SLÅR TILBAKE: President Donald Trump raser mot Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, på en pressekonferanse tirsdag.
SLÅR TILBAKE: President Donald Trump raser mot Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, på en pressekonferanse tirsdag. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix

Trump slår tilbake mot Pelosi

Donald Trump raser mot Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, etter en kommentar om vekten hans og bruken av malariamedisin han tar. Pelosi på sin side, står for det hun har sagt.

Trump sa mandag at de siste to ukene har han tatt den omstridte malariamedisinen hydrosyklorokin. Det gjør han fordi han har «hørt mye bra om det».

Det er ikke vitenskapelig bevist at hydroksyklorokin kan hjelpe mot koronaviruset. Medisinen kan ifølge EUs medisinske etat gi alvorlige og noen ganger dødelige hjerteproblemer.

Trumps bruk av malariamedisinen fikk Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, til å reagere.

– Bortkastet tid

– Han er presidenten vår, og jeg vil helst ikke at han skal ta noe som ikke er godkjent av forskere, særlig i hans aldersgruppe og hans, skal vi si, vektklasse: sykelig overvektige, som de kaller det, sa Pelosi.

På tirsdagens pressekonferanse slår Trump tilbake mot Pelosi.

– Jeg svarer henne ikke. Jeg synes hun er bortkastet tid, sier Trump.

– Pelosi er en syk kvinne. Hun har mange mentale problemer, sier han også.

Trump er 73 år, og ifølge en helsekontroll utført i februar i 2019 passerte han den offisielle betegnelsen for å bli ansett som overvektig med en kroppsmasseindeks, BMI, på 30,4, skriver nyhetsbyrået AP.

Sykelig overvektig, som Pelosi kaller det, er man med en BMI på 40, skriver nyhetsbyrået.

- Visste ikke at han var så sensitiv

I et intervju med MSNBC forsvarer imidlertid Pelosi uttalelsene.

– Jeg visste ikke at han var så sensitiv. Han snakker alltid om andre mennesker... vekt, deres kilo, sier Pelosi.

– Jeg synes han bør anerkjenne at hans ord har stor betydning. I stedet for å be folk om å putte Lysol i lungene eller ta medisiner som ikke har blitt godkjent annet enn under visse omstendigheter, bør han si ting som kan hjelpe folk, fortsetter hun, og referer til Trumps uttalelser i april, da han undret om det kunne hjelpe mot koronaviruset å injisere desinfiserende væske.

Mange diskusjoner i Det hvite hus

Trump er verken koronasyk eller har noen symptomer, sa han mandag.

Mandag sa han også at legen hans har ikke anbefalt han å starte på den omstridte malariamedisinen, men sa at han ba om å få medisinen fra Det hvite hus-legen.

Det hvite hus-legen Sean Conley sa i en uttalelse tirsdag at det har vært «en rekke diskusjoner» med Trump om fordelen og ulempene med hydroksyklorokin.

Han sa at de «konkluderte med at den potensielle fordelen ved behandlingen oppveide den relative risikoen», skriver nyhetsbyrået AP.

På en pressekonferanse tirsdag gjentok Trump at han tar malariamedisinen for å unngå å bli syk.

– Jeg har noen nær meg som har testet positivt, så jeg tenkte at det passet at jeg tok det. Jeg har ikke blitt påvirket av malariamedisinen, sa han.

Godkjente vaksinen

Det forskes verden over på en vaksine mot covid-19. Blant annet malariamedisinen Trump tar.

Studier fra blant annet Kina og Frankrike viser at malariamedisinen ikke har positiv effekt i behandlingen av covid-19-pasienter.

Trump-administrasjonen godkjente tidligere i år at leger kan skrive ut resept på legemiddelet til behandling av covid-19-syke pasienter. Tidlige labratorieforsøk viste nemlig at hydroksyklorokin kunne ha positiv virkning.

Men i ettertid har flere studier, blant dem en studie finansiert av amerikanske myndigheter, dempet håpet. Blant annet har nevnte EUs medisinske etat advart om at det ikke fantes noen tegn på at hydroksyklorokin kunne hjelpe.