TAR MEDISIN: President Donald Trump sier han begynte å ta malariamedisin mot koronaviruset for rundt et par uker siden. Presidenten understreker at han har frisk, men tar medisinen for å ikke bli syk.
TAR MEDISIN: President Donald Trump sier han begynte å ta malariamedisin mot koronaviruset for rundt et par uker siden. Presidenten understreker at han har frisk, men tar medisinen for å ikke bli syk. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Trump sier han tar malariamedisin for å ikke bli koronasyk

President Donald Trump sier han tar hydroksyklorokin fordi han har hørt mye bra om det.

På en pressekonferanse mandag snakket USAs president blant annet om gjenåpningen av USA og vaksineforskningen for å bekjempe covid-19.

Han kom også innom hydroksyklorokin, som brukes i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria.

I den forbindelse fortalte Trump at han selv tar en pille hver dag av malariamedisinen hydroksyklorokin for å unngå å bli koronasyk.

– Dere vil bli overrasket over hvor mange som tar det, særlig de som står i førstelinjen, sa Trump og fortsatte:

– Jeg tar det faktisk.

Fikk det anbefalt

Han fikk mange spørsmål fra journalistene som var til stede på pressekonferansen om hvorfor han tar det.

I forrige måned advarte EUs medisinske etat (EMA) om at det ikke fantes noen tegn på at hydroksyklorokin kunne hjelpe, og viste til at medisinen kan gi alvorlige og noen ganger dødelige hjerteproblemer.

– Jeg begynte å ta det for rundt to uker siden. Jeg tar det fordi jeg har hørt mye bra om det. Det er ikke godt, det kan jeg si dere, sa han.

Trump sa videre at legemiddelet har vært tilgjengelig i 40 år for blant annet mot malaria. Han mener alle burde få lov til å ta hydroksyklorokin.

Presidenten sa at Det hvite hus-legen anbefalte han å starte å ta legemiddelet for å unngå å få koronaviruset. Han sier at han også tar sink-tabletter.

– Det jeg kan si dere, er at så langt ser jeg ut til å være ok, fortsatte Trump.

Skal ha fått mange brev

På spørsmål fra journalistene om en begrunnelse på hvorfor han tar malariamedisinen, svarer Trump at han har fått mange positive brev om det.

Presidenten sier at det ikke er farlig å ta medisinen.

– Som dere kan se, er jeg fortsatt her, svarte Trump.

Hvor lenge presidenten har tenkt å gå på malariamedisinen, vet han ikke.

– Jeg har ingen symptomer, og jeg blir testet ofte. Og de blir alltid negative. Jeg tar medisinen fordi jeg hører mye bra om det, avsluttet Trump pressekonferansen.

Ikke vitenskapelig bevist

Det forskes verden over på en vaksine mot covid-19. Blant legemiddlene det forskes på, er det som Trump sier han tar.

Det er ikke vitenskapelig bevist at hydroksyklorokin har effekt mot koronaviruset.

Studier fra blant annet Kina og Frankrike viser at malariamedisinen ikke har positiv effekt i behandlingen av covid-19-pasienter.

Trump-administrasjonen godkjente tidligere i år at leger kan skrive ut resept på legemiddelet til behandling av covid-19-syke pasienter. Tidlige labratorieforsøk viste nemlig at hydroksyklorokin kunne ha positiv virkning.

Men i ettertid har flere studier, blant dem en studie finansiert av amerikanske myndigheter, dempet håpet. Blant annet har nevnte EUs medisinske etat advart om at det ikke fantes noen tegn på at hydroksyklorokin kunne hjelpe.

Advarer

I etterkant av Trumps pressekonferanse har flere vært ute og advart mot bruk av medikamentet, deriblant Trump-vennlige Fox News.

– Dersom du er i en risikabel befolkningsgruppe her, og du tar dette som et forebyggende medikament, så vil det drepe deg. Jeg kan ikke understreke det nok. Det vil drepe deg, sier Fox News-anker Neil Cavuto på direkten.

Også flere leger advarer mot medikamentet.

– Den eneste måten jeg vil anbefale å ta hydroksyklorokin er innen for et klinisk forsøk, sier doktor David Boulware, ved University of Minnesota, som leder et nasjonalt forsøk, ifølge New York Times.

Frykten er nå at presidentens bruk skaper presedens.

– Det skaper presedens. Dersom noen i lederskapsposisjon gjør noe som de fleste leger vil advare mot på grunn av mangel på bevis og mulige skadevirkninger, så er det et problem, sier tidligere sjef for kardiologi ved Hartfort Hospital til New York Times.

Trump på sin side virker ikke å være enig og uttalte på pressekonferanse at dersom medikamentet ikke virker, er det ikke slik at han «vil bli syk og dø». Presidenten skal ha en vanlig form for hjertesykdom, ifølge CNN, og dette i kombinasjon med hans høye alder gjør at han er i risikogruppen.