PÅGREPET: Politiet har de siste to dagene gjort undersøkelser i boligen til drapssiktede Tom Hagen (70) etter at Hagen ble pågrepet tirsdag morgen.
PÅGREPET: Politiet har de siste to dagene gjort undersøkelser i boligen til drapssiktede Tom Hagen (70) etter at Hagen ble pågrepet tirsdag morgen. Foto: Privat / NTB scanpix

jobbet sammen i 25 år:

Nekter å tro at Tom Hagen (70) har kompetanse til å lure politiet

Glenn Hartmann-Hansen var Tom Hagens «høyre hånd» i mange år. Han mener at Hagen ikke er i nærheten av å ha IT-kompetansen som kan ha villedet politiets etterforskning i 18 måneder.

Han begynte å jobbe for Tom Hagen i 1993. Frem til 2018 var Glenn Hartmann-Hansen nær kollega med den nå drapssiktede milliardæren.

– Du kan si at jeg var høyrehånda hans. Jeg har vært innom flere områder i virksomheten, sier Hartmann-Hansen, som ikke ønsker å bli fotografert.

Tom Hagen har gjort seg til milliardær som følge av vellykkede investeringer innen kraft, eiendom og aksjer.

Hartmann-Hansen jobbet med eiendomsselskapene til Hagen, der han også har fungert som daglig leder.

I februar i 2018 sluttet han å jobbe for Hagen.

– Hva var bakgrunnen for det?

– Jeg skal ikke gå i dybden på det, men jeg opplevde at vi hadde en faglig uenighet, og det ble en del endringer. Da valgte jeg å søke nye utfordringer.

Har selv vært i avhør

Tirsdag morgen ble Tom Hagen pågrepet på vei til jobben. Etter 18 måneders etterforskning ble ektemannen, som er en av Norges rikeste menn, siktet for drap eller medvirkning til drap på sin egen kone.

– Ble du overrasket?

– Ja, jeg ble det.

– Hva tenker du om skyldspørsmålet?

– Det skal jeg ikke si noe om. Det får være opp til etterforskerne og deretter domstolen. Jeg håper og tror at han er uskyldig, sier Hartmann-Hansen.

Han har selv flere ganger vært inne til avhør som vitne i saken.

– Har politiet vært opptatt av Tom Hagen i avhørene?

– Jeg tror ikke at jeg skal kommentere hva som er sagt i avhørene.

Hyggelig to dager før forsvinningen

Hartmann-Hansen forteller at han var på besøk i boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen to dager før hun forsvant den 31. oktober i 2018.

– Tom og jeg satt i TV-stua og hadde møte. Da kom Lisbeth inn og serverte meg te med honning, som jeg liker så godt, og snitter. Det var hyggelig stemning, og jeg opplevde at alt virket normalt.

– Har du hatt kontakt med Tom Hagen etter at kona hans forsvant?

– Ja, noe kontakt har jeg hatt, men vi har ikke snakket om denne saken fordi jeg vil skåne han.

Hartmann-Hansen sier at han og Hagen delte en interesse for trening. Hagen gikk ukentlig 10.000 meter på skøyter, og de løp fjellmaraton sammen. Hartmann-Hansen er tidligere bryter.

Ikke veldig datakyndig

Eks-kollegaen beskriver Tom Hagen som «privat».

– Han er først og fremst en enormt dyktig forretningsmann som har lært meg veldig mye. Han har fått til imponerende mye. Han er ikke en type som bretter ut om livet sitt, så den private praten mellom oss handler ofte om trening.

Politiet mener at Hagen har bidratt til å villede etterforskningen, blant annet anklages han for å ha fått det til å se ut som en bortføring. Ved flere anledninger ble politiet kontaktet av en ukjent motpart, som krevde å få utbetalt løsepenger i kryptovalutaen Monero.

Dialogen foregikk på en plattform som ikke var egnet for toveiskommunikasjon.

– Hvordan var Tom Hagens datakompetanse?

– Helt på snittet for en vanlig 70-åring. Han leste litt aviser og e-poster på PC og Ipad.

– Kan han ha klart å lage dette oppsettet med kryptovaluta og enveiskommunikasjon?

– Slik jeg kjenner Tom, så er han ikke i nærheten av å kunne noe sånt, sier Hartmann-Hansen.

Under en pressekonferanse tirsdag uttalte politiet at de ikke utelukker flere pågripelser, men så langt er ikke flere personer arrestert i saken.

Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap. Politiet har ikke offentlig opplyst hvilken rolle de anklager Hagen for å ha hatt i drapssaken. Hagen nekter straffskyld.