NYE REGLER: Knut Arild Hareide presenterte nye regler for hvordan man skal oppføre seg på bussen, toget og trikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE REGLER: Knut Arild Hareide presenterte nye regler for hvordan man skal oppføre seg på bussen, toget og trikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Strammer inn reglene i kollektivtransporten

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) presenterte nye retningslinjer for den kollektive trafikken, onsdag.

– Maks 50 prosent av passasjerkapasiteten skal benyttes. Passasjerene bør sitte spredt, eksempelvis på annenhvert sete. De som bor sammen kan sitte sammen, sa Hareide under onsdagens pressekonferanse.

Veilederen er utarbeidet av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, i samarbeid med transportbransjen.

Hareide understreket videre at man fortsatt bør unngå unødig reise med kollektiv transport.

– Planen gir også råd om hvordan vi som passasjerer skal oppføre oss under reise. Vi bør fortsatt unngå reise dersom det ikke er nødvendig. Alle som er syke med luftveissymptomer bør holde seg hjemme, selv om symptomene er milde.

Samferdselsministeren forklarte videre at virksomhetene kan bruke gulvmerking eller vakter for å sørge for at passasjerene og de ansatte holder avstand til hverandre.

  • Ikke reis hvis du er syk.
  • Hold minst en meter avstand til andre medpassasjerer.
  • Vurder om du kan utsette reisen dersom det er trengsel.
  • Maksimalt halvparten av passasjersetene bør brukes, det vil si at passasjerene bør sitte på maksimalt annethvert sete.
  • Du kan sitte ved siden av de du bor sammen med.
  • Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer.
  • Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i papir som du kaster etterpå, eller i albuekroken.
  • Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen.
  • Unngå å berøre flater når det ikke er nødvendig. Vis hensyn til medpassasjerer og andre reisende, og spesielt eldre personer.
  • Du bør sitte i baksetet dersom du tar taxi.

Ingen prisøkning

Hareide sier at kollektivtransportens nedsatte kapasitet ikke vil bety en økning i billettpriser.

– Vi legger opp til det samme prisnivået som vi har hatt i 2020 på de tjenestene som er der. Fylkene, som driver med kollektiv transport, har allerede fått en milliard kroner fra Stortinget.

Samferdselsministeren tror også at virksomhetene vil ha forutsetninger til å kunne håndtere rushtidene, til tross for kapasitetskuttet.

– Det vil være slik at selv om vi åpner opp, så vil vi ha god kapasitet i startfasen. Da må vi gi et tydelig signal til transportnæringen at de må øke kapasiteten ved morgentrafikken og ved ettermiddagstiden.

Hareide sier likevel at man må se seg nødt til å vente på neste buss, dersom en buss allerede skulle være halvfull.

Høie: – Vi har lykkes

Helseminister Bent Høie (H) sa at han tror Norge har lykkes i å begrense smittespredningen.

– Når viruset nådde Norge, hørte vi om andre lands erfaringer. Denne krisen har vist hvor avhengig vi er av dette samarbeidet mellom landene. Derfor kan vi ikke leve med stengte grenser over lang tid.

Høie understreket videre at regjeringen vil vurdere smittesituasjonen i andre land, før grensene åpnes.

– 80 prosent av eksporten går til EU. Samtidig trenger vi import av mat, vaksiner, smittevernutstyr og arbeidskraft. Smittesituasjonen i andre land vil legge retningslinjene for når vi kan åpne grensene.

Gratis koronatest

Helsedirektør Bjørn Guldvog reperte hva man skal gjøre dersom man tror man er smittet av koronaviruset.

– Det har vært usikkerhet rundt hvem som skal testes. Hvis du tror du er smittet kan du ringe fastlegen din, eller gå på din kommunes hjemmeside for å lese om rådene. Mange har også spurt om man må betale for en eventuell koronatest. Svaret er nei.

Videre fortalte Guldvog at det i dag er 71 personer som er innlagt på sykehus, elleve færre i forhold til i går. 27 personer får imidlertid respiratorbehandling.