DREPT: Romina Ashrafi (14) ble æresdrept av sin egen far. Foto: Skjemdump Twitter
DREPT: Romina Ashrafi (14) ble æresdrept av sin egen far. Foto: Skjemdump Twitter

Drap på 14 år gammel jente ryster Iran

Iranske Romina Ashrafi (14) ble angivelig drept av sin egen far etter å rømt for å gifte seg med kjæresten sin.

Romina (14) og kjæresten, Bahamn Khavari (34) rømte fra familien for å gifte seg, et ekteskap som faren, Reza Ashrafi, ikke var villig til å godta.

Etter fem dager på rømmen ble Romina (14) og kjæresten Bahamn Khavari (34) funnet. Ashrafi tatt med til en politistasjon, og sendt hjem med faren.

Dette til tross for at Romina fortalte politiet at hun fryktet at faren ville reagere med vold.

Faren er nå varetektsfengslet, mistenkt for å ha halshugget datteren med en sigd mens hun lå og sov, forrige torsdag.

Faren meldte seg selv inn til politiet, ifølge den iranske avisen Gilkahabar.

Ber om endringer

Drapet blir beskrevet som et æresdrap, et drap gjort i den hensikt å gjenopprette æren til en person eller familie som føler seg krenket.

I henhold til den islamske lovgivningen i Iran, får fedre og andre familiemedlemmer redusert straff dersom de dømmes for drap eller vold mot barn i hjemmet eller for såkalte «æresdrap».

– Romina er ikke den første, og hun vil heller ikke være den siste som blir et offer for æresdrap, skrev Shanindokht Molaverdi, tidligere visepresident ved sekretæriatet for kvinners rettigheter i Iran, på sin Twitter-profil.

Under et regjeringsmøte ba landets president, Hassan Rouhani, om en strengere lovgivning som forsvarer kvinner mot vold i hjemmet.

– Vi bør revurdere ideen om at hjemmet er et trygt sted for barn og kvinner, sa Shahnaz Sajjadi, en av Rouhanis rådgivere om menneskerettigheter.

Amnesty reagerer

Amnesty International ba om at iranske myndigheter sørger for at noen blir holdt ansvarlig for drapet, på sin Twitter-profil.

– Vi ber om at iranske myndigheter ender undertrykkelsen av kvinner og jenter, og at de kriminaliserer vold i hjemmet.

– De bør endre §301 i straffeloven, slik at de som begår denne type kriminalitet får en straff som er proporsjonal til lovbruddet, uten at de tar i bruk dødsstraff, skriver Amnesty videre.

Ifølge FNs høykommisær for menneskerettigheter så reduserer §301 i den iranske straffeloven straffen for fedre som er involvert i æresdrap.

Amnesty skriver også at de er forskrekket av hvordan det iranske politiet lot Romina bli med faren sin, selv om hun hadde advart om at han kunne være voldelig.

Nyheten om drapet har også fått stor oppmerksomhet på sosiale medier. Hashtagen #Romina_Ashrafi har blitt brukt over 50.000 ganger, skriver BBC.

Iranske myndigheter har opplyst om at rettssaken mot faren vil bli ført i en spesialdomstol. Dagens islamske lovgivning tilsier at faren risikerer en fengselsstraff på mellom tre til ti år dersom han blir dømt skyldig for drap på datteren.