RASENDE: Tom Lien ble sjokkert da han skulle besøke farens hus, og så at politiet ikke hadde ryddet åstedet.
RASENDE: Tom Lien ble sjokkert da han skulle besøke farens hus, og så at politiet ikke hadde ryddet åstedet. Foto: Tom Lien

Tom Liens (44) far ble drept av politiet – dette synet ventet ham da han gikk inn i huset

– Jeg spontanspydde da jeg gikk ut, sier Tom Lien (44) etter at politiet ikke ryddet opp åstedet etter at faren hans ble skutt og drept. Vi advarer mot sterke bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans psykisk syke far Tron Simen Lien (66) ble 5. august i fjor drept av politiet etter å ha forskanset seg i sitt eget hus og angrepet politiet med machete og motorsag.

Da Tom Lien én måned senere gikk inn i huset på Jaren i Oppland, ble han møtt av blodsøl, knuste ruter og mange spor etter farens kamp for livet.

Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Politiet sa at jeg bare kunne gå inn i leiligheten, nå som det hadde gått en måned og etterforskningen var avsluttet og sperringene var fjernet. De sa ingenting om at det ikke var ryddet opp der, sier Lien til TV 2.

44-åringen beskriver synet som møtte ham:

– Det var krigsherjet. Det var størknet blodsøl, glassbiter, briller på gulvet og sko med blod på. Da jeg kom ut igjen, spontanspydde jeg. Det tok lang tid før jeg kom til meg selv igjen, sier han.

SKUTT OG DREPT: Tron Simen Lien, som her er avbildet på 80-tallet, ble skutt etter å ha forskanset seg i huset sitt. Foto: Tom Lien
SKUTT OG DREPT: Tron Simen Lien, som her er avbildet på 80-tallet, ble skutt etter å ha forskanset seg i huset sitt. Foto: Tom Lien

– Fullstendig inkompetente

Tom Lien mener at ett ord beskriver politiet i denne saken:

– Inkompetente! De er fullstendig inkompetente, mener han, og påstår at farens liv kunne ha blitt spart hvis de gjorde jobben sin.

– At de i tillegg «glemmer» å rydde opp åstedet etter at de er ferdige, sier jo bare sitt, raser han.

Det var etter at helsevesenet hadde fått en bekymringsmelding, at de sammen med to politibetjenter oppsøkte farens lille, røde hus på Jaren.

Tron Simen, som ofte var paranoid, reagerte sterkt, og skadet en av politibetjentene med en machete.

Så forskanset han seg i huset, hvor han hadde spikret igjen samtlige vinduer.

Politiet fikk derfor flere forsterkninger, blant annet beredskapstroppen i Oslo.

På det meste var det nærmere 20 politifolk på stedet.

GRANSKER: Kripos undersøker åstedet etter at 66-åringen ble skutt. Foto: TV 2
GRANSKER: Kripos undersøker åstedet etter at 66-åringen ble skutt. Foto: TV 2

Løsnet skudd

I åtte timer forsøkte politiet og helsevesenet å få 66-åringen ut. De forsøkte å få ham ut med sjokkgranater og elektrosjokkvåpen.

Litt over klokken 19 på kvelden kom han ut døra og gikk til angrep på politiet med motorsag. Da valgte politiet å skyte ham, og han ble erklært død etter kort tid.

– Etter åtte timer med forhandling og forskjellige tiltak fra politiets side, tilspisset situasjonen seg rett før klokken syv og politiet ble nødt til å løsne skudd. Vedkommende vi var på oppdrag hos er erklært død av lege på stedet, sa stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt til TV 2.

Ville hatt en telefon

Til Oppland Arbeiderblad sa politiet at de ikke kunne forutse at noe slikt skulle skje.

Tom Lien tror at situasjonen kunne ha blitt løst hvis politiet ringte ham under aksjonen.

– Faren min var psykisk syk, og han ble mer og mer redd. Det var ingen av dem som var der som tenkte på å kontakte pårørende, som kunne ha løst situasjonen, påstår han.

Se TV 2s nyhetsinnslag etter politiaksjonen her:

Sjokkgranater og elektrosjokkvåpen

Lien er overbevist om at faren hans var redd og forvirret da han så alle politipatruljene utenfor huset.

– Han gikk nok i forsvarsposisjon og trodde at noen med onde hensikter hadde kommet for å ta ham, sier han.

PARANOID: Tron Simen Lien hadde spikret igjen vinduene sine. Foto: Tom Lien
PARANOID: Tron Simen Lien hadde spikret igjen vinduene sine. Foto: Tom Lien

I etterkant uttalte politiet at Tron Lien hadde angrepet dem med etsende væske, og at det var derfor de måtte gå til angrep.

– Det eneste jeg fant som kunne ligne på etsende væske, var noe møllmiddel som sto på kjøkkenet, sier han.

BRUTT OPP: Døra til Tron Simen Lien ble slått opp etter en åtte timer lang politiaksjon. Foto: Tom Lien
BRUTT OPP: Døra til Tron Simen Lien ble slått opp etter en åtte timer lang politiaksjon. Foto: Tom Lien

Bygget hus og lagde musikk

Etter å ha sett hvilken tilstand huset var i, ringte Lien forsikringsselskapet, som ordnet med rengjøring og opprydning av åstedet.

Han sier at han og faren av naturlige årsaker hadde et vanskelig forhold, men at de likevel var gode venner som bygget Toms hus sammen, fisket sammen og lagde musikk sammen.

– Han hadde forestillinger om verden som ikke var helt innenfor normalen, og han kunne bli veldig paranoid. Han skammet seg fordi han var syk, og det var nok derfor at han isolerte seg i huset, sier han.

FOTSPOR: Tom Lien måtte selv bestille nedvasking av farens hus etter å ha blitt møtt av dette synet. Foto: Tom Lien
FOTSPOR: Tom Lien måtte selv bestille nedvasking av farens hus etter å ha blitt møtt av dette synet. Foto: Tom Lien

Spikret igjen vinduene

Sønnen forteller at faren aldri var truende mot andre, og overfor TV 2 har den avdøde 66-åringens venner beskrevet ham som en snill mann som aldri skadet andre.

– Jeg er sjokkert. For meg var han en lett omgjengelig mann, sa en av vennene.

– Hvordan kan man ikke ha forutsett at en livredd, psykotisk pasient vil reagere såkalt inadekvat på å få hjemmet sitt omringet i åtte timer av uniformert politi, bli anmodet via ropert om å komme ut og overgi seg og deretter invadert? spør Lien.

TREBITER OG SKOBESKYTTELSE: Tom Lien påstår at politiet ikke tok seg bryet med å fjerne skobeskyttelsen de brukte under undersøkelsene av åstedet. Foto: Tom Lien
TREBITER OG SKOBESKYTTELSE: Tom Lien påstår at politiet ikke tok seg bryet med å fjerne skobeskyttelsen de brukte under undersøkelsene av åstedet. Foto: Tom Lien

Ferdig etterforsket

Kripos bisto Spesialenheten for politisaker med tekniske undersøkelser.

Til TV 2 sier seksjonsleder ved Kripos, Håvard Haftor Arntzen, at de ikke har noe med rydding og vasking av et åsted å gjøre.

– Når Kripos bistår et politidistrikt, bistår vi med tekniske undersøkelser, som for eksempel blodsportolkning og registrering av fingeravtrykk. Det er politidistriktet som «eier» åstedet og som har alt med tilbakeføring av åstedet å gjøre, sier han.

Kommunikasjonsavdelingen ved Innlandet politidistrikt er forelagt Tom Liens påstander, men sier at de ikke ønsker å svare ettersom det er er Spesialenheten for politisaker som skal svare i denne saken.

– Beklagelig

Juridisk rådgiver Rune Fossum i Spesialenheten sier til TV 2 at de er i ferd med å skrive en forklaring til Tom Lien, og at TV 2 kan få tilgang på forklaringen ved en senere anledning.

Til Oppland Arbeiderblad sier Fossum at han ikke kan svare for etterforskningsavdelingens håndtering eller rutiner i denne saken.

Avisa får heller ikke snakke med ansvarlig for etterforskningsavdelingen.

– Men det jeg kan si er at det ikke er nedfelt i lov eller forskrift hvordan frigivelse av et åsted vi har etterforsket skal foregå, sier han til nettstedet, og sier at han forstår at det var en grusom opplevelse for Tom Lien.

– Det er selvsagt beklagelig at noen i det hele tatt skal møte en slik situasjon på et åsted der vi har hatt ansvaret, sier han.