Bioteknologi-thriller: Venstre-topp går mot egen regjering

Venstres Ketil Kjenseth går imot egen regjering og stemmer for endringer i bioteknologi. Han sier han ikke er blitt advart av Trine Skei Grande, og mener «noen i Venstre må være på riktig side av historien».

Tirsdag skal det stemmes over de første endringene i bioteknologiloven på 16 år. Det ser ut til å bli en politisk thriller, der hver stemme teller.

Nå sier tidligere Frp-politiker Ulf Leirstein at han vurderer å stemme mot Frps syn om assistert befruktning for enslige.

Venstre-representant Ketil Kjenseth avslørte også i dag at han stemmer mot eget parti, og for liberalisering.

– Jeg har bestemt meg for å stemme for endringene i bioteknologiloven. Det er på tide at vi åpner for denne liberaliseringen, sier Kjenseth til TV 2.

– Noen i Venstre må være på riktig side av historien, både for historien og fremtiden, sier han videre.

Kjenseth bryter dermed med avtalen Venstre har inngått i regjeringsplattformen.

– Det har vært et vanskelig valg å gå mot mitt eget parti og regjering, men jeg er nødt til å stemme etter min egen overbevisning og samvittighet, sier Kjenseth.

Har snakket med ledelsen

KrF har jobbet til siste øyeblikk for å stanse opposisjonen og har kalt inn alle 169 stortingsrepresentantene til avstemmingen. KrF har også bedt Frp-representanter om å stemme mot flertallsforslagene fra eget parti.

– Dette gjelder jo begge veier. Det er ikke bare de i Frp som kanskje er i tvil. Jeg må også kunne stemme basert på min egen overbevisning, sier Kjenseth.

Kjenseth sier han har diskutert sitt standpunkt med hele Venstre-ledelsen og varslet om at han synes det er et vanskelig valg.

Ikke advart

Han sier han ikke er blitt advart av partileder Trine Skei Grande, eller noen andre i ledelsen.

Venstre er egentlig for de fleste av forslagene i sitt partiprogram, men har i regjeringserklæringen gått med på at det ikke skal gjøres endringer i bioteknologiloven av hensyn til KrF.

– Jeg synes det er viktig at noen fra venstre er med på denne historiske besluttingen, sier Kjenseth.

Det er foreløpig uklart om andre Venstre-representanter vil følge Kjenseths eksempel.

Uenig i et punkt

Tidligere Frp-politiker Ulf Leirstein stemmer sammen med Frp for de aller fleste endringene i bioteknologiloven, men vurderer å gå mot på ett punkt.

UAVHENGIG: Tidligere Frp-politiker Ulf Leirstein er nå uavhengig representant på Stortinget.
UAVHENGIG: Tidligere Frp-politiker Ulf Leirstein er nå uavhengig representant på Stortinget. Foto: Vidar Ruud

– Mitt utgangspunktet i alle saker, inkludert bioteknologiloven, er at jeg stemmer sammen med Frp, og jeg forholder meg til Frps program som jeg er innvalgt på, sier han.

– Det er kun ett punkt i det som skal stemmes over i dag, som ikke er omtalt i programmet, og det er assistert befruktning for enslige. Derfor vil jeg vurdere å stemme etter egen samvittighet her, sier han.

Leirstein er i dag uavhengig representant på Stortinget.

Blir jevnt

Ap, Frp og SV har med sine 86 mandater flertall på Stortinget, med én representant. MDG har varslet støtte til pakken. Også Rødt vil støtte endringene, med unntak av forslaget om eggdonasjon slik det er formulert.

Senterpartiet og regjeringspartiene går mot endringene. Flere Frp-ere har imidlertid varslet at de kan stemme mot flere av forslagene fra eget parti. Det ser derfor ut til at det kan bli svært jevnt.

Samtidig har Høyres Kristian Tonning Riise varslet at han vurderer å stemme mot egen regjering, mens Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth sier til NTB at de vil støtte forslaget om å tillate eggdonasjon.