Nå er også mannen som filmet siktet

Mannen som filmet drapet på Ahmaud Arbery (25) ble torsdag arrestert og siktet i saken.

Georgia Bureau of Investigation sier at 50 år gamle Williame «Roddie» Bryan ble arrestert, siktet for overlagt drap og for å ha arrestert Arbery uten grunn, skriver nyhetsbyrået AP.

Saken har fått mye oppmerksomhet etter at en video av at Arbery ble skutt og drept av en hvit far og sønnen hans etter at de så han løpe i nabolaget deres begynte å sirkulere. Først da, to måneder senere, ble Gregory McMichael og sønnen Travis arrestert, siktet for overlagt drap og grov vold.

En lettelse

Bryan bor i samme del av byen som McMichael-familien, og filmet drapet fra bilen sin. Arberys families advokater sier de er lettet etter arrestasjonen.

– Hans medvirkning i drapet på Mr. Arbery var åpenbar for oss, og mange andre i landet, og etter en grundig etterforskning var det klart for G.B.I også, sier de i en uttalelse, ifølge New York Times.

– Akkurat nå vet vi at han filmet fra veldig nært hold. Ifølge advokaten hans, var han hjemme det ene øyeblikket, og like etterpå var han bak Ahmaud Arbery med mobiltelefonen og filmet bakholdsangrepet, sier advokat Merritt ifølge WSB-TV.

– Reaksjonen hans på veldig høye, voldelige, gjentatte hagleskudd, og at noen blir drept rett foran ham, var stillhet. Han bare fortsatte å filme. Du hører ikke at han gisper. Han slo ikke av kamera. Han grep ikke inn. Han tutet ikke. Og vi tror at det er fordi han visste hva som skulle skje, og at han spilte en rolle i det, fortsetter Merritt.

Bryan selv påpekte i et intervju tidligere i uken hvor viktig videoen hans har vært for etterforskningen.

– Hadde det ikke vært en video hadde vi ikke visst hva som skjedde. Jeg håper familien får rettferdighet og fred til slutt, sa Bryan.

Debatten raser

Arbery ble drept 23. februar, og saken har ført til at debatten om unge afroamerikanske menn som blir drept har blusset opp igjen i USA, spesielt i etterkant av at en video som viste drapet ble kjent tidligere denne måneden.

At det har tatt så lang tid å pågripe noen i saken har skapt mye sinne i USA. Siden Arbery døde i februar har to advokater i påtalemyndigheten trukket seg fra saken, og den tredje ville at en jury skulle vurdere hvorvidt de to mennene skulle siktes, ifølge Reuters. Til slutt var det Georgia Bureau of Investigation som valgte å ta ut tiltale mot de to siktede.

– Det er lynsjing

Arberys far, Marcus Arbery senior, sier i et intervju med The Guardian at handlingen var rasistisk motivert.

– Han elsket å trene og han elsket mennesker. Jeg må leve uten min sønn og de lynsjet han. Det er bare tungt. Han fortjente ikke det, sier faren.

– Hver gang du jakter en ung man, hopper i en bil med hagle og revolver... Og du følger etter han og slakter hans om det, det er lynsjing, har han tidligere uttalt, ifølge CNN.

Borgermesteren i Atlanta, Keisha Lance Bottoms kaller også skytingen en lynsjing.

– Det er hjerteskjærende at det er 2020, og dette var en lynsjing av en afroamerikansk mann, sier Bottoms til CNN.

Hun tror ikke de to mennene hadde blitt arrestert dersom ikke videoen hadde blitt spredt på sosiale medier.

– Jeg tror absolutt det var derfor de ble siktet. Jeg tror ikke de ville ha blitt siktet dersom vi ikke hadde sett videoen.