STJAL TVER: Ifølge lokalavisa Star Tribune ble det sjålet TVer, klær og matvarer under opptøyene som oppsto under demonstrasjonene i Minneapolis natt til torsdag norsk tid.
STJAL TVER: Ifølge lokalavisa Star Tribune ble det sjålet TVer, klær og matvarer under opptøyene som oppsto under demonstrasjonene i Minneapolis natt til torsdag norsk tid. Foto: Aaron Lavinsky

Demonstrasjoner sprer seg til flere byer etter mann ble kvalt til døde – butikker ble plyndret

Det er meldt om demonstrasjoner, vold og plyndring i etterkant av at en George Floyd ble kvalt til døde under en pågripelse i Minneapolis mandag.

Det har vært store demonstrasjoner i byen Minneapolis de siste to dagene som følge av George Floyds død mandag.

Han omkom som følge av en pågripelse som fikk fatale følger. En av politibetjentene involvert i arrestasjonen ble filmet mens han satt på Floyds hals i omtrent fem minutter. Underveis ropte Floyd om hjelp, og fortalte at han ikke fikk puste. Han ble kort tid etter erklært død.

– Å være svart i USA skal ikke være en dødsdom, uttalte byens borgermester Jacob Frey, tidligere denne uken.

Spredte seg til Los Angeles

Nå melder flere medier at demonstrasjonene som startet i går, og som da førte til at gaten hvor Floyd ble sperret av, sammenstøt mellom politi og demonstranter, samt hærverk ved byens politistasjon, har spredd seg til flere byer.

– Vi hører deres sinne og smerte. Vi vil alltid legge til rette for ytringsfrihet. Uansett. Alt vi ber om er at demonstrasjonene skjer på en trygg og lovlig måte, skriver Los Angeles-politiet på Twitter tidlig torsdag morgen norsk tid.

Ifølge Los Angeles Times har politiet i byen utstedt et farevarsel som gjør at at betjenter per nå ikke får gå fra jobb og at politiet vil måtte prioritere hvilke oppdrag de tar.

– Jeg er bekymret. De har vist stor grad av voldsbruk, sier assisterende politisjef i byen, Robert Arcos, til Los Angeles Times om demonstrantene.

Plyndret butikker

Ifølge Star Tribune har demonstrasjonene også spredt seg til videre i Minnesota til byen Duluth og området Oakdale, hvor en av de involverte politibetjentene bor. Ifølge avisa er det natt til torsdag meldt om steinkasting mot politi ved en politistasjon i Minneapolis, samt plyndring ved butikker.

Ved en Target-butikk i Minnesota ble det stjålet både TVer, klær og matvarer, og ved butikken Minnehaha Lake Wine & Spirits ble det stjålet alkohol. Ifølge politiet har ingen så langt blitt pågrepet.

– Vi er sønderknust over George Floyds dødsfall og smerten det har skapt hos folk. Vi bestemte å stenge vår butikk tidligere i dag, og sørget for å passe på at alle våre ansatte var trygge og gjort rede for, uttaler Joshua Thomas, talsmann ved Target-butikken som ble plyndret.

Sent onsdag kveld ble en person skutt i demonstrasjonene. Under en pressekonferanse forklarte politiet i Minneapolis at de dødelige skuddene som ble avfyrt i demonstrasjonene ble avfyrt av eieren av et bondeverksted. Ifølge eieren ble virksomheten hans plyndret av mannen som døde.

Fikk sparken

De fire politibetjentene som var involvert i Floyds død har siden fått sparken.

Ifølge NBC News, som har gjennomgått karrieren til politibetjenten som satt oppå Floyd, har mannen i 40-årene jobbet for politidistriktet de siste 19 årene, og har tidligere fått skryt for arbeidet sitt. Men det har også vært en rekke klager mot han, skriver nyhetskanalen.

– Antall klager ligger litt over normalen, sier Mylan Masson til TV-kanalen.

Han er nå pensjonert fra politidistriktet, og har lenge vært en av politiets utdanningseksperter for Hennepin Technical College i Minnesota.

Hun presiserer at hvem som helst kan klage på en politibetjent, uansett om den er berettiget eller ikke, og betjenter som ofte jobber direkte med folk vil oppleve flere klager enn dem som ikke gjør det.

Ifølge nyhetskanalen har betjenten ikke fått noen disiplinærsaker på seg.

Søsteren ønsker drapssiktelse

– De drepte broren min. Han ropte etter hjelp, sier Bridgett Floyd til TV-kanalen NBC.

Hun ønsker at samtlige involverte betjenter skal siktes for drap.

Politiforeningen i Minneapolis, som representerer over 800 betjenter i distriktet, oppfordrer offentligheten til å ikke forhåndsdømme før alt videomaterialet og obduksjonsrapporten etter Floyds dødsfall er klart.

Politiet har tidligere opplyst at de mandag fikk inn melding om at noen hadde forsøkt å betale for seg med falske sedler. Floyd ble funnet ved en bil i nærheten, og ble da pågrepet.

– Trist og tragisk

USAs president Donald Trump uttalte onsdag at han har bedt landets justisdepartement til å se på saken. Han omtaler hendelsen som «trist og tragisk».

Da han møtte pressen i forkant av den senere avbrutte oppskytningen til SpaceX og Nasa, ble Trump spurt om han synes betjentene burde straffeforfølges.

– Vi skal se på det, og vi skal få en rapport i morgen om det, uttalte han da.

På Twitter skriver presidenten også at det var han som ba FBI og justisdepartementet om å se på saken.

Ifølge politisjefen i Minneapolis, Medaria Arradondo, var det han selv som ba FBI om å bli involvert tirsdag, ettersom kunne komme spørsmål om sivile rettigheter, skriver NBC News.