FULL SAL: Kjell Ingolf Ropstad og KrF har ønsket full sal - nå får de viljen sin.
FULL SAL: Kjell Ingolf Ropstad og KrF har ønsket full sal - nå får de viljen sin. Foto: Fredrik Hagen

Ropstads krav om full sal: Må montere pleksiglass til 225.000 kroner

Stortingets presidentskap har vedtatt at de vil sette opp pleksiglass mellom dobbeltsetene i Stortinget.

Tirsdag må de 169 representantene på Stortinget møte til votering, noe som er svært uvanlig.

Det er Kjell Ingolf Ropstad og KrF som har ønsket full sal når endringer i bioteknologiloven skal behandles. Ap, SV og Frp har flertall, men Ropstad setter sin lit til enkeltrepresentanter i Frp som han håper kan endre flertallet.

Et enstemmig presidentskap har gått inn for full sal.

– Som presidentskap må vi være ansvarlig i forhold til smittevernet og når det blir full sal må vi gjøre alt vi kan for å begrense smitten, sier Stortingets andre visepresident Morten Wold.

Det var VG som først omtalte saken.

– Jeg må si at jeg som Frp sin mann beklager sterkt at KrF tvinger gjennom dette. Kostnadene for pleksiglass anslås til 225.000 kroner og det kunne skattebetalernes vært spart for, sier Wold til TV 2.

Stortingspresidenten: Mer renhold og pleksiglass

Stortingspresident Tone Trøen (H) sier til TV 2 at andre alternativer har blitt vurdering, som for eksempel puljevis votering og votering på ulike steder.

– Slike løsninger vil føre til at voteringene tar svært lang tid – opptil flere timer, og presidentskapet mener det at representantene vil være tett på hverandre i så lang tid vil være mer utfordrende med tanke på smittevern. Dette reiser også en del formelle problemstillinger med tanke på voteringsreglene. I tillegg blir det vanskeligere å registrere hvem som har stemt hva, sier stortingspresidenten.

IVERKSETTER TILTAK: Presidentskapet og Tone Trøen iverksetter tiltak før det skal være full sal.
IVERKSETTER TILTAK: Presidentskapet og Tone Trøen iverksetter tiltak før det skal være full sal. Foto: Heiko Junge

Hun bekrefter at prislappen er 225.000 kroner, og at det blir iverksatt ekstra renhold i stortingssalen.

– Presidentskapet må ta til etterretning at et parti ber om at alle representanter er til stede under voteringen i bioteknologisaken. Med tanke på smittevernhensyn er det selvsagt mer krevende å gjennomføre voteringer med alle 169 representanter til stede enn med 87, sier Trøen.

Erna Solberg gir støtte til KrF.

– At dette er en sak som er så viktig for KrF at de vil stemme i full sal, synes jeg ikke er unaturlig. Vi har hatt flere saker det er krevd full sal i denne perioden for å markere at det er en viktig sak. Ap ønsket full sal om homoterapien, Sp ville ha full sal på ordningen knyttet til pelsdyrbøndene. Så det er ikke uvanlig at et parti som føler sterkt for en sak ønsker at alle skal stemme. Dette er grunnleggende viktige spørsmål for samfunnet uansett av hvilket ståsted du har, sier statsministeren til TV 2.

KrF jobber intenst

Ropstad mener en løsning kunne vært å utsette saken.

– En mulig løsning kunne vært å utsette saken, da vi forhåpentligvis har mer kontroll på korona. Dette er en så viktig sak at Stortinget må kunne få si sin mening, sa Ropstad til TV 2 onsdag.

Han har ikke gått opp håpet om flertall.

– Nå jobber vi med å overbevise enkeltrepresentanter og jeg har tro på at det er nok til at vi skal få et flertall, sa Ropstad.

Frp-jokere

Tirsdag vil Stortinget etter alle solemerker vedta å gjøre det lovlig med assistert befruktning for enslige, eggdonasjon og tidlig ultralyd - dersom flertallet med Ap, SV og Frp holder. De tre partiene har 86 mandater. Det er ett mandat mer enn grensa på 85, som kreves for å få flertall.

Men Kristelig Folkeparti har kjempet med nebb og klør for å stoppe den største liberaliseringen av bioteknologiloven på 16 år. Fra stortingsgruppa har det nå blitt jobbet aktivt opp mot representanter i Frp som kan komme til å bryte med stortingsgruppa og eget partiprogram, og stemme i tråd med egen overbevisning i saken.

Både Frp-nestleder Sylvi Listhaug, Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde vurderer å stemme mot deler av endringene.

En annen joker er den uavhengige representant Ulf Leirstein, som også skal bestemme seg i løpet av de neste dagene. TV 2 er kjent med at KrF jobber opp mot å overbevise Leirstein å stemme i tråd med deres stortingsgruppe. Leirstein bekrefter til TV 2 at han ikke har bestemt seg ennå.