier hun.

Innen 20. juli skal det i Norge vurderes å endre reiserådet for andre nærliggende europeiske land.

Svalbard åpnes for turister fra 1 juni.