TØRR: I fem uker har Bjørn Espen Fagerheim sittet på leiligheten sin i Vestby kommune uten å få hjelp til dusj.
TØRR: I fem uker har Bjørn Espen Fagerheim sittet på leiligheten sin i Vestby kommune uten å få hjelp til dusj. Foto: Privat

Bjørn Espen (39) ble nektet dusj i fem uker:

– Redd det skulle lukte dritt av meg da jeg skulle få hjelp til påkledning

I fem uker har Bjørn Espen Fagerheim blitt nektet dusj av kommunen. – Det føles nedverdigende og ikke skulle være ren.

Bjørn Espen Fagerheim bor i Vestby kommune i en tilrettelagt bolig for handikappede.

Han har diagnosen AMC som gjør at leddene blir stive, og han trenger hjelp til det meste i hverdagen.

Til vanlig får han muligheten til å dusje to ganger i uken. Da koronakrisen slo til, ble det bestemt at han ikke fikk dusje i det hele tatt.

– Først fikk jeg beskjed om at tiltakene skulle løses opp igjen rimelig fort, men det var ikke tilfellet. Det er mye jeg kan godta, men å sitte her i fem uker uten dusj, det kan jeg ikke godta, sier Fagerheim til TV 2.

– Det er nedverdigende. Man kan tenke seg hvordan man føler seg uten noen dusj i noen dager. Om noen hadde sagt til en annen at man ikke fikk dusjet på fem uker, hadde ingen akseptert det, sier han.

Det var Handikappnytt.no som omtalte saken først.

Redd for påkledning

På grunn av diagnosen trenger Fagerheim hjelp til oppgaver som å kle på seg og personlige hygiene.

I de fem ukene har han vært redd for at de som hjelper han, skal tro at han er uhygienisk og lukter vondt.

PINNER: Bjørn Espen Fagerheim bruker hjelpepinner til det meste han gjør i hverdagen. Foto: Privat
PINNER: Bjørn Espen Fagerheim bruker hjelpepinner til det meste han gjør i hverdagen. Foto: Privat

– Jeg har folk tett innpå meg hele tiden fordi jeg trenger hjelp til toalett, personlig hygiene og påkledning. Jeg har prøvd å strekke meg unna folk, fordi jeg rett og slett er redd for at jeg skal lukte dritt og at det blir ubehagelig for de som skal hjelpe meg med påkledning og den slags, sier Fagerheim.

– Når man ikke får dusjet på så lenge, så blir det i tillegg en utfordring ved at det begynner å klø overalt på kroppen. Jeg har ikke armer som jeg kan klø med, forklarer han til TV 2.

Fikk første dusj

Etter at saken ble omtalt, fikk Fagerheim sin første dusj mandag denne uken. Selv om han føler seg ren, er han ikke fornøyd med hvordan kommunen har opptrådt.

– Så klart det var godt å få dusjet igjen, jeg har jo ikke følt meg ren på fem uker. De som jobber her ute i felten har gjort en fantastisk jobb, men kommunen og ledelsen synes jeg har gjort en slett jobb, sier Fagerheim.

Fagerheim synes mangelen på kommunikasjon har gjort livet vanskeligere de siste fem ukene.

– I starten fikk jeg bare en telefon om hvordan de skulle teste ut hvordan det var med så få folk som mulig på jobb. Det var ingen som sa til meg hvor lang tid det skulle ta. Så jeg har sittet her hver uke i usikkerhet om jeg skulle få dusj den uken, det kunne de i det minste sagt til meg, forklarer Fagerheim.

Ordføreren: – Kunne ikke risikere at en hel avdeling ble borte

Ordfører i Vestby kommune, Tom Anders Ludvigsen (Ap), sier til TV 2 at fraværet av dusj skyldes smittevern.

– Vi har veldig stor forståelse for den frustrasjonen det fører til. Det skal ikke være sånn. Det som har skjedd, er at vi ikke har nok smitteutstyr, eller kapasitet til å ta vare på smittevernet når det skal dusjes, sier ordføreren til TV 2.

Han poengterer at i stedet for dusj, har brukerene fått grundig kroppsvask og hårvask.

– Det trengs to personer til for å utføre en dusj. Av smittevernshensyn kan vi ikke risikere at to personer i hjemmetjenesten blir smittet. Risikoen er at de to personene kan smitte de andre ansatte og da er vi en hel arbeidsplass, hvor det jobbes med risikopersoner, som blir smittet. Den sjansen kunne vi ikke ta, forklarer Ludvigsen til TV 2.