KAN BLI ETTERFORSKET: Jair Bolsonaro Foto: Carl De Souza
KAN BLI ETTERFORSKET: Jair Bolsonaro Foto: Carl De Souza

Brasils høyesterett åpner for å etterforske anklager mot Bolsonaro

Brasils høyesterett åpner for å etterforske tidligere justisminister Sergio Moros påstander om at Jair Bolosonaros sparking av landets politisjef var politisk innblanding i politiets arbeid.

Brasils justis- og sikkerhetsminister Sergio Moro gikk av fredag i protest mot at president Jair Bolsonaro sparket politisjefen.

Moro, som har bakgrunn som dommer som bekjempet korrupsjon, fordømte det han kalte politisk innblanding i det føderale politiet. Han gjorde det klart at han ikke kan gjøre jobben sin uten et selvstendig politi.

I avgjørelsen til høyesterettsdommer Celso de Mello, som AFP har fått tilgang til, gis det føderale politiet 60 dager til å forhøre Moro om hans påstander.

Granskningen kan enten føre til en innledning av riksrettssak mot Bolsonaro, eller tiltale mot Moro for uriktig forklaring.

Den avsatte politisjefen Mauricio Valeixo jobbet tett sammen med Moro i forbindelse med den omfattende korrupsjonsetterforskningen som gikk under navnet Operasjon bilvask.

Landets riksadvokat, Augusto Aras, ba høyesterett iverksette granskning av anklagene mot Bolsonaro etter å ha hørt justisminister Moros avskjedstale.

Aras mener Moros tale impliserte Bolsonaro kan ha begått flere forbrytelser.