BER OM SAMARBEID: Jonas Gahr Støre mener statsministeren må samarbeide tettere med Stortinget.
BER OM SAMARBEID: Jonas Gahr Støre mener statsministeren må samarbeide tettere med Stortinget. Foto: Vidar Ruud

Støre frykter sololøp fra Solberg når Norge åpnes

Jonas Gahr Støre forventer at Erna Solberg nå inkluderer Stortinget mer i avgjørelser om gjenåpningen av samfunnet. – Her sitter ikke fornuften på ett sted, sier Ap-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal gjenåpne gradvis og forsvarlig, men jeg er urolig for at det blir en regjeringen som sier «vi alene vite» og avviser ethvert innspill fra utsiden. Da tar vi mindre opplyste beslutninger, sier Støre til TV 2.

I helgen var kulturminister Abid Raja i ordkrig med Arbeiderpartiet da han anklaget Trond Giske og Støre for å lage «partipolitiske drama». Til VG kalte helseminister Bent Høie Trond Giske for en «fotballbølle».

– Jeg er veldig undrende til hvordan regjeringen reagerer når det stilles spørsmål ved gjenåpningen. Jeg tror alle er opptatt av det skal gradvis, forsvarlig og i tråd med rådene man får, men det må være lov å ha synspunkter på ulike sektorer og hva som er gjort av smitteforebyggende arbeid, for eksempel innen idretten og behov for å få barn tilbake i skole og barnehage.

Han sier opposisjonen «må kunne ha synspunkter uten å bli kalt bøller».

– Hvis ikke vi og Stortinget kan si det uten å bli kalt bøller eller anklages for drama, ja da er det noe galt i regjeringen.

Tettere dialog

Støre mener regjeringen nå bør ha en tettere dialog med Stortinget, og minner om at de er en mindretallsregjering.

– Det er blitt litt slik at de har sine pressekonferanser klokken fire og der blir det opplest og vedtatt. Regjeringen gjør politiske beslutninger og følger ikke folkehelsemyndighetene i ett og alt. Det er klart at resten av politikken da må ha en mening.

– Forventer du at Stortinget blir mer inkludert fremover?

– Ja, det gjør jeg. Her sitter ikke fornuften plassert ett sted. Regjeringen har et særlig ansvar, men når de ikke følger folkehelsemyndighetene i ett og alt og det er store skadevirkninger i samfunnet for barn, unge og et helt næringsliv, er det klart at alle vi som er i politikken skal i den debatten.

Han viser til Danmark.

– Der forhandler regjeringen åpningen med Folketinget og diskusjoner hvordan man skal kunne legge til rette for at folk for eksempel kan besøke sine nærmeste på sykehus. Regjeringen har vært i Stortinget med orienteringer, men det har vært i veldig liten grad. Når vi skal gjenåpne samfunnet, bør regjeringen hente inn Stortingets syn og det er en mindretallregjering vi har med å gjøre.

– Men har dere en annen strategi enn regjeringen?

– Strategien er å gjenåpne samfunnet gradvis og forsvarlig. Det er alle enige om, men det bør være slik at Stortinget skal inn i bildet når en mindretallsregjering tar avgjørende beslutninger. Den totale avvisningen av at det ikke finnes andre måter å gjøre dette på er uklok.

Vil ha mer åpenhet

Han mener regjeringen bør vise mer åpenhet før beslutningene tas.

– Rapportene fra FHI blir lagt frem etter at regjeringen tar beslutninger og er ikke tilgjengelig for oss på Stortinget som annet materiale. Det er viktig for debatten at den informasjonen blir tilgjengelig, sier Støre.

Blant annet valgte regjeringen å ikke offentliggjøre ekspertutvalgets råd i forbindelse med åpningen av barnehager før etter avgjørelsen ble tatt.

– Etterlyser du mer er åpenhet?

– Ja, mer åpenhet, sier Støre.

Solberg: – Møter jevnlig i Stortingets koronautvalg

Statsminister Erna Solberg er forelagt uttalelsene fra Støre. Hun skriver i en tekstmelding til TV 2 at hun jevnlig møter Stortingets koronautvalg, hvor de parlamentariske lederne sitter.

– Regjeringen ønsker å gjenåpne samfunnet over tid og kontrollert. Jeg og andre statsråder møter jevnlig i Stortingets koronautvalg for å gjøre rede for arbeidet og få innspill fra de andre partiene, skriver Solberg.

– På få uker har vi slått ned viruset og stilt mer enn 200 milliarder kroner til rådighet for å sikre folk jobber og inntekt. Det har vi gjort etter gode råd fra fagfolk, partene i arbeidslivet og partiene i Stortinget.

Hun mener regjeringen har vist åpenhet.

– Det har vært åpenhet om tiltakene og alle rapporter som har dannet grunnlag for regjeringens beslutninger er offentlige, og har vært det hele tiden.