Slik reagerer Ropstad på bioteknologi-nederlaget

– Jeg beklager det Stortinget har gjort i dag, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Tirsdag vedtok Stortinget historiske endringer i bioteknologiloven. Det betyr at eggdonasjon til par, assistert befruktning for enslige, lagring av egg for alle som vil og tidlig fosterdiagnostikk for alle gravide kvinner nå blir en realitet.

– Tilbakeskritt for likeverdet

KrF har kjempet mot endringene, og tapte på alle punkter. KrF fikk støtte av regjeringspartnerne Høyre og Venstre -selv om flere av representantene i debatten ga uttrykk for at det er en endring de i realiteten støtter.

– Dette er et stort tilbakeskritt for likeverdet i 2020, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etter voteringene i bioteknologiloven.

– Jeg beklager det Stortinget har gjort i dag, sier Ropstad til TV 2.

Ropstad og KrF har argumentert sterkt for at endringer i denne loven kan føre til et uønsket sorteringssamfunn, og de sto på til siste slutt for å vinne fram.

SV, Ap og Frp hadde i utgangspunktet en avtale om å stemme for endringer i loven, men Frp fristilte sine respresentater til å stemme fritt.

Ropstad mener det var viktig å ta en kamp om hjertesaken sin.

– Etiske dilemma er ikke over for Stortinget, og da er det viktig å ha et verdiparti som KrF, sier Ropstad.

Listhaug lojal mot eget parti

Sylvi Listhaug i Frp var en av dem mange mente ville stemme mot endringene i bioteknologiloven, men det gjorde hun ikke.

– Jeg er veldig for mange av forslagene. Jeg er veldig for at foreldre får informasjon i svangerskapet. At det brukes teknologi til å redde liv, men også å gi bedre livskvalitet til barn som fødes, sier Listhaug til TV 2.

Hun sier allikevel hun er glad for at det ikke dreier seg om et «frislipp» da hun prisippielt er mot eggdonasjon.

– De kvinnene som får eggdonasjon er kvinner som har mistet muligheten til å bli gravide på grunn av sykdommer som eggstokkreft eller livmordhalskreft, sier Listhaug.

Lithaug sier hun valgte å være lojal med landsmøtets linje i denne saken, og sier at hun var en av mange som i dag stemte på tvers av det de egentlig mener.

Leder i Frp, Siv Jensen, sier det er naturlig at mange hadde kvaler med hva de skulle stemme i dag. Selv er hun positiv til endringen.

– Det er all grunn til å være stolt i dag. Det er 16 år siden sist denne loven ble endret, sier hun til pressen etter avstemningen.

Jubel i Ap, SV og Frp

– Vi har løftet muligheten fram for de mennesker som er i en sårbar situasjon. Nå er tilbudet tilgjengelig for alle, ikke bare de som kan betale for det, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Argumentet om likestilling har vært viktig for tilhengerne av forslaget om å åpne opp for eggdonasjon.

Helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, påpeker at dette handler om gi lik tilgang til helsetjenester, uavhengig av inntekt og geografi.

– Dette er stort. For Arbeiderpartiet representerer dette slutten på en lang lang vei, sier Kjerkol til TV 2.

– Dette er en historisk dag, og et historisk fremskritt som vil bety mye for mange norske familier, sier Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet.

– De lovendringene vi fremmer her i dag hviler på skuldrene til mange kvinner, og menn, som har banet vei før oss, sier hun.

Likestilt med sæddonasjon

Tidligere i år gikk også Bioteknologirådet inn for at Norge bør tillate eggdonasjon på linje med sæddonasjon.

Sæddonasjon har vært tillatt i 90 år, mens Norge hittil har hatt et forbud mot å donere egg. Norge har vært i særstilling i Europa, siden det er tillatt i alle EU-land, med unntak av Tyskland.