STENGT: Treningssentre i Norge får ikke åpne før 15. juni. Illustrasjonsfoto: Berit Roland / NTB scanpix
STENGT: Treningssentre i Norge får ikke åpne før 15. juni. Illustrasjonsfoto: Berit Roland / NTB scanpix

Treningssentre blør:

– Dette er helt krise

Pengene renner ut av Norges største treningskjeder, som har mistet titalls tusen medlemmer. Stengte treningssentre har også begynt å bli et helseproblem.

Samtlige treningssentre i Norge ble i mars pålagt å stenge som følge av smittefaren knyttet til koronaviruset.

Det har ført til oppsagte medlemskap og millioner i minus i regnskapet for samtlige av de største treningskjedene i Norge.

Stengte treningssentre har også begynt å bli et helseproblem.

Daglig leder Truls Nebell i Shape­master Scan­di­navia AS, som driver treningssenterkjeden Feelgood, sier han respekterer myndighetenes avgjørelse om å holde stengt, men sier 15. juni ikke kan komme fort nok.

– Dette er helt krise. Vi er et mosjons- og bevegeselssenter, og det er en helt annen gruppe som går hos oss enn på vanlig treningssentre. Jeg har fått tilbakemeldinger fra medlemmer som sier de er tilbake til rullestolen fordi de ikke får trent, sier Nebell.

– Sviktet av politikere

En annen årsak til at det er krise, sier Nebell, er at de aller fleste sentrene ikke kvalifiserer til kompensasjonsordningen. Dette fordi eierne av sentrene har andre jobber i tillegg.

– Folk som driver et Feelgood-senter er frustrerte. De har tatt opp lån i huset sitt og har startet opp fordi de har et hjerte for å hjelpe andre. Husleia må fortsatt betales. I stedet blir de sviktet av politikere, mener han.

DAGLIG LEDER: Truls Nebell. Foto: Feelgood trening
DAGLIG LEDER: Truls Nebell. Foto: Feelgood trening

Den største kundegruppen for treningskjeden, som har 40 sentre, er kvinner over 65 år.

– Vi kunne ha åpnet i morgen. Det er ikke farligere enn å gå på Kiwi og handle mat. På våre sentre sitter ikke folk oppi hverandre og svetter og hoster. Her er det snakk om 14 personer på 100 kvadratmeter, så det er med andre ord god avstand, sier Nebell.

Mistet 20.000 kunder

Også for Sats er det krevende tider. Selskapets rapport for første kvartal, som ble publisert tirsdag, viser at Sats sin brukerbase har krympet med 1 prosent det siste kvartalet.

På én måned, fra 31. mars til 30. april, mistet Sats 20.000 kunder. Dette er kunder som kansellerte medlemskapet sitt etter at de åpnet i Finland og Sverige, ifølge selskapet.

De forventer at lignende vil skje i Norge og Danmark når man etter hvert åpner. Treningssentrene i Norge skal åpne 15. juni.

I første kvartal tapte Sats 34 millioner kroner, ned fra et resultat før skatt på 80 millioner på samme tid i fjor. Omsetningen på samme tid i 2019 var på 1,01 milliarder kroner. I år er den på 990 millioner kroner.

– Krevende

Konsernsjef Sondre Gravir i Sats sier koronakrisen har vært krevende for selskapet.

– Det er krevende på kort sikt når du har så mange ansatte som er permittert og ikke får gitt medlemmene det de ønsker, nemlig å trene. Det er også krevende finansielt, men selskapet er i en trygg posisjon, sier Gravir.

KREVENDE TID: Sats' konsernsjef Sondre Gravir. I første kvartal tapte Sats 34 millioner kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KREVENDE TID: Sats' konsernsjef Sondre Gravir. I første kvartal tapte Sats 34 millioner kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Når det gjelder den langsiktige utviklingen, sier konsernsjefen at de tror koronakrisen har ført til at flere ønsker å holde seg i form.

Som tidligere uttalt sier Gravir at Sats er skuffet over at åpningen ikke blir før i juni, blant annet fordi det har blitt utarbeidet en bransjestandard som ivaretar smitteverntiltakene.

– Det vil påløpe en del ekstra kostnader i forbindelse med åpningen, som for eksempel rengjøring i henhold til smitteverntiltakene. Kommer medlemsavgiften til å øke?

– Ikke på kort sikt. Det viktigste for oss nå er å komme i gang slik at medlemmene får trent, sier han.

Blant de største treningskjedene i Norge er det foreløpig bare fem av de rundt 50 treningssentrene til Family Sports Club som har søkt om penger fra kompensasjonsordningen til regjeringen. Disse fem har til sammen fått nesten 600.000 kroner.

Family Sports Club, som er Norges nest største treningskjede, ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere selskapets resultat eller hvor mange medlemmer de har mistet som følge av koronakrisen.

– Ulogisk

Norges tredje største treningskjede EVO melder at de har mistet rundt 4-5 prosent av medlemmene sine. I en lavsesong, som vi er på vei inn i nå, mister de generelt 10 prosent av medlemsmassen.

– Vårt verstefallsscenario er at antall medlemmer kommer til å synke med 15 prosent fram til juli, sier administrerende direktør Morten Hellevang i EVO til TV 2.

EVO har rundt 35.000 medlemmer i Norge.

Hellevang sier han respekterer myndighetenes valg om å åpne treningssentrene i midten av juni, men sier han er skuffet over at åpningen kommer sent i og med at det er lavsesong for bransjen.

– Det er litt ulogisk at man skal kunne drive med kontaktsport, at man kan trene mange ute, at man kan gå på pub og drikke øl og kose seg, men ikke gå inn på et treningssenter. Det er ulogisk spesielt siden det er laget en bransjestandard som vi vet at myndighetene har sagt er god, sier Hellevang.

Hellevang anslår at de har tapt titalls millioner i omsetning og sier han ikke vet hvordan totaleffekten blir. Han sier at det ikke vil bli aktuelt å øke medlemsavgiften eller stenge noen treningssentre.