PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under den daglig pressekonferansen om koronavirus-situasjonen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under den daglig pressekonferansen om koronavirus-situasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby

Høie hyller ungdommen: – Dere har satt livet på vent for å berge andre

Bent Høie (H) brukte den daglige pressekonferansen til å hylle norsk ungdom, informere om at flere skal testes og til å svare på spørsmål om seksuell omgang under koronakrisen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) åpnet den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen med å sette lys på situasjonen norsk ungdom er i.

– Vi gleder oss over at de minste er tilbake på skolen, men det er også viktig å snakke om de som fortsatt venter og lengter. Jeg vil gjerne si til ungdommen at vi ikke har glemt dere. Målet vårt er at dere også skal få komme tilbake på skolen før sommeren, sier Høie.

Helseministeren fortsatte med å si at han har forståelse for at ungdommen står i vanskelig situasjon.

– Denne våren blir annerledes og dette året blir annerledes. Dere har måttet sette livet på vent for at andre skal berge livet. Jeg håper dere kan danse selv om det ikke blir på skoleball og at dere kan score mål selv om det ikke er på fotballcup, sier han og fortsetter:

– Denne tiden er spesiell, men jeg håper at den likevel kan bli fin. Tusen takk til alle norske ungdommer og russen 2020 - dere kommer til å bli husket, sier Høie.

Skal teste flere

I mars ble det innført inngripende tiltak for å slå ned smittespredningen i Norge, men mandag sa helseministeren også at spredningen i samfunnet er så lav at vi forsiktig kan åpne opp igjen.

– Men for at vi skal beholde kontrollen mens det skjer, må vi spore smitte enda bedre og teste enda flere, sier Høie.

På pressekonferansen sa Folkehelseinstituttet at lærere, elever og ansatte i skolefritidsordningen prioriteres å testes for koronaviruset. Norge er også i ferd med å trappe opp testingen videre.

– Vi er i ferd med å trappe opp. I løpet av mai er målet vårt at alle med symptomer skal ha muligheten til å teste seg, sier helseministeren.

Fraråder nye sexpartnere

Etter innleggene på pressekonferansen, ble det åpnet for spørsmål fra salen. Nettstedet Seksualitet 24 rettet fokus på at mange er enslige i Norge. Koronatiltakene har ført til at mange er avskåret fra sosial omgang med andre, herunder også et aktivt sexliv. Nettstedet viste til at Danmark har kommet med retningslinjer for dating og seksuell aktivitet under koronakrisen, men savner tilsvarende i Norge.

– Når kan man regne med at personer uten fast partner kan gjenoppta seksuell aktivitet? spurte nettstedet.

Bent Høie svarte med å påpeke at det fortsatt er mulig med sosial omgang, men at omgangen bør begrenses.

– Hvis du bor alene så trenger du ikke være alene. Det er fullt mulig å ha omgang med venner, men da er det lurt å ha en eller få venner som man møter ute og for eksempel går tur med, svarte helseministeren.

Når det gjelder seksuell omgang, frarådet Høie at man skaffer seg flere nye sexpartnere nå.

– Det er fullt mulig å ha en seksuell partner selv om dere ikke bor i samme hustand, men vi fraråder at man har mange nye partnere. Da øker man smitterisikoen for seg selv og andre, sier Høie.

Helseministeren viste til at at tallene for seksuelt overførtebare sykdommer har gått kraftig ned siden koronakrisen startet.

– Om man skulle ha behov for mer detaljerte råd om seksuell omgang får man sende mail til Folkehelseinstituttet, sier Høie.

Forsamlinger under 500

Regjeringen vil mot slutten av denne uken komme med anbefalinger om hva som skjer med forsamlinger under 500 personer.

Etter de strenge tiltakene i mars har det norske samfunnet sakte, men sikkert begynt å åpne igjen. Forrige uke var det barnehagene, denne mandagen begynte 1. til 4. trinn på skolen. Frisører og andre tjenester med én-til-én-kontakt har også startet opp.

Forbudet mot arrangementer med over 500 personer ble lørdag forlenget til 1. september. En avklaring om hvordan det blir med forsamlinger med færre personer kommer om kort tid.

– Vi vil mot slutten av denne uken informere om hva som skjer med forsamlinger under 500 personer, sa Mæland på pressekonferansen.