Samler folk til 1. mai-markering på internett

Arbeidernes dag må bøye av for koronasmitten. I stedet for tog og slagord i gatene, blir det nettoverførte appeller og drive-in-markering på Lillestrøm.

ANNERLEDES FEIRING: 1. mai-markeringen slik den pleier å være, med tett av folk på torg og i gater, appeller, korps og faner. I år blir det annerledes. Foto: Fredrik Hagen
ANNERLEDES FEIRING: 1. mai-markeringen slik den pleier å være, med tett av folk på torg og i gater, appeller, korps og faner. I år blir det annerledes. Foto: Fredrik Hagen

I 130 år har arbeidernes dag blitt markert 1. mai med tog, korps og faner. For første gang siden krigsårene blir folk i år bedt om ikke å gå ut i gatene denne dagen. Smittevernhensyn må komme først, selv i en tid der ledigheten er rekordhøy og framtiden mer usikker enn på lenge.

Men arbeidere i hele landet oppfordres fortsatt til å samle seg – foran skjermen. Det blir flere nettoverførte arrangementer i løpet av dagen.

Støre med drive-in-appell

Landsorganisasjonen LO inviterer folk i de tusen hjem til å få med seg taler, korsang og kransenedleggelser i en direktesending. Ap-leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Hans-Christian Gabrielsens og SV- leder Audun Lysbakken taler i sendingen som kan sees på nettsiden 1mai.no og LOs Facebook-side.

Støre starter for øvrig dagen med 1. mai-appell utenfor Løvenstadtunet sykehjem i Rælingen og reiser også til Lillestrøm, der de lokale partilagene har funnet en løsning for å samle folk i koronaens tid: I hver sin bil. På parkeringsplassen til Norges Varemesse blir det drive in-markering med musikkinnslag og taler, blant annet med Ap-lederen. Applaus erstattes med tuting, varsles det.

SV har også sitt eget nett-arrangement , der flere sentrale SV-politikere deltar.

Frp med oljeseminar

Også Fremskrittspartiet markerer dagen på sitt vis. Nestleder Sylvi Listhaug, som ofte har tatt turen til Drammen for å markere arbeidernes dag, skal i stedet delta på et nettseminar om oljenæringen, sammen med partileder Siv Jensen og energipolitisk talsmann Jon Georg Dale.

De får med seg gjester hovedsakelig fra arbeidsgiversiden i oljebransjen, blant annet toppsjefer i Norsk industri og direktører fra bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass og analyseselskapet Rystad Energy. Det varsles også at ansatte fra blant annet Aker BB og Kværner skal delta.

Skipsfløyta går

I år vil også skip bidra til en annerledes 1. mai-markering. Alle skip som ligger i eller ved havn oppfordres til å støte i skipsfløyta klokka 12 for å markere støtte til sjøfolks innsats over hele verden. Det er det internasjonale Rederiforbundet ICS som har tatt initiativ til aksjonen, og Norges Rederiforbund oppfordrer norske skip til å delta.

Mange sjøfolk må bli ekstra lenge om bord i disse dager fordi det er problemer med å skifte ut mannskapet, påpeker administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund.

– Samtidig er dette en yrkesgruppe som er lite synlige fordi de jobber langt til havs. Dette er derfor en fin anledning til å markere den innsatsen sjøfolk gjør og den viktige jobben de har med å holde internasjonal handel i gang, sier han.

Mer innhold fra TV 2