DREPT: Mannen på bakken er ubevæpnet og roper om hjelp. Minutter senere blir han erklært død.
DREPT: Mannen på bakken er ubevæpnet og roper om hjelp. Minutter senere blir han erklært død. Foto: Darnella Frazier/Skjermdump

Mann kvalt til døde av politiet på åpen gate – rystende video viser dødskampen

En mann døde mandag kveld etter å ha blitt kvalt av politiet, til tross for pustebesvær og gjentatte rop om hjelp.

En afroamerikansk mann fra Minneapolis i USA døde mandag denne uken etter å ha blitt arrestert og lagt i bakken av en politibetjent, som plasserte kneet sitt på mannens hals.

I en over ti minutter lang video filmet av forbipasserende Darnella Frazier, publisert på en rekke amerikanske medier, deriblant TMZ og Washington Post, ser og hører man mannen rope gjentatte ganger om hjelp – og at han ikke får puste. (NB: Videoen viser sterke bilder)

Ber politiet om å stoppe

De to politimennene ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om mannens tryglende ord.

Personen som filmer, samt flere andre, protesterer høylytt mot politiets behandling av mannen. Likevel blir politibetjenten sittende oppå mannen helt til kroppen hans ligger livløs på bakken.

Etter hvert dukker ambulansen opp på stedet, og mannen blir fraktet til et lokalt sykehus hvor han senere blir erklært død.

Etterforskes av FBI

Hendelsen fant sted mandag kveld etter at politiet rykket ut til en melding om forfalskning. Mannen, som fortsatt ikke identifisert, satt i en bil da de ankom stedet, og ifølge politiet skal han ha motsatt seg arrestasjonen. Det var da han ble lagt i håndjern. Han skal trolig ha vært i 40-årene, skriver CBS News.

Det skal ikke ha vært noen våpen innblandet.

FBI er nå satt på saken og skal etterforske den grove voldshendelsen, skriver det amerikanske nettstedet.

Ifølge StarTribune skal politimannen i videoen tidligere ha vært med i tre skyteepisoder – en av dem med dødelig utfall.

Borgermesteren i tårer

Tirsdag holdt borgermesteren Jacob Frey en tårevåt pressekonferanse hvor han fordømte politivolden.

– Jeg har prøvd å finne ord for å beskrive hva som har skjedd, men alt jeg klarer å komme med er at han aldri skulle ha dødd, sier Frey i videoen.

– Denne mannes liv betyr noe. Han betyr noe. Han er noens sønn, noens familie og noens venn. Han var et menneske og hans liv betyr noe. Uansett hva etterforskningen avdekker, endrer det ikke det faktum at han skulle vært i live.

Se hele pressekonferansen her: