Reagerer kraftig på Hagen-saken

– Jeg synes det er ganske mange likheter mellom disse to sakene, sier drapsdømte Veronica Orderud til TV 2.

Vi møter henne hjemme i leiligheten hvor hun de siste dagene har fulgt utviklingen i den såkalte Lørenskog-saken.

– Egentlig pleier jeg ikke følge så mye med i kriminalsaker. Man har på en måte nådd et slags metningspunkt, men det er klart at denne saken er spesiell, sier Veronica Orderud.

Etter at Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona, Anne-Elisabeth Hagen, har det vært skrevet hundrevis av nyhetsoppslag om ektemannen.

Anne Elisabeth Hagen har vært forsvunnet i 18 måneder. Denne uken gikk barnas bistandsadvokat ut i pressen og sa de mener faren er uskyldig.

– Veldig skummelt

Akkurat nå sitter Tom Hagen varetektsfengslet i fire uker med medieforbud.

– Jeg kjenner meg selvfølgelig veldig igjen i situasjonen han befinner seg i nå. Han har fullt medieforbud og vet ikke hva som blir skrevet om ham.

FULGT MED: Veronica Orderud har fulgt med på hvordan saken mot Tom Hagen har utviklet seg de siste dagene
FULGT MED: Veronica Orderud har fulgt med på hvordan saken mot Tom Hagen har utviklet seg de siste dagene Foto: Truls Aagedal / TV 2

Hun reagerer kraftig på de mange nyhetssakene som har blitt publisert etter pågripelsen.

– Nå har det vært fryktelig mange medieoppslag som går på å analysere hans personlighet. Flere uttaler seg om hva som kan være et mulig motiv. Jeg synes det er veldig skummelt, fortsetter Orderud.

– Mange likheter mellom sakene

Veronica Orderud har fått kjenne hvordan det er å få navn og ansikt brettet ut i riksmediene.

DRAPSSIKTET: Tom Hagen anklages for drap eller medvirkning til drap på sin egen kone. Han nekter straffskyld.
DRAPSSIKTET: Tom Hagen anklages for drap eller medvirkning til drap på sin egen kone. Han nekter straffskyld. Foto: Torbjørn Olsen / Gd

I 2002 ble hun, sammen med tre andre, dømt for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård. Hun hevder å være uskyldig.

I lang tid før det ble avsagt dom i Orderud-saken ble det laget mange nyhetsoppslag om de siktede. Ett av oppslagene om Veronica Orderud hadde tittelen «Dødsengel eller Synnøve Solbakken?».

– Sakene gikk blant annet ut på at jeg var en mer utadvent person som snakket mer enn Per Orderud gjorde, og dette ble tolket som at jeg var den manipulerende og dominerende som hadde makt over Per. Jeg synes det er ganske mange likheter mellom disse to sakene, sier Orderud og tenker på Lørenskog-saken.

– Formuen hjelper ikke

Nå advarer hun mot forhåndsdømming av Hagen.

– Jeg synes allerede han blir massivt forhåndsdømt. Vi må huske på at når denne saken dekkes så massivt, så vil folk tolke alt han sier og gjør i lys av det politiet mener han har gjort. Dermed vil han havne i en helt umulig situasjon. Han blir svarteper.

– Men Tom Hagen er en av Norges aller rikeste menn. Forstår du at mediene også er nødt til å dekke denne saken?

– Ja, selvfølgelig skal mediene også dekke denne saken, men det er noe med måten det gjøres på. Selv om du er en av Norges rikeste menn, så er du likevel ganske liten når du står overfor politiet og påtalemyndigheten. Formuen hans hjelper han ikke nå.

Billigbil og spekulasjoner

Veronica Orderud får støtte fra lederen av Forsvarergruppen, Marius Dietrichson. Han misliker måten Hagen blir omtalt på og ønsker å minne om at Anne Elisabeth Hagen fremdeles ikke er funnet.

– Man vet ikke hvem som har tatt livet av vedkommende, man vet ikke hvor eller når det har skjedd. Man vet ikke en gang om det har vært en eller flere gjerningspersoner. Alt står åpent, sier Dietrichson.

REAGERER: Leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, advarer mot forhåndsdømming.
REAGERER: Leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, advarer mot forhåndsdømming. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Også han ønsker å advare mot forhåndsdømming.

– Mediene trekker frem helt alminnelige trekk hos et menneske og gjør det til særegenheter som skal forklare en påstått straffbar handling.

Dietrichson trekker blant annet frem eksemplene om at Hagen kjører en rimelig bil.

– Og da spekuleres det i om at han er gjerrig og om han har drept kona fordi hun kan ha vært grådig etter penger, fortsetter han.

– Vanskelig å vende tilbake

Nå frykter Veronica Orderud at det vil være krevende for Hagen å skulle gjenoppta livet i Lørenskog.

– Jeg ser for meg at det blir fryktelig vanskelig fordi han får ikke frem sin side av denne saken. Selv om han skulle løslates på grunn av manglende bevis, eller at han frikjennes til slutt, så vil denne historien være så hardt befestet i offentligheten at den vil følge han og familien veldig lenge.

– Kanskje bestandig, sier hun.