Oslo 20200316. 
Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad under pressekonferanse om  spredning av koronaviruset blant befolkningen.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Disse tiltakene kan du måtte leve med ut 2020

Nå pågår en forsiktig gjenåpning av samfunnet, men det er fortsatt en del smitteverntiltak som vil begrense nordmenns liv ut 2020.

Under regjeringens daglige pressekonferanser om koronasituasjonen har det flere ganger blitt uttrykt at noen av smitteverntiltakene vil vare ut 2020.

Det er ikke tidligere spesifisert nøyaktig hvilke tiltak som vil fortsette ut året, men det har blitt uttalt hva som mest sannsynlig vil vedvare.

– Jeg vet ikke helt hvilke det er, men jeg vet at tiltak som er enkle og lite inngripende kan vare lenge, forteller fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) Frode Forland til TV 2.

Sammen med assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad og fagdirektør Frode Forland har TV 2 samlet en liste over hvilke tiltak som mest sannsynlig vil henge ved til 2021.

1. Holde seg hjemme

Forland og Nakstads ønske er at nordmenn skal fortsette å holde seg hjemme fra jobb om man merker symptomer på sykdom.

Det samme gjelder barn, som burde bli hjemme fra barnehage og skoler.

Merker man at man er snufsete, og vanligvis er en som tenker at man likevel kan dra på jobb, så blir 2020 året du tenker deg om to ganger.

– Det er ulike samvittigheter som kjemper mot en her, men nå må samvittigheten som handler om å ikke smitte andre ligge langt fram i pannebrasken, sier Forland.

Siden 12. mars har en stor del av Norges befolkning jobbet hjemmefra. Det kan komme oss til gode, mener overlegen.

– Vi har blitt flinke på å jobbe hjemmefra, og det har blitt en rutine. Nå ser man hvor mange jobber som kan utføres hjemmefra, og det må vi huske, legger han til.

2. Hygiene

God hygiene har alltid vært typiske smittevernråd for en rekke sykdommer. Froland sier fokuset på hygiene må fortsette ut året.

– Gode håndvask- og hosterutiner må opprettholdes. Dette er uproblematiske temaer, men de må minnes om, sier han.

Også renhold bør være et fokusområde de neste månedene.

– Vi må være bevisste på at vi ikke er ute av faresonen og finne en måte å leve med dette på. Vi må finne ut hvordan vi skal balansere dette på en fornuftig måte.

3. Beskyttelse av sårbare

Mange sykehjem har besøksforbud for å sørge for sosial distansering og isolering av eldre. For mange betyr dette en følelse av ensomhet. Ifølge Thomas Hansen, forsker ved OsloMet, kan ensomheten føre til alvorlige konsekvenser.

– Eldre som er ensomme spiser dårligere, sover dårligere og er mindre aktive, så det er veldig alvorlig å være ensom over tid, sa Hansen til TV 2 tidligere.

Forland tror vi må fortsette å beskytte de sårbare i månedene som kommer, men at det er usikkert på hvilken måte.

– Mer aktiv bruk av testing før møter med pårørende og eldre kan bli en hjelp. Man må finne måter å møtes der man kan holde kontakt og samtidig forsvarlig avstand, sier Forland.

4. Holde avstand

Nakstad i Helsedirektoratet sier en av de grunnleggende smittebegrensende tiltakene vi må innstille oss på å leve med i hele 2020 er å holde avstand til hverandre i det offentlige rom.

– I Norge har vi muligheten til å holde god avstand til hverandre, som er det viktigste, i tillegg til at vi har lite smitte i samfunnet. Men ting kan endre seg over tid, og det må vi være åpne for, sa Nakstad til TV 2 i et tidligere intervju om munnbind.

5. La seg teste

Helsemyndighetene ønsker i størst mulig grad å teste personer med symptomer og isolere dem som tester positivt slik at de ikke smitter andre.

Har du ikke blitt testet hittil, er muligheten stor for at det kan skje i løpet av 2020. Helsedirektoratet ønsker at folk lar seg teste om man har symptomer på koronavirussykdom.

– Både utvidet testkapasitet og bruk av appen «smittestopp» vil gjøre testingen mer treffsikker og forhindre at mange må i karantene helt unødvendig, for eksempel fordi de har vært i kontakt med en syk person som viser seg å ikke ha koronavirussykdom, sier assisterende helsedirektør.