Fritt frem å reise innad i Norge i sommer

Regjeringen opplyser at det innen 15. juni vil bli vurdert å endre reiserådene til Norden

Fra 14. mars frarådet Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjaldt i første omgang frem til 14. april, men ble 3. april forlenget inntil videre.

Mange har vært spent på om dette ville videreføres når regjeringen fredag skulle legge frem sine nye retningslinjer for ferie og fritidsreiser.

På forhånd kunne TV 2 erfarer at regjeringen ville lette på retningslinjene for reiser innad i Norge, men at alle andre reiseråd opprettholdes.

– I utgangspunktet vil UDs reiseråd, innreiseforbudet og karantenebestemmelsene vare frem til 20. august, opplyser Erna Solberg.

Samtidig er 15. juni og 20. juli, to datoer som trekkes frem. Innen disse datoene skal det nemlig vurderes å gjøre noen unntak i forbindelse med de generelle reiserådene, innreise og karantenebestemmelsene.

Se regjeringens pressekonferanse i toppen av saken.

Opprettholder reiseråd

På spørsmål om hvorfor akkurat 20. august er blitt datoen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide:

Regjeringens merkedatoer:

  • 15. juni:
    Innen denne datoen skal det vurderes å endre reiserådet til Norden.
  • 20. juli:
    Innen denne datoen skal det vurderes å endre reiserådet for enkelte andre nærliggende europeiske land.
  • 20. august:
    UDs reiseråd gjelder frem til denne datoen, med unntak av de to ovenstående datoene.

– Utgangspunktet er at UD ikke tidfester reiserådene, men vi ønsker å gi så mye forutsigbarhet som mulig, slik at folk skal vite hva de har å forholde seg til i sommer.

Søreide sier at situasjonen fortsatt er uforutsigbar. Mange land fortsatt er på vei opp når det gjelder smittespredning, og har fortsatt bestemmelser som portforbud og innreiseforbud.

– Derfor er det viktig at vi gir nordmenn som har tenkt seg på reise, så gode råd som mulig. Det er også for at vi skal kunne hjelpe dem så godt vi kan hvis det skjer noe, sier hun.

Samtidig understreker hun at reiserådet kan bli justert før 20. august.

– Innen 15. juni vil det bli vurdert å endre reiserådene til Norden. Innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådene for enkelte andre nærliggende europeiske land, sier hun videre.

Utenriksministeren ønsker ikke å spekulere i hvor stor sjansen er for å kunne reise i Norden før 20. august, er.

– Det kommer helt an på hvordan smittesituasjonen er, både her hjemme og de andre nordiske landene. Men vi har en veldig klar ambisjon om at vi ønsker å åpne i Norden først, og det er felles i alle de nordiske landene, sier hun.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil ikke spekulere i når man eventuelt kan åpne for reiser utenlands.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil ikke spekulere i når man eventuelt kan åpne for reiser utenlands. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Samarbeider med Norden

Statsministeren understreker at regjeringen håper å kunne komme frem til endringer før 15. juni, men at dette må skje i samarbeid med de andre nordiske landene.

– Alt vi gjør, skal vi gjøre sammen med de andre landene, sier hun.

– Vi har et godt samarbeid på nordisk plan, legger hun til.

TV 2 kunne tidligere fredag erfare at årsaken til at det fortsatt er strenge regler, er at Norge så vidt har åpnet opp igjen.

Justisminister Monica Mæland møtte sine nordiske kolleger fredag. De orienterte hverandre om situasjonen i de ulike landene og ble enige om å møtes igjen om kort tid.

– Det vi skal gjøre vil også avhenge av det som skjer i andre land, og vi skal ha god dialog med EU og våre naboland, sier Solberg på fredagens pressekonferanse.

Fortsatt jobbes det med å få nordmenn i utlandet hjem til Norge.

Når det gjelder innreisekarantene vil også denne gjelde frem til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det skal lettes på denne på de samme datoene som for reiserådene.

EU-strategi

Onsdag denne uken la EU-kommisjonen frem sin strategi for å få europeisk reiseliv opp og gå etter koronapandemien. De ga inntrykk av at det kanskje ikke er lenge til europeere kan begynne å krysse landegrenser igjen.

Da Norge stengte ned i mars ble alle unødvendige fritidsreiser frarådet, også i Norge.

I forkant av fredagens pressekonferanse fikk TV 2 opplyst fra sine kilder at det rådet nå oppheves slik at feriereiser i Norge kan gjennomføres, noe statsministeren kunne bekrefte på pressekonferansen.

– Vi kan altså fra nå av reise over hele landet, men vi må gjøre det på en måte som gjør at vi unngår å spre smitte, sier Solberg, og legger til at det viktigste rådet er at man ikke skal reise rundt i landet hvis man er syk.

Næringsminister Iselin Nybø på regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Næringsminister Iselin Nybø på regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Trygg turisme

Næringsminister Iselin Nybø sier at hun håper mange nordmenn benytter anledningen til å være turist i sitt eget land denne sommeren.

– Ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve og at Norge skal være et attraktivt reisemål også i fremtiden, sier hun.

Siden mange nordmenn vil reise i Norge i sommer, forbereder reiselivsnæringen seg på å ta i mot turister på en trygg og god måte.

Utenlandske turister nå kan avbooke sine turer, og hytter og hoteller kan fylles opp av norske turister i stedet, sier Nybø.

Foreløpig er svømmehaller og badeland stengt. Når og hvis disse blir åpnet, vil det komme egne råd rundt dette. Ved bading i fersk- eller saltvann er det ingen risiko for å bli smittet med covid-19 fra badevannet.

– Det blir kanskje ikke helt det samme som en all-inclusive-ferie i Syden, men det kan bli enda bedre enn en sånn ferie du kanskje hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.

Gladnyhet

Regjeringen kommer også med en gladnyhet fredag.

– Nå når vi har lite smitte, er det også mulig for mange besteforeldre å feriere sammen med familien sin, sier Solberg.

Personer med klart forhøyet risiko må gjøre en individuell vurdering av om de bør reise og hvem de eventuelt kan reise med, avhengig av reisens varighet og innhold.

For besteforeldre i denne gruppen vil reiser med barn og barnebarn i mange situasjoner ikke være å anbefale, opplyser regjeringen.

Statsministeren opplyser at dette gjelder fra og med i dag, fredag.

Går for norgesferie

Torsdag spurte TV 2 nordmenn på gata om deres planer for sommerferien. Da kunne de fleste fortelle at de ville holdt seg til norgesferie uansett om regjeringen hadde åpnet for utenlandsturer eller ikke.

Ifølge en undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1, har fem prosent av nordmenn fortsatt tenkt seg utenlands.

Hele 64 prosent av de som deltok i undersøkelsen, fortalte at deres reiseplaner i ferien har blitt endret.