KONKURS: Lille Asia i Hegdehaugsveien i Oslo er en av 73 restauranter som har gått konkurs under koronakrisen.
KONKURS: Lille Asia i Hegdehaugsveien i Oslo er en av 73 restauranter som har gått konkurs under koronakrisen. Foto: Thomas Evensen/ TV 2

korona-konkurser i norge

73 spisesteder konkurs: – Dette er bare starten

Over 70 serveringssteder har gått konkurs siden landet stengte ned 12. mars. – Dette er bare begynnelsen på konkursbølgen, spår eksperter.

Da regjeringen 12. mars innførte de mest inngripende tiltak Norge har hatt i fredstid, for å bekjempe spredningen av koronaviruset, ble også restaurantbransjen kraftig berørt.

Uten gjester å servere, er det ikke enkelt å overleve.

Fra 12. mars og frem til i dag har 73 serveringssteder her i landet gått konkurs, viser tall fra Brønnøysundregistrene.

Ferske tall fra kredittanalyseselskapet Experian viser en økning på 24,2 prosent i antall AS-konkurser i overnatting- og serveringsbransjen, sammenlignet med april i fjor.

Konkursbølge

Salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian sier at denne bransjen peker seg negativt ut med en kraftig økning i antall konkurser. Han mener konkursene vi har sett til nå bare er stille før stormen.

KONKURSBØLGE: Salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian frykter vi nå bare ser begynnelsen av konkursbølgen.
KONKURSBØLGE: Salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian frykter vi nå bare ser begynnelsen av konkursbølgen.

– Jeg tror dette dessverre bare er begynnelsen av konkursbølgen i denne bransjen. Vi vil nok se en rekke konkurser i tiden som kommer også, da vi ikke har sett langtidseffektene av koronakrisen ennå, sier Kristiansen til TV 2.

Kristiansen påpeker at Skatteetaten er tilbakeholdne med å fremme konkursbegjæringer. Kredittanalyseselskapet har derfor sterke grunner til å tro at konkurstallene ikke reflekterer den faktiske temperaturen i realøkonomien.

– Den faktiske situasjon er trolig langt verre enn det konkurstallene viser, sier Kristiansen.

Brønnøysundregistrene opplyser også at de ikke har komplett oversikt over konkursåpninger, grunnet redusert drift hos tingrettene, samt at Skatteetaten gjennomfører færre konkursbegjæringer. Statistikken deres bør derfor sees i lys av dette.

Populær restaurant konkurs

Restauranten Lille Asia i Hegdehaugsveien i Oslo er en av de siste serveringsstedene som har gått konkurs.

STENGT DØR: 4. mai måtte den asiatiske restauranten melde oppbud.
STENGT DØR: 4. mai måtte den asiatiske restauranten melde oppbud.

Det asiatiske serveringsstedet på Majorstua har vært en populær restaurant og nattklubb etter at de åpnet dørene i 2011. Rett før påske fikk restauranten nye eiere.

De nye eierne hadde stor tro på at de, i likhet med alle andre restauranter i hovedstaden, skulle få åpne opp igjen dørene i dag – men slik gikk det ikke.

Senest 22. mars skrev de på Facebook at de gledet seg enormt til å åpne dørene igjen, når forholdene tillot det.

– En kjedelig situasjon

Daglig leder Mads Aasgaard synes det er trist at de måtte melde oppbud.

– Dette er selvfølgelig en kjedelig situasjon for alle involverte, og ikke minst Lille Asia sine svært dyktige ansatte, sier Aasgaard til TV 2.

Lille Asia-sjefen sier at det var flere medvirkende faktorer til at de tilslutt måtte melde oppbud. Blant annet at selskapet har gått med negativt driftsresultat over lengre tid, stadig økende forfalte forpliktelser, Covid-19 og ingen kontantstøtte fra myndighetene.

– Vi har jobbet hardt for å komme til en løsning med alle interessenter, men måtte til slutt dessverre melde oppbud, sier Aasgaard som er glad på vegne av resten av bransjen som får åpne dørene igjen i dag.

Dyster fremtid

Experian-direktøren mener serveringsbransjen var en sårbar bransje også før koronakrisen slo til. Han er nå spent på å se hvordan redningspakkene slår inn for serveringsbransjen.

FOLKETOMT: Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge har som alle andre holdt stengt på grunn av koronapandemien FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FOLKETOMT: Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge har som alle andre holdt stengt på grunn av koronapandemien FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Uansett om redningspakkene kanskje kan løfte noen av bedriftene ut av konkursfare, tror jeg dessverre antall konkurser i serveringsbransjen vil stige jevnt utover sommeren og høsten, sier Kristiansen.

21. mars innførte Oslo kommune forbud mot alkoholservering. Onsdag får serveringsstedene som serverer mat åpne igjen, mens puber og nattklubber ikke får åpne dørene igjen før onsdag i neste uke – dersom de klarer å forholde seg til de strenge smittevernreglene.

Selv om serveringsstedene får åpne opp igjen, mener Experian-direktøren at fremtiden ser dyster ut.

Kristiansen peker på at vår og sommer er peakperioder og kritisk for restaurantene.

– Dersom restaurantene er stengt, eller forhindret fra å ha like mange besøkende som vanlig i denne perioden av året, vil det være tungt å gå høsten i møte for svært mange i denne bransjen. At det nå åpnes gradvis opp, vil nok være redningen for mange, sier Experian-direktøren.

– Konkursbølgen kommer med stor kraft

En fersk analyse fra Bisnode viser at restaurantbransjen er dårligst rustet til å stå imot koronakrisen. Gjennomsnittlig overskudd i prosent av omsetning for denne bransjen ligger på svake 1,2 prosent, mot 5,3 i snitt for norsk næringsliv.

– Når konkursbølgen først kommer, vil den komme med stor kraft,sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Ruud mener konkursbølgen vil føre til en negativ spiral hvor andre bedrifter med utestående i konkursboene selv vil risikere konkurs.

Siden tiltakene ble innført 12. mars har det kommet inn totalt 336.000 søknader om dagpenger, hvorav 90 prosent gjelder dagpenger knyttet til permitteringer.