KANDIDAT TIL Å OVERTA: Selv om Kim Jong-un (bildet) har tre barn, er det søsteren hans, Kim Yo-jong, som antageligvis vil bli landets leder dersom Jong-un blir nødt til å si fra seg makten, fortalte en ekspert til TV 2 tidligere denne uken.
KANDIDAT TIL Å OVERTA: Selv om Kim Jong-un (bildet) har tre barn, er det søsteren hans, Kim Yo-jong, som antageligvis vil bli landets leder dersom Jong-un blir nødt til å si fra seg makten, fortalte en ekspert til TV 2 tidligere denne uken. Foto: Kcna / Reuters

Ryktene florerer om Kim Jong-uns bortgang

Nord-Koreas leder har ikke vist seg offentlig på flere uker, og det florerer med rykter og artikler om at han enten er død eller døden nær.

15. april i år var ikke Nord-Koreas leder Kim Jong-un til stede under feiringen av jubileumet til sin bestefar Kim Il Sung. Siden den gang har det florert med rykter og meldinger om at diktatoren, som Donald Trump har gitt klengenavnet «Rocket Man», sliter med helsen.

Hittil har en rekke medier meldt at Kim Jong-un enten skal være død eller er døden nær.

New York Post summerer situasjonen opp i sin artikkeltittel som «Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ryktes å være død, hjernedød eller at han har det helt fint».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det ekstremt vanskelig å rapportere nyheter om Nord-Korea som følge av det lukkede landets strenge mediehåndtering.

Hevder han er død

Blant dem som hevder at lederen er død, er en visedirektør ved Beijing-støttede HKSTV Hong Kong Satelite Television, skriver faktasjekknettstedet Snopes.

Snopes anser påstandende om Nord-Koreas leders bortgang å være uverifiserte, og henviser til at dette er en hendelse under utvikling.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters meldte landets statlige nyhetsmedier sist om hvor Kim Jong-un befant seg 11. april, da han deltok på et møte.

Nyhetsbyrået har også tidligere meldt at Kina har sendt et legeteam til landet, med det formål om å konsultere om helsen hans.

ANALYSERTE SATELLITTBILDER: Ifølge 38 North kan dette toget, som er observert i Wonsan øst i Nord-Korea, tilhøre Kim Jong-un.
ANALYSERTE SATELLITTBILDER: Ifølge 38 North kan dette toget, som er observert i Wonsan øst i Nord-Korea, tilhøre Kim Jong-un. Foto: Planet Labs

Analyserte satellittbilder

Ifølge satellittbilder analysert av 38 North, et Washington-basert prosjekt som analyserer Nord-Korea, er et tog som kan tilhøre Kim Jong-un observert i feriebyen Wonsan i landet. 38 North sier toget trolig tilhører Kim Jong-un, men at de ikke kan slå fast at dette betyr at han er i Wonsan.

– Togets tilstedeværelse sier ingenting om hvor Nord-Koreas leder befinner seg eller om hvordan helsen hans er, men det styrker meldingene om at Kim oppholder seg i et elite-område på landets østkyst, sier 38 North i sin rapport.

Bildene ble tatt 21. og 23. april.

Ifølge Reuters har en sørkoreansk statsansatt fortalt til dem at deres etterretningstjeneste forventer at Kim Jong-un vil vise seg offentlig snart, men vedkommende ønsket ikke å kommentere på spørsmål om hva de visste om helsen hans.

Det sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at nabolandets statlige nyhetsmedier lørdag valgte å bruke tiden på å omtale jubileumsfeiringen av landets hærstyrke.

Nyhetsbyrået skriver at det ikke er uvanlig at diktatoren forsvinner over lengre tid, for så å dukke opp igjen. Ifølge Yonhap har det ofte dukket opp spekulasjoner om diktatorenes helse når dette har skjedd.

En av gangene spekulasjonene har vist seg å stemme skjedde i 2014, skriver nyhetsbyrået, som skriver at Kim Jong-un dukket opp etter å ha vært borte i en måned, og viste seg offentlig haltende, utstyrt med en stokk. Han skal da ha fjernet en cyste fra ankelen.

Ifølge Yonhap har diktatoren hatt flere helseproblemer som følge av overvekt og røyking.

Sannsynlig etterfølger

Kim Jong-un har hatt makten i Nord-Korea i åtte år, etter at landets tidligere makthaver, Jong-uns far, Kim Jong-il, døde i 2011. Jong-il arvet makten etter sin far, Kim Il-sung.

Ifølge BBC hadde Kim Jong-un lite politisk og militær erfaring da han tok over makten.

Til TV 2 har Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning, Stein Tønneson , tidligere uttalt at selv om Kim Jong-un har tre barn, er det søsteren hans, Kim Yo-jong, som antageligvis vil bli landets leder dersom Jong-un blir nødt til å si fra seg makten.

– Hun er helsøsteren til Kim Jong-un, og yngre enn ham. De har også en eldre bror, men han ikke har vært interessert i en politisk rolle. Kim Yo-jong har derimot støttet opp om broren sin, uttalte Tønneson tidligere denne uken.