Svenske forskere spår opp til 20.000 koronadødsfall

Koronaviruset kan føre til at mellom 8.000 og 20.000 svensker dør innen pandemien er ferdig, ifølge to forskere som har regnet på dødeligheten.

Folksomt i parkene i Stockholm, tross koronapandemien. To forskere har regnet seg fram til at det kan dø opptil 20.000 svensker som følge av viruset. Foto: Anders Wiklund / TT via AP / NTB scanpix
Folksomt i parkene i Stockholm, tross koronapandemien. To forskere har regnet seg fram til at det kan dø opptil 20.000 svensker som følge av viruset. Foto: Anders Wiklund / TT via AP / NTB scanpix Foto: \

Det er Tom Britton, professor i matematikk ved Stockholms universitet, og Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi ved Linköpings universitet, som hver for seg har regnet på hvor mange svensker som kan komme til å dø av covid-19.

Wennergren har blant annet sett på andre lands dødstall, hvor langt smittespredningen har kommet, hvem som kan forventes å bli smittet, og det svenske helsevesenets kapasitet til å ta hånd om dem som blir alvorlig syke.

– Om alle ville blitt smittet, ville vi trolig havnet et sted mellom 20.000 og 40.000 dødsfall. Men med kanskje 50 prosent som blir smittet, slik det ser ut nå, tror jeg det blir mellom 10.000 og 20.000, sier Wennergren til SVT.

Britton har tatt svenske folkehelsemyndigheters tall for smittetilfeller i Stockholm fylke for rundt tre uker siden, og sammenlignet med hvor mange som har dødd hittil, da det gjerne tar tre uker før en smittet person dør.

Han konkluderer med at dødeligheten ligger på omtrent 0,4 prosent.

– Vi har regnet uavhengig av hverandre, men kommet fram til omtrent like tall. Jeg skulle ønske jeg kunne si under 10.000, men jeg må nok si 10.000, eller fra 8.000 og opp til 20.000, sier Britton.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2