HYLLET: Mohamed Rafiq var den store helten etter at han overmannet Manshaus inne i moskeen.
HYLLET: Mohamed Rafiq var den store helten etter at han overmannet Manshaus inne i moskeen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kastet seg over Manshaus: – Jeg tenkte min siste dag var kommet

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2): Da Philip Manshaus kom inn i Al-Noor-moskeen, tok Mohammed Rafiq (66) tak i ham og la ham i bakken.

Da Philip Manshaus tok seg inn i Al-Noor-moskeen på Skui med det mål å drepe flest mulig 10. august i fjor, ble han overmannet av de tre som befant seg i bønnerommet like innenfor inngangen.

Han som var først bort til Manshaus, var Mohammed Rafiq (66).

I GoPro-videoen tatt fra hjelmen til Manshaus, og som ble vist fram i Asker og Bærum tingrett torsdag, kan man se at det bare går sekunder fra Manshaus er inne i rommet, til han blir overmannet.

Dramatiske minutter

Fredag ettermiddag inntok Rafiq vitneboksen i tingretten.

På grunn av korona-tiltak vitner han fra en annen sal, sammen med sin bistandsadvokat og tolk.

– Jeg pleide dra til moskeen fem ganger om dagen for å be. Denne dagen, 10. august, var det kun tre personer til stede i moskeen på det aktuelle tidspunktet, sier han.

Han forteller at han satt og leste i koranen.

– Så hørtes det skudd utenfra, og vi tenkte da det var et angrep mot moskeen. Vi telte ikke antallet skudd, bare tenkte at nå kommer det noen som skal skyte, sier han.

– De to andre beveget på seg rundt i rommet, jeg ble bare stående der jeg hadde sittet og lest, inntil veggen, sier han.

Tok tak i Manshaus

Manshaus skjøt seg inn gjennom moskeens nødutgang, og kommer seg etter kort tid inn i bønnerommet.

– Etter en stund kommer han seg inn, denne gjerningspersonen. Han kommer inn og veiver med våpnene, også skrek han høyt, forklarer Rafiq.

De to andre i salen beveget på seg rundt i lokalet, og han forklarer at Manshaus siktet mot en av de andre.

Fakta om Philip Manshaus

  • 22 år gammel, født 29. august 1997 i Bærum. Norsk statsborger. Bodde på Eiksmarka i Bærum. Yngst av tre brødre. Skilte foreldre. Moren er død.
  • Tok videregående på Oslo By Steinerskole. Gikk på Fosen folkehøgskole i Trøndelag, hvor han studerte sjølberging. Har ex.phil. fra Universitetet i Oslo.
  • Tidligere ustraffet.
  • Tiltalt for drap på stesøsteren og terrorisme etter skyteangrepet mot Al-Noor Islamic Centre 10. august 2019. Har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling. Var aktiv på flere nettfora, hvor han blant annet hyllet Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

– Da tenkte jeg at min siste dag var kommet, sier Rafiq.

Det er på dette tidspunktet at Rafiq ga seg til kjenne, der han sto skjult bak en vegg.

– Det var da ikke så lang avstand mellom meg og han, og idet han avfyrte skudd, tok jeg tak i ham, sier han.

Han forteller at Manshaus mistet ammunisjonen og våpnene sine, før han klarte å kaste ham i bakken.

– Han gjorde stor motstand, og forsøkte å angripe øynene mine. Han klarte stikke den ene fingeren helt inn i det venstre øyet mitt, sier han.

Kraftig motstand

I GoPro-videoen som er vist fram går det tydelig fram at Manshaus gjorde kraftig motstand og ba Rafiq slippe taket gjentatte ganger.

– Han angrep meg flere ganger og forsøkte komme seg løs etter at jeg hadde lagt ham i bakken, sier han.

Han forteller at slåsskampen ikke tok slutt, og at 22-åringen hele tiden forsøkte å slå og komme seg løs og å strekke seg mot våpnene, som lå på gulvet. Manshaus spyttet også mot ham en rekke ganger.

– Jeg hadde kontroll på ham, men han fortsatte å gå til angrep mot meg, og jeg angrep tilbake for hver gang. Vi forflyttet oss rundt på gulvet, og det var mye bevegelse. Jeg holdt ham til politiet kom, sier han.

Rafiq fikk flere mindre skader etter basketaket. Han forteller han har sluttet å dra til moskeen fem ganger om dagen. Manshaus var også i det første fengslingsmøtet svært preget etter møtet med Rafiq, og hadde tydelige blåmerker i ansiktet.

Rafiq og Mohammed Iqbal Javed (75), som også var i moskeen og bidro i situasjonen, er tidligere blitt hyllet av politiet i Oslo for innsatsen de gjorde i moskeen.