Une Bastholm er MDGs nye leder, mens Arild Hermstad er valgt til nestleder
Une Bastholm er MDGs nye leder, mens Arild Hermstad er valgt til nestleder Foto: Andreas Molland/TV 2

– Klima, og ikke korona, er dette århundrets sak

MDGs påtroppende leder Une Bastholm advarte statsminister Erna Solberg mot å gi etter for Frp og gi penger til investeringer i olje og gass da hun åpnet partiets digitale landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Et virus angriper plutselig og veldig hardt, og det vil også forsvinne. Klimaendringer og utryddelse av arter er noe ganske annet. Naturens kriser slår til gradvis og blir mer permanent, om vi ikke stanser dem, sier nasjonal leder i MDG, Une Bastholm i talen.

Hun åpnet Norges første digitale landsmøte klokken 10 lørdag, der hun holdt sin tale foran et kamera på Stortinget. Landsmøtedelegatene deltar digitalt rundt om i landet.

Bastholm blir senere lørdag valgt til partiets første leder, mens den andre nasjonale talspersonen, Arild Hermstad, er innstilt som nestleder i likhet med Kriss Rokkan Iversen.

– Klimaendringene tvinger oss ikke til karantene fra familie og venner. De trenger ikke at vi holder pusten i butikken eller dropper bursdagsfeiringen, fastslo hun.

– Da gjør Solberg en historisk tabbe

Bastholm advarte sterkt mot at klimasatsingen stopper helt opp.

– For bivirkningene ved en ambisiøs, effektiv miljøpolitikk er innovasjon og utvikling, at vi kan puste inn renere luft, at barna får trygge skoleveier, at vi skaper jobber i Norge i stedet for å sende fisken vår til Kina og tømmeret til Tyskland for foredling der.

Bastholm blir leder i MDG på landsmøtet 25. april
Bastholm blir leder i MDG på landsmøtet 25. april Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Bastholm sitter i Stortingets finanskomite og i koronakomitéen, som utarbeider krisepakker mot de økonomiske tapene under koronapandemien.

Hun advarer mot at milliardene går til nye investeringer i olje og gass, og mener de istedet må gå til satsing på fornybar energi.

– Om statsminister Erna Solberg gir etter for presset fra Frp og løser koronakrisen ved å forsterke klima- og naturkrisen, gjør hun en historisk tabbe som den oppvoksende generasjonen aldri vil tilgi.

– Hodeløst

Norske verft og rederier må få nye grønne oppdrag, oppfordret Bastholm.

– Vi må sørge for en storstilt, forpliktende satsning på havvind, karbonfangst og lagring og på elektrifisering av kysten. Vi kan skape titusenvis av varige, trygge arbeidsplasser som bygger Norge for dette århundret.

Hun varslet at MDG vil kjempe knallhardt for å få flyttet iskanten lenger sør enn det regjeringen har foreslått.

– For eksempel er det hodeløst at vi i det hele at diskuterer om vi skal ha oljeboring i iskantsonen i vår tid, sa Bastholm.

Hun ba 170.000 oljearbeiderne være med på å løse klimakrisen.

– Deres jobber er i verdensklasse. Dere har bidratt til enorme verdier som alle nordmenn har glede av. Nå trenger vi deres kunnskap og erfaring til å bygge opp de nye fornybare næringene som dette århundret krever av oss. Med deres hjelp kan Norge bli verdensledende på fornybar energiproduksjon og klimateknologi til havs.

Hun har høye ambisjoner for MDG, og lovet landsmøtedelegatene at de om to år skal kunne ringe til den grønne stortingsrepresentanten fra deres fylke

– Vi skal ikke bare over sperregrensen. Vi skal ikke bare over 15 prosent. Vi skal bli store nok til at våre verdier preger norsk politikk gjennom det neste århundret, sa Bastholm.

Moria-oppfordring til Støre

Bastholm mener koronakrisen gjør det enda tydligere hvor viktig globalt samarbeid er.

– Vi trenger det på smittevernberedskap, helseforskning og kampen mot antibiotikaresistens. Og vi trenger det for å sørge for tryggere flyktningruter for mennesker i nød, bekjempelse av skatteunndragelse fra store selskaper, og for å beskytte selve livsgrunnlaget vårt.

Hun oppfordret Ap-leder Jonas Gahr Støre om å gjøre som sine sosialdemokratiske kolleger i Tyskland og Finland, og melde seg på den europeiske dugnaden for å hente sårbare flyktninger fra Moria-leiren i Hellas.

Debatten om å evakuere barn og andre sårbare fra Moria-leiren i Hellas handler om mye av det samme som AL-Hol-saken, mener hun.

– Det har vært trist å se at Arbeiderpartiet, som har så mye av sin historie forankret i solidaritet og fellesskap, er ute av stand til å vise lederskap i Moria-saken. Men det er fortsatt mulig å snu, sa Bastholm.