MÅ MØTE HER: Rettssaken mot finnmarkingen skal gå i Øst-Finnmark tingrett i Vadsø Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
MÅ MØTE HER: Rettssaken mot finnmarkingen skal gå i Øst-Finnmark tingrett i Vadsø Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Tiltale: Finnmarking fikk psykisk utviklingshemmet til å ha sex med samboeren

En mann fra Finnmark er tiltalt for å ha utnyttet en psykisk utviklingshemmet mann til å ha samleie med hans daværende samboer. Han er også tiltalt for nettovergrep mot barn.

Kvinnen var ifølge tiltalen fastbundet og hadde bind for øynene da mannen i 40-årene utnyttet mannen med psykisk utviklingshemming til å ha sex med henne.

Handlingene ble utført mot lovnad om penger, ifølge tiltalen, som NTB omtalte først.

Mannen i 40-årene skal også ha filmet, og delvis spredt hendelsen, som skjedde i november i fjor.

Nekter straffskyld

Ifølge TV 2s opplysninger har kvinnen forklart at hun ikke var gjort kjent med at den psykisk utviklingshemmede mannen skulle være del av samleiet da hun var fastbundet med bind for øynene.

Tiltalte nekter straffskyld.

– Han erkjenner ikke å ha utnyttet noens psykiske utviklingshemning. Han var ikke kjent med utviklingshemningen og oppfattet ikke mannen på den måten, sier hans forsvarer, advokat Arne Donald Andersen til TV 2.

Ifølge tiltalte var hele seansen avtalt og ønsket fra alle tre parter.

– Det er en veldig spesiell sak, sier statsadvokat Torstein Lindquister, som for øvrig ikke ønsker å kommentere denne delen av tiltalen.

Flere nettovergrep

Mannen er også tiltalt for en rekke nettovergrep mot barn. Overgrepene begynte i 2012 og omfatter blant annet at han skal ha fått flere jenter under 16 år til å sende ham nakenbilder av seg selv, at han sendte bilder til barna av at han utførte seksuelle handlinger med seg selv, og at han lastet opp seksualiserte bilder av barn på nettet.

Også disse forholdene nekter mannen i all vesentlighet straffskyld for.

– Han erkjenner ikke å ha hatt kontakt med disse jentene. Fra hans side vil det bli et spørsmål om misbruk av hans tilganger og profiler, sier advokat Andersen.

Statsadvokat Lindquister tror ikke på tiltaltes forklaring.

– Det er gjort grundige undersøkelser fra IKT-personell hos politiet, som mener å se et brukermønster som viser at det er han som er brukeren. De skal vitne i retten, sier statsadvokaten.

Finnmarkingen er også tiltalt for å ha delt nakenbilder eller -film av den tidligere samboeren uten hennes samtykke.

Rettssaken mot mannen starter i Øst-Finnmark tingrett 8. juni, og det er satt av fem dager til saken.