DREPT: George Floyd døde etter han ble kvalt ihjel av av politiet på åpen gate i Minneapolis. Nå har fire politibetjenter fått sparken etter episoden. Foto: Facebook/ Darnella Frazier/Skjermdump

Fire politibetjenter har fått sparken etter at George ble kvalt til døde

Fire politibetjenter har fått sparken etter den rystende episoden, hvor George Floyd ble kvalt ihjel av politiet på åpen gate i Minneapolis.

– Å være svart i USA skal ikke være en dødsdom, skriver borgermester Jacob Frey i Minneapolis på Facebook tirsdag kveld.

Borgermesteren opplyser at fire politibetjenter har fått sparken etter den voldelige arrestasjonen hvor George Floyd døde mandag kveld.

– I fem minutter så vi en hvit politibetjent presse kneet sitt inn i halsen på en svart mann. I fem minutter, skriver Frey.

– Traumatisk

Borgermesteren er tydelig på at man må respondere når man hører noen rope om hjelp.

– Denne politibetjenten mislykkes fullstendig. Det som skjedde var fælt. Det var traumatisk, skriver Frey.

Borgermesteren opplyser at avdøde er George Floyd.

Floyd var i 40-årene og jobbet som sikkerhetsvakt, skriver StarTribune.

Etterforskes

Både FBI og lokale politimyndigheter skal etterforske den grove voldshendelsen, som skjedde på åpen gate i Minneapolis mandag kveld.

Borgermester Frey mener at uansett hva etterforskningen avdekker, endrer det ikke det faktum at denne mannen skulle fortsatt ha vært i live.

Den voldelige arrestasjonen av Floyd ble filmet og delt på sosiale medier.

I videoen ser man at politibetjentene sette håndjern på Floyd, legger han i bakken mens den ene politibetjenten holder han nede med ett kne på mannens hals.

I en over ti minutter lang video filmet av forbipasserende Darnella Frazier, publisert på en rekke amerikanske medier, deriblant TMZ og Washington Post, ser og hører man Floyd rope gjentatte ganger om hjelp – og at han ikke får puste. (NB: Videoen viser sterke bilder)

De to politimennene ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om Floyds tryglende ord.

Livløs på bakken

MINNESMERKE: Innbyggerne i Minneapolis la ned blomster og ba for avdøde George Floyd.
MINNESMERKE: Innbyggerne i Minneapolis la ned blomster og ba for avdøde George Floyd. Foto: AFP

Personen som filmer, samt flere andre, protesterer høylytt mot politiets behandling av Floyd. Likevel blir politibetjenten sittende oppå han helt til kroppen hans ligger livløs på bakken.

Etter hvert dukker ambulansen opp på stedet, og Floyd blir fraktet til et lokalt sykehus hvor han senere blir erklært død.

Hendelsen fant sted etter at politiet rykket ut etter en mistanke om forfalskning.

Ifølge politiet skal George Floyd ha sittet oppå en bil da politibetjentene ankom stedet, og de hevder at han skal ha virket påvirket og motsatte seg arrestasjon. Det var årsaken til at han ble lagt i håndjern.

Tårevått

Tirsdag holdt borgermesteren Jacob Frey en tårevåt pressekonferanse hvor han fordømte politivolden.

PROTEST: Mange folk har trukket til gatene for å protestere mot politivolden etter at George Floyd ble kvalt av flere politibetjenter. ,
PROTEST: Mange folk har trukket til gatene for å protestere mot politivolden etter at George Floyd ble kvalt av flere politibetjenter. , Foto: AFP

– Jeg har prøvd å finne ord for å beskrive hva som har skjedd, men alt jeg klarer å komme med er at han aldri skulle ha dødd, sier Frey i videoen.

– Denne manens liv betyr noe. Han betyr noe. Han er noens sønn, noens familie og noens venn. Han var et menneske og hans liv betyr noe. Uansett hva etterforskningen avdekker, endrer det ikke det faktum at han skulle vært i live.