Raser etter kontroversielt dødsfall: – Forstår dere nå?

Mandag døde George Floyd (46) i USA, etter å ha blitt holdt nede av politiet. En rekke kjendiser har via sosiale medier reagert sterkt på saken.

Mandag denne uken døde 46 år gamle George Floyd, som jobbet som vekter ved en restaurant, under en pågripelse i byen Minneapolis i USA.

Politiet hadde fått inn melding om at en mann hadde forsøkt seg på å bruke forfalskede dokumenter ved en dagligvarehandel, og forsøkte da å pågripe Floyd, som ifølge dem oppholdt seg ved en bil, tilsynelatende beruset.

Politiet la Floyd i bakken, angivelig fordi han motsatte seg arrestasjonen. På en video tatt av en forbipasserende kan vi høre Floyd si at han ikke får puste, og publikum reagerer sterkt på behandlingen 46-åringen får.

– Dere tar livet av ham, sier en av dem som var til stede.

Etter en stund ble Floyd hentet med ambulanse, og han ble erklært død på sykehuset. Fire politimenn har mistet jobben etter hendelsen.

– Fortsatt uklart?

Basketspilleren Lebron James publiserte natt til onsdag et bilde av en politimann som kneler over George Floyd, sidestilt med et bilde av en knelende Colin Kaepernick.

Det var tidligere quarterback Colin Kaepernick som i 2016 startet med å knele under nasjonalsangen før kamper som en protest mot urettferdig behandling av afroamerikanerne og politivold.

For et par år siden involverte selv president Donald Trump seg i saken da fargede idrettsutøvere begynte å knele under nasjonalsangen, i protest mot politivold og rasisme. Trump var riktignok imot knelingen.

Det ble til slutt innført regler for spillerne under nasjonalsangen, som blant annet innebar en bot for de klubbene der utøverne ikke sto oppreist.

I sin post om Floyd-saken skriver James «Forstår dere nå? Eller er det fortsatt uklart for dere?»

Også Snoop Dogg og en rekke andre kjendiser har delt samme bilde som James.

– Dette må stoppe

En annen som reagerer på hendelsen, er superstjerne Justin Bieber.

– Dette MÅ STOPPE, dette gjør meg dårlig. Det gjør meg sint, denne mannen døde. Dette gjør meg trist. Rasisme er ondskap. Vi må bruke vår stemme! Vær så snill folkens. Jeg beklager GEORGE FLOYD, skriver stjernen på Instagram.

En annen som har uttalt seg om saken, er musiker Ariana Grande.

Via sin story på Instagram skriver hun at ingenting kan rettferdiggjøre det som har skjedd med Floyd.

– Det handler ikke om å ta de aktuelle politibetjentene som gjorde dette, men om å endre systemet, skriver hun.

Artisten Sia skriver på sin Twitter-konto at de aktuelle politifolkene må bli straffeforfulgt, og reagerer på at dette ikke allerede har skjedd.

Også superstjernen Madonna gikk hardt ut mot hendelsen tirsdag.

– Denne betjenten visste at han ble filmet, og drepte med arroganse og stolthet. Dette må stoppe. Frem til vi er forbi rasisme i USA burde ingen få lov til å bruke skytevåpen, spesielt politi, skriver hun.

FBI har nå åpnet etterforskning av saken.

OPPTØYER: Det var demonstrasjoner og opptøyer i Minneapolis tirsdag kveld. Politiet brukte blant annet tåregass mot demonstrantene.
OPPTØYER: Det var demonstrasjoner og opptøyer i Minneapolis tirsdag kveld. Politiet brukte blant annet tåregass mot demonstrantene. Foto: Stephen Maturen / AFP / NTB scanpix

Borgermesteren i Minneapolis var sterkt berørt da han uttalte seg om saken tirsdag.

– Å være svart i USA bør ikke være en dødsdom. Gjennom fem minutt så vi en hvit betjent sette kneet sitt inn i halsen til en svart mann. Fem minutt. Når du hører noen be om hjelp, så skal du hjelpe, uttalte borgermester Jacob Frey.

Tirsdag kveld var det en stor demonstrasjon i gatene ved stedet der hendelsen skjedde. Demonstrantene bar blant annet skilt med noen av de siste tingene Floyd sa i live:

«Vær så snill, jeg får ikke puste. Du kommer til å drepe meg. »