UTFORDRING: Ifølge helsemyndighetene er det største utfordringen under årets 17. mai-feiring at festdeltakere skal ha god nok plass til å overholde én meters regelen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UTFORDRING: Ifølge helsemyndighetene er det største utfordringen under årets 17. mai-feiring at festdeltakere skal ha god nok plass til å overholde én meters regelen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Slik inviterer du til 17. mai på en smittevennlig måte

Helsemyndighetene forklarer hvordan du skal forholde deg til smittevernreglene når du inviterer til fest. FHI advarer også om at dersom én av festdeltakerne får påvist smitte, så kan det fortsatt få konsekvenser for alle som var til stede.

Etter nesten to måneder med strenge tiltak, kom nyheten i forrige uke om at vi har lov til å samles i grupper på opptil tjue personer, forbeholdt at vi følger smittevernreglene.

For mange betydde den nyheten også en mulighet for å utvide listen over inviterte på 17. mai.

Men hvilke smittevernregler gjelder egentlig for større sosiale sammenkomster nå? Er det trygt å servere mat? Hva skjer egentlig når en av festdeltakerne blir bekreftet koronasmittet? Og hvorfor er avstandsreglene senket til én meter, mens reglen for karantene fortsatt gjelder om du har vært nærmere en person som er smittet enn to?

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet ber alle verter, vertinner og gjester tenke igjennom et knippe forholdsregler før man arrangerer festen.

– Ha det hyggelig og inviter, men tenkt nøye gjennom hvordan du skal gjennomføre, sier seksjonsleder Nina Krefting Aas i Mattilsynet.

Full pakke

Marianne Svendsen (32) fra Karmøy ble rørt da hun hørte nyheten om at man kan samles mer enn fem personer til feiring.

– Jeg felte faktisk noen tårer da jeg skjønte at vi kan feire 17. mai. Barna hadde jo innstilt seg på at alt var avlyst, så dette blir skikkelig stas for dem. Selv er jeg nok også litt i overkant engasjert, for jeg elsker 17. mai og vokste vel egentlig aldri helt opp, ler hun.

FEIRING: Marianne Svendsen (32) sammen med sønnen sin Jonas Mikal (6) og Vanja Marie (9) år under fjorårets feiring. Før årets sammenkomst har hun tatt en rekke forholdsregler. Foto: Privat
FEIRING: Marianne Svendsen (32) sammen med sønnen sin Jonas Mikal (6) og Vanja Marie (9) år under fjorårets feiring. Før årets sammenkomst har hun tatt en rekke forholdsregler. Foto: Privat

Familien på fire skal invitere til grillfest i hagen med full pakke. Det vil bli arrangert pilkasting, egge- og sekkeløp, og det vanker premier i alle kategorier. Tobarnsmoren har også handlet inn meter med lakris og skal lage hjemmelaget sukkerspinn. Forrige lørdag ble invitasjonene sendt ut til 13 av Svendsens nærmeste.

– Det er viktig for meg å vise barna at vi kan feire 17. mai for den dagen betyr utrolig mye for dem. Samtidig tror jeg vi voksne har godt av å slippe litt løs, sier hun.

Til tross for at Svendsen planlegger en dag fylt med lek og moro, har hun også viet mye tid til å planlegge hvordan familien skal gjennomføre feiringen på en forsvarlig måte.

Slik kan du forberede

For verten eller vertinnens del kan man gjennomføre flere tiltak for å hindre smitte før gjestene kommer.

– Det er viktig å sørge for å ha godt renhold i heimen. Vi anbefaler også å ha rene håndklær, gjerne engangspapirhåndklær, på badet, sier overlege Tone Bruun i FHI.

Ved ankomst har festdeltakerne på Karmøy planlagt å gratulere hverandre ved hjelp av en fothilsen. Dette er helt i tråd med den viktigste fest-regelen til helsemyndighetene.

– Det viktigste er at gjestene kan holde god avstand til hverandre under hele selskapet. Tilpass derfor antall inviterte etter plassen du har, oppfordrer Nina Krefting Aas i Mattilsynet.

Når man er flere sammen må avstanden mellom mennesker være på minst én meter.

MAT: Seksjonsleder Nina Krefting Aas i Mattilsynet forteller at de ikke kjenner til konkrete smittetilfeller som er knyttet til mat.
MAT: Seksjonsleder Nina Krefting Aas i Mattilsynet forteller at de ikke kjenner til konkrete smittetilfeller som er knyttet til mat. Foto: Bård Gudim

Servering av mat

Når man inviterer til fest er det også vanlig å verte opp med mat og drikke. Men hvordan skal man egentlig tenke rundt koronasmitte og servering?

– Vi kjenner ikke til konkrete smittetilfeller som er knyttet til mat, så den største risikoen for smitte er blant menneskene som deltar, sier Nina Krefting Aas i Mattilsynet.

Hun forklarer at hvis man for eksempel velger å servere buffet, er det viktig å unngå at gjestene står i kø. Dette kan organiseres ved at kun et fåtall får forsyne seg om gangen.

Rapporter har også vist at viruset kan overleve på flater i inntil fem dager. Derfor oppfordrer Mattilsynet også til ekstra renslighet og god hygiene.

– Bestikk og servise må være rent. Kanskje kan det også lønne seg å ha desinfeksjonsmiddel lett tilgjengelig, sier Krefting Aas.

I tillegg er rådet om å vaske hendene grundig før du lager mat, og før og etter man spiser, ekstra viktig nå. Hun viser til at de generelle rådene for god kjøkkenhygiene alltid er viktig.

Om du planlegger å servere alkohol på festen, bør det inntas med måte.

– Høyt alkoholinntak kan medføre at noen ikke følger rådene som gjelder, sier Tone Bruun i FHI.

Tar forholdsregler

PLANLAGT: Marianne Svendsen (32) har lest alle smitteveilederne FHI har produsert, og planlagt feiringen ut ifra rådene som står der. Foto: Privat
PLANLAGT: Marianne Svendsen (32) har lest alle smitteveilederne FHI har produsert, og planlagt feiringen ut ifra rådene som står der. Foto: Privat

Marianne Svendsen har allerede planlagt å ha festen ute i hagen, nettopp fordi det gir festdeltakerne god nok plass til overholde avstandsregelen.

– I tillegg vil maten bli servert i porsjoner, og alle får ansvar for sin kopp og tallerken. Føler noen av gjestene seg småsyke, så kan de dessverre ikke komme, forteller Svendsen.

Hun jobber som barne- og ungdomsarbeider på Haraldsvang skole, og føler derfor på et ekstra ansvar for å være forsiktig.

– Besteforeldrene mine har heller ikke blitt invitert dessverre. Samtidig så tror jeg at det kan være litt godt for dem å ikke måtte svare nei, for det har de ikke hjerte til. I tillegg skal vi holde katten inne, i og med at den også kan være en smittebærer, sier Svendsen.

Ettersom tobarnsmoren har lest alt av råd FHI har kommet med, kjenner hun seg trygg på å være vertinne for feiringen.

– Følger man godt med, så vet man hvordan man skal planlegge. Derfor føler jeg ikke meg noe særlig usikker. Jeg tror det blir en kjekkere 17. mai enn noen sinne, så nå krysser vi bare fingrene for været, ler hun.

Blir én smittet

Hvis uhellet først er ute, og én person får påvist koronasmitte etter festen, vil det fortsatt få konsekvenser for alle som var til stede.

«Dersom covid-19 påvises, skal personen isoleres og alle nærkontakter i karantene», står det i FHIs nyeste rapport, publisert 5. mai.

Karanteneregelen gjelder for alle personer som har hatt nærkontakt med den som er smittet innen 48 timer av første symptomer frem til vedkommende er i isolasjon.

FHI: Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FHI: Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Instituttet definerer nærkontakt som at du må ha vært nærmere enn to meter av den koronasmittede i minst femten minutter.

– Hvorfor må man i karantene om man er nærmere enn to, når det er forsvarlig å holde en meters avstand?

– Per i dag er det jo lite smitte i samfunnet, og rådet om minst én meter er basert på en totalvurdering av smitterisikoen. Dråpesmitte skjer vanligvis innenfor en avstand på én meter, og dette rådet vil gjøre at de aller fleste vil være beskyttet mot dråpesmitte. Men hvis noen først er smittet, så vil man gjerne være sikker på å fange opp alle som har en viss risiko for smitte – og da inkluderer vi også de som har vært nærmere enn to meter, forklarer Tone Bruun i FHI.

Hun viser til at dette også er praksis for kontaktsporing i andre land.

Kortere karantene

Om du har vært i nærkontakt med noen som er bekreftet smittet, har regelen vært at man skal i karantene i 14 dager. I den nye rapporten anbefales det derimot kortere karantenetid.

«Karanteneperioden på 14 dager er unødvendig lang og bør forkortes til 10 dager. Dersom samlet risiko for at en nærkontakt er smittet er 15 prosent, vil man miste bare 1 prosent av smittede nærkontakter ved å forkorte karantenetida til 10 dager», står det i rapporten.

Avgjørelsen begrunnes også med at det ikke er et krav om karantene i hverken Danmark eller Sverige, og at karantene er en betydelig belastning for individer og deres arbeidssteder.

FEIRING: Hege-Marie Aanby sammen med datteren Sara-Victoria på 17. mai i fjor. Foto: Privat
FEIRING: Hege-Marie Aanby sammen med datteren Sara-Victoria på 17. mai i fjor. Foto: Privat

For personer som allerede har vært bekreftet smittet med koronaviruset vil det blir gjort unntak fra regelen i seks måneder.

– Spesiell feiring

I likhet med familien fra Karmøy, er Hege-Marie Aanby (40) fra Stavanger heller ikke spesielt bekymret for å delta på feiring på nasjonaldagen.

– Da nyheten kom om at man kan være flere en fem personer samlet, ble vi veldige glade. Nå slipper vi å uro oss for om vi kan gjennomføre, sier hun.

Planen er at to familier skal samles og feire sammen. De var i utgangspunktet syv stykker, men nå vurderer de å invitere en tredje familie.

– Det blir jo en litt rart og spesiell feiring, men vi ønsker å gjøre det som normalt som mulig. Så det blir tidlig opp og pynte seg – bunaden er allerede klar. Også går vi bort til vennene våre, lager mat og koser oss, sier Aanby.

Familiene har også tenkt gjennom forholdsreglene og vil være spesielt nøye med god hygiene.

– Det som er mer utfordrende er å få ungene til å holde avstand, men alt i alt har det kommet god veiledning fra myndighetene, med regler som absolutt er gjennomførbare. Vi får prøve og feile og gjøre så godt vi kan, sier hun muntert.