Margit (73) fikk panikk da lagmannsretten plutselig sendte live fra stua hennes

Pensjonisten og ildsjelen Margit Rognerud (73) logget seg inn hjemme i stua på Dokka for følge Farida-saken i Borgarting lagmannsrett, men plutselig var det hun som var hovedpersonen.

Borgarting lagmannsrett startet tirsdag morgen klokken 08.45 ankesaken om skjebnen til Farida(14), som ble tvangssendt til Afghanistan i 2015.

Verken tilhørere eller media slapp inn i rettssalen av smittevernhensyn, og ble derfor henvist til å følge domstolens videosending fra retten.

Da Rognerud, som har vært tilstede på fire tidligere rettsaker om Farida, skulle logge seg inn, «kuppet» hun ufrivillig starten av rettsaken sammen med en besøkende.

– Det skjedde to ting. Først hadde jeg på mikrofonen, så de hørte hva vi sa. En dame ringte meg opp og sa «vi har lyden av deg». Da ble jeg litt panisk, men fikk skrudd av lyden, heldigvis!

– Så hørte jeg advokaten sa at han så et bilde av en dame fra Dokka på skjermen sin, og da skjønte jeg til min forundring at det var meg, forteller hun.

Romsterte i stua

Advokatene og dommerne i rettssalen, pluss andre som fulgte rettssaken kunne både høre og se Rognerud i samtale med en besøkende hjemme hos seg selv da rettsforhandlingene startet.

– Har Rognerud mutet mikrofonen, spurte rettens leder, lagdommer Pål Morten Andreassen på et tidspunkt.

Men det hadde Rognerud ikke gjort.

Først ble det overført både lyd og bilde med Rognerud romsterende rundt i stua i live-sendingen fra rettsaken. Deretter ble det helt taust, bildet av pensjonisten i hovedvinduet gikk i frys, og det var alt tilhørerne fikk se i videosendingen fra Borgarting lagmannsrett i rundt 25 minutter.

Bare avbrutt av en telefonsamtale som plutselig kom inn på skjermen, mellom et medlem av støttegruppa for Farida og en ukjent person.

Fire andre medlemmer av støttegruppa for Farida som fulgte sendingen sammen i Oslo skvatt til og fikk seg en god latter midt i alvoret da samtalen ble overført direkte i sendingen fra Borgarting.

– Veldig pinlig

I mellomtiden var retten satt, og og advokater og dommere var i full gang med saken i salen, noe tilhørerne digitalt, inkludert pensjonisten Rognerud, var totalt uvitende om.

Klokken 09.11 fikk domstolen omsider opp video av rettsalen i stedet, og det første seerne utenfor retten fikk høre var en spørrende advokat Arild Humlen, som representerer Farida og familien i saken.

– Jeg har et bilde av en kvinne fra Dokka på skjermen her, jeg vet ikke om det er det samme hos dere?

Og det var det. Da sendingen omsider gikk som den skulle var Humlen kommet til punkt 8 i sitt innlegg i retten.

– Lagmannsretten har ingen kommentar vedrørende det tekniske, sier rådgiver Annicken Michaelsen ved Borgarting lagmannsrett.

I «frys» hele dagen

Rognerud tar det med godt humør, selv om hun ble dobbelt sjokkert, først da lyden kom ut, og deretter da det var umulig å få fjernet bildet av henne i frys.

– Jeg trodde det var jeg som hadde gjort noe galt igjen, men det var det ikke, forteller hun.

– Det var veldig, veldig pinlig, men urkomisk, skoggerler Rognerud.

Domstolen klarte altså å løse problemene, og fikk rettssalen opp som hovedbilde, slik at den digitale rettssaken kunne gå videre mot normalt.

Men Rognerud ble liggende i frys i et lite bilde i underkant av videovinduet hele dagen.