BESKYTTENDE: Boris Johnson har foreløpig lagt en beskyttende politisk hånd over rådgiver Dominic Cummings,
BESKYTTENDE: Boris Johnson har foreløpig lagt en beskyttende politisk hånd over rådgiver Dominic Cummings, Foto: Daniel Leal-olivas

Krever at Cummings går av: – Dette er veldig alvorlig for Johnson

Mange briter krever at Dominic Cummings skal gå av etter at han brøt karantenereglene. Det kan få konsekvenser for Boris Johnson.

Boris Johnsons sentrale rådgiver Dominic Cummings er i hardt vær etter at han trosset landets karanteneregler for å besøke familien sin mens han fortsatt var koronasyk.

Cummings er anmeldt for å ha brutt karantenebestemmelsene og risikerer politietterforskning. Flere politikere, biskoper og helsearbeidere krever nå at Cummings må gå, men Boris Johnson har hittil forsvart sin nærmeste rådgiver.

– Dette er kritisk for Boris Johnson. Det svekker tilliten hans hos folket, og det vil få konsekvenser, sier Øivind Bratberg, førstelektor ved UiO og ekspert på britisk politikk.

– Spytter oss i ansiktet

Den mektige politiske rådgiveren var i midten av april syk med korona symptomer. Likevel valgte han å trosse landets koronaregler og reiste 42 mil fra London til Durham i stedet for å isolere seg hjemme.

Formålet skal ha vært å besøke foreldrene hans så de kunne passe sønnen mens Cummings og kona var syke.

KRITIKK: Cummings har fått massiv kritikk for å ha brutt karantenereglene.
KRITIKK: Cummings har fått massiv kritikk for å ha brutt karantenereglene. Foto: Alberto Pezzali

Boris Johnson forsvarte sin rådgiver ved å si at det er det en hver far ville gjort, noe som fikk legen Dominic Pimenta til å rase på Twitter.

– Jeg har ikke sett foreldrene mine siden januar. For å være ærlig, Cummings spytter i ansiktet til alle som står på og hele det britiske helsevesenet, skriver Pimenta.

Legen truer også med å ta grep hvis ikke Cummings velger å gå.

– Hvis ikke han sier opp, så gjør jeg det, skriver Pimenta.

Innlegget har fått mye oppmerksomhet og er mandag delt over 13 000 ganger.

– Jeg synes ikke det er overraskende at folk reagerer. Britene har allerede mistet mye tillit til statsministeren og dette blir mer bensin på bålet, sier Bratberg.

Johnsons nærmeste rådgiver

Dominic Cummings har lenge vært en kontroversiell person i den britiske regjeringen med mange politiske fiender. Han er også den nærmeste rådgiveren til Boris Johnson.

– De to har vært en dynamitt duo. Jeg er ikke overrasket over at Johnson forsvarer Cummings, men jeg er spent på hvilke konsekvenser det kan få, sier Bratberg.

Det er statsministeren alene som velger om han skal sparke eller beholde rådgiveren, et valg Bratberg tror at man ta ganske raskt.

EKSPERT: Øivind Brattberg er ekspert på britisk politikk
EKSPERT: Øivind Brattberg er ekspert på britisk politikk Foto: Universitetet i Oslo

– Det handler om hvorvidt Boris Johnson tror det er best å skyve sin nærmeste rådgiver ut døren eller beholde han som en svekket mann, sier Bratberg.

Vil få konsekvenser

Uansett hva Johnson velger å gjøre videre tror Bratberg at denne saken vil få konsekvenser. Den britiske regjeringen har de siste ukene fått stadig mer kritikk for måten de har håndtert koronasituasjonen.

– Tilliten til Johnson har vært jevnt synkende. Han fikk i starten mye omsorg fordi han selv var syk, men nå begynner folk å innse at regjeringen har sviktet, sier Bratberg.

Det er mandag registrert 36.675 koronadødsfall i Storbritannia.

– Denne saken blir for mange et tydelig bevis på at Johnsons nærmeste krets ikke tar situasjonen alvorlig. Det gjør at statsministeren mister mye tillit i befolkningen, sier Bratberg.

Vanskelig å finne en erstatter

Storbritannia-eksperten tror også at det vil være et slag for Johnson hvis han må sparke Cummings.

– Da blir han nødt til å tenke helt nytt. Dominic Cummings er helt unik, så det blir vanskelig å finne en erstatter, sier Bratberg.

Selv om dette er en alvorlig situasjon for Johnson tror ikke Bratberg at det vil felle statsministeren.

– For at det skal skje må det nok være noe enda mer alvorlig, og mest sannsynlig noe som rammer Johnson personlig, sier Bratberg