AVSTENGT: Stranden Santa Ponca i Calvia på Mallorca ble stengt da Spania innførte en nasjonal «lockdown». I likhet med andre land i Sør-Europa er landet hardt rammet av mangelen på turister.
AVSTENGT: Stranden Santa Ponca i Calvia på Mallorca ble stengt da Spania innførte en nasjonal «lockdown». I likhet med andre land i Sør-Europa er landet hardt rammet av mangelen på turister. Foto: Jaime Reina / AFP

Vurderer kontroversielt korona-pass for friske

En legitimasjon, som bekrefter om en person er frisk, har kommet opp som et forslag i EU for å redde turistnæringen.

Under et videomøte mandag diskuterte ni ministere fra ni sydlige EU-land tiltak som kan redde turistnæringen.

Pandemien og strenge reiserestriksjoner har satt land, som vanligvis i stor grad livnærer seg på turisme, i svært vanskelig situasjon.

– Vi må tillate at grensene holdes åpne så langt det er mulig, sa Kroatias turistminister Gari Cappelli, som ledet møtet.

Cappelli var den som foreslo et eget «Covid-19-pass» under møtet som et mulig tiltak i en samlet EU-strategi, melder Dagens Nyheter.

Tanken er at alle som har hatt koronaviruset skal testes i hjemlandet sitt for antistoffer, og få et dokument som bevis.

For å kunne reise på ferie til Sør-Europa må man vise frem et slikt dokument, ifølge forslaget.

Stor økonomisk betydning

At Middelhavslandene ønsker å komme med forslag til tiltak som kan redde turismen, er forståelig. I Kroatia står for eksempel turismen for 17 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). I Helles er prosenten på over 20.

I Norge er prosenten langt lavere hvor reiselivsnæringene på fastlandet utgjorde 4,4 prosent av BNP i 2018. Det betyr likevel at turistene la igjen 186 milliarder kroner, ifølge SSB.

Selv om et «korona-pass» kan være et godt tiltak for å redde turismen i en rekke land, er løsningen frarådet av helsemyndighetene.

TOMT: Strendene i Hellas er tilnærmet folketomme etter at Hellas innførte «lockdown». Bildet er tatt på en strand sør i Athen 29. mars.
TOMT: Strendene i Hellas er tilnærmet folketomme etter at Hellas innførte «lockdown». Bildet er tatt på en strand sør i Athen 29. mars. Foto: Yorgos Karahalis / AP

WHO fraråder

Verdens helseorganisasjon (WHO) har blant annet sagt at det ikke finnes god nok dokumentasjon for at man kan bli immun mot viruset.

«Det finnes foreløpig ikke bevis for at mennesker som har blitt friske av Covid-19, og som har antistoffer i kroppen, er beskyttet fra å få en ny infeksjon», skriver organisasjonen i en uttalelse.

KONKURS: Selvstendige næringsdrivende i Ukraina protesterte 30. april i Kiev for å få myndighetene til å lette på tiltakene slik at små bedrifter kan reddes fra konkurs. Foto: Sergei Supinsky / AFP)
KONKURS: Selvstendige næringsdrivende i Ukraina protesterte 30. april i Kiev for å få myndighetene til å lette på tiltakene slik at små bedrifter kan reddes fra konkurs. Foto: Sergei Supinsky / AFP)

WHO peker på at mange land gjennomfører studier der man tester etter antistoffer hos mennesker som har blitt friske fra viruset.

Studiene egner seg til å samle data om antistoffer, men organisasjonen mener derimot at de ikke egner seg til å avgjøre hvorvidt man blir immun mot viruset. Det er heller ikke fastslått hvor lenge en slik immunitet kan vare.

Kan kickstarte økonomien

Et argument for å innføre et slikt pass har også vært at mennesker som har bevis på at de er immune kan begynne å jobbe igjen. Dermed kan disse menneskene bidra til å starte opp et lands sterkt svekkende økonomi.

Ifølge Dagens Nyheter har forslaget blant annet blitt presentert av den britiske helseministeren Matt Hancock, og av tyske og italienske politikere.

I USA har man til og med gått lenger ved å foreslå at folk bør utsette seg for smitten frivillig, slik at man kan skape en klasse av immune mennesker, som kan kickstarte økonomien, skriver avisen.

PROTESTERER: En restauranteier protesterer mot stenging. Årets turistsesong i Sør-Europa er så godt som avlyst. Foto: Remo Casilli / Reuters
PROTESTERER: En restauranteier protesterer mot stenging. Årets turistsesong i Sør-Europa er så godt som avlyst. Foto: Remo Casilli / Reuters

Kan øke smittefaren

WHO mener på sin side at et «immunitets-pass» kan være med på øke smittefaren.

«Folk som tror at de er immune mot en ny infeksjon fordi de har mottatt en positiv test, kan ha lettere for å ignorere smittevernsreglene. Derfor vil bruken av et slikt pass kunne øke risikoen for smitte», skriver organisasjonen i uttalelsen.

I tillegg til at et «koronapass» frarådes av smittevernshensyn, har også flere pekt på at en slik dokumentasjon kan være med på å øke forskjellene i et samfunn.

Forsterker sosiale forskjeller

Mange har pekt på at pandemien allerede forsterker de sosiale forskjellene i samfunnet, skriver Dagens Nyheter. Mens folk men høy utdannelse og inntekt ofte kan jobbe hjemmefra, har mennesker med færre år på skolebenken og lavere inntekt ofte ikke den samme muligheten.

SMITTE: Et postbud bruker smittevernsutstyr mens han deler ut post i New York. Arbeidsledigheten har steget enormt i USA som en følge av koronaviruset, og ifølge The Guardian er minoritetsgruppene hardest rammet. John Minchillo / AP
SMITTE: Et postbud bruker smittevernsutstyr mens han deler ut post i New York. Arbeidsledigheten har steget enormt i USA som en følge av koronaviruset, og ifølge The Guardian er minoritetsgruppene hardest rammet. John Minchillo / AP

En forsker eller en journalist kan ta med kontoret hjem, men hvis du for eksempel har jobb på en kafé eller innen flere yrkesfag, så har du ikke den samme muligheten.

Svenn-Erik Mamelund, som er seniorforsker ved OsloMet, uttalte til Forskning.no at en annen forklaringen handler om eksponering. Folk som bor trangt være mer eksponert enn de som bor i store hus.

Svenn-Erik Mamelund har forsket på pandemier i 25 år, og sa også at flere studier viser at folk med lavere status har dårligere immunforsvar.

– Studier fra USA viser at om du eksponerer folk med ulik utdanning og inntekt for et influensavirus eller forkjølelsesvirus, vil de med lavest sosial status i større grad utvikle sykdom, sa han til Forskning.no

Spørsmålet blir dermed hvordan vi skal håndtere en situasjon hvor Covid-19-immunitet blir et krav for å få jobb. Eller hvor personer som ikke har bevis på at de er immune ikke får kjøpe livsforsikring.