Ahmaud (25) ble skutt og drept under løpetur

Ahmaud Arbery var ute på sin daglige joggetur i Brunswick i den amerikanske delstaten Georgia da han møtte to bevæpnede hvite menn.

Hendelsen skjedde 23. februar. Denne uken dukket det opp en video av Ahmauds siste joggetur.

Den rystende videoen har ført til at debatten om unge fargede menn som blir drept på ny har blusset opp.

Tre skudd

Videoen, som er tatt opp av en uidentifisert bilist, viser at Arbery løper mot en hvit pick-up som står parkert i gaten. To menn oppholder seg ved bilen.

Etter at han har passert bilen, høres et skudd og det oppstår et basketak. Så høres ytterligere to skudd, og Arbery faller til bakken.

Ahmaud Arbery var død før politiet kom fram til stedet, ifølge Guardian.

Mente han var en innbrudstyv

De to mennene som ventet ved pick-upen, er Gregory McMichael (64) og hans sønn Travis McMichael (34). Ifølge en politirapport bevæpnet de seg med en .357 Magnum-revolver og en hagle, satte seg i pick-upen og fulgte etter 25-åringen etter at de hadde sett ham løpe forbi.

Mennene skal ha ment at han lignet en innbruddstyv. Andre vitner og bekjente av Arbery forteller at han hadde løpt i området i årevis og var godt kjent blant beboerne.

Gregory McMichael har forklart til politiet at Arbery angrep hans sønn Travis og at de begynte å slåss om hagla før to skudd ble avfyrt.

De to mennene ble ikke siktet eller arrestert etter skytingen. Etter at videoen dukket opp, er det imidlertid bestemt at en storjury skal bestemme om mennene skal siktes i saken.

– Dette er drap

Borgerrettighetsorganisasjonen NAACP har engasjert seg i saken. NAACP tar til orde for å få slutt på rasebasert diskriminering i Brunswick, en by med en stor afroamerikansk befolkning. Organisasjonen krever også at politisjefen i Glynn County må gå.

– Dette er drap, skriver borgerrettighetsadvokaten Lee Merritt på Facebook.

Saken har også ført til politiske reaksjoner. Joe Biden, som etter alle solemerker blir demokratenes presidentkandidat, er blant dem som har fordømt drapet.

– Videoen er klar: Ahmaud Arbery ble drept med kaldt blod. Mine tanker går til hans familie, som fortjener rettferdighet og fortjener det nå. Det er på tide med en hurtig, fullstendig og åpen etterforskning av dette drapet, skriver Biden i en Twitter-melding.

Mener de hadde loven på sin side

Saken er den siste i en rekke av drap på fargede unge menn i USA. En sak som vekket stor oppsikt, også i Norge, var da tenåringen Trayvon Martin ble skutt og drept av sikkerhetsvakten George Zimmerman i Florida i 2012. Zimmerman hevdet han handlet i selvforsvar og han ble frikjent for drap.

Far og sønn McMichael hevder at de opptrådte i henhold til sin rett om å beskytte seg selv mot en trussel eller det de oppfatter som en trussel.

Etter at videoen ble kjent, har både Georgias guvernør og statsadvokat kommet på banen.

– Jeg forventer at rettferdigheten vil skje så snart som mulig, sier statsadvokat Chris Carr i en uttalelse.