STORE ØDELEGGELSER: Syklonen Amphan har skapt store ødeleggelser i India.
STORE ØDELEGGELSER: Syklonen Amphan har skapt store ødeleggelser i India. Foto: Handout

– Større ødeleggelser enn Covid-19

Nær tre millioner mennesker er evakuert som følge av en syklon i India og Bangladesh. 20 personer er så langt døde.

– Område etter område har blitt ødelagt. Kommunikasjon er blitt brutt, sier sjefsminister Mamata Banerjee i den indiske delstaten Vest-Bengal til nyhetsbyrået Reuters.

Så lang er 20 personer døde i India og Bangladesh som følge av den kraftige syklonen Amphan.

Syklonen har hatt en vindstyrke på opp mot 185 kilometer i timen. Banerjee forteller om store ødeleggelser, og sier at selv om 500.000 er blitt evakuert i forkant, så stormen vært kraftigere enn en så for seg.

OPPRYDNING: Syklonen har skapt store ødeleggelser. Her fra opprydningsarbeidet på grensen av den indiske delstaten Vest-Bengal.
OPPRYDNING: Syklonen har skapt store ødeleggelser. Her fra opprydningsarbeidet på grensen av den indiske delstaten Vest-Bengal. Foto: Stringer

Ifølge politikeren er det hardest rammede områdene ikke mulig å komme seg til, og myndighetene forventer at man først vil se hvor store skader som har skjedd torsdag morgen.

– Vi står foran større ødeleggelser enn Covid-19, sier Banerjee.

Så langt har 250 personer omkommet som følge av koronaviruset i Vest-Bengal.

Tre millioner evakuert

Ifølge BBC har rett i underkant av tre millioner mennesker blitt evakuert som følge av syklonen, mesteparten av dem fra Bangladesh. Ifølge nyhetskanalen har koronavirustiltak gjort redningsarbeidet vanskelig.

FLERE STRØMBRUDD: Som følge av nedrevne master og trær er flere veier stengte. Det har også oppstått flere branner og mange har mistet strømmen.
FLERE STRØMBRUDD: Som følge av nedrevne master og trær er flere veier stengte. Det har også oppstått flere branner og mange har mistet strømmen. Foto: Dibyangshu Sarkar

Amphan er den første supersyklonen som har truffet Bengalbukta siden 1999, skriver BBC. Times of India skriver at syklonen har «knust hus flate, og har revet opp trær og master som fyrstikker gjennom en seks og en halv timer langt raseri som etterlot seg Kolkata og mesteparten av sørlige Bengal pulverisert».

– Ifølge våre beregninger kan flere områder 10-15 kilometer fra kysten være oversvømt, uttaler sjefen for den statlige meteorologiske avdelingen i India, Mrutyunjay Mohapatra, til BBC.

– Først pandemien, så stormen.

Til Times of India forteller Debjani Mukherjee, som bor i Kolkata, at hun aldri har opplevd noe lignende denne stormen i sitt liv.

– I 40. etasje føltes det som om vi ble revet i skjortekragen. Flere av vindukarmene bøyde seg, sier hun.

Til avisen sier familien til en av de eldste som har overlevd koronavirussykdom i Bengal, Sarojini Mukherjee, at de håper situasjonen blir bedre snart.

– Først pandemien, så stormen. Jeg orker ikke snakke om det en gang. Jeg håper bare ting bedrer seg snart, sier Bikas Mukherjee.

STERKESTE PÅ TIÅR: Syklonen Amphan, som er den sterkeste som treffer India på flere tiår, skapte store ødeleggelser i områder som Midnapore i Vest-Bengal (bildet).
STERKESTE PÅ TIÅR: Syklonen Amphan, som er den sterkeste som treffer India på flere tiår, skapte store ødeleggelser i områder som Midnapore i Vest-Bengal (bildet). Foto: Dibyangshu Sarkar