26. mars ble Nicolai Tangen (på storskjerm) presentert som ny sjef for Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. Avtroppende leder for fondet, Yngve Slyngstad til høyre.
26. mars ble Nicolai Tangen (på storskjerm) presentert som ny sjef for Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. Avtroppende leder for fondet, Yngve Slyngstad til høyre. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Epost avslører ukjent møte mellom Slyngstad og Tangen i mai 2016

Yngve Slyngstad tok Tangen-initiativ fire år før jobbintervjuet om toppstillingen.

– Nå skal jeg to uker i karantene, sa Nicolai Tangen, den påtroppende sjefen for oljefondet, da TV 2 møtte ham på Oslo lufthavn tirsdag ettermiddag.

Han visste ikke om han skulle møte hos Norges Banks representantskap onsdag.

– Det er jeg ikke foreløpig invitert til. Nå landet vi akkurat fra flyet, sa Tangen.

Angrer ikke

Han håper at støyen rundt ansettelsen ikke har ført til at han er blitt en belastning for Norges Bank og oljefondet.

– Nei, det håper jeg virkelig ikke. Det er leit hvis dette skal få noen negative konsekvenser for det flotte oljefondet som vi har. Jeg har tenkt at jeg skal være en stor «asset» for oljefondet, det er derfor jeg har tatt jobben, sier Nicolai Tangen.

– Så mye bråk som det har blitt den siste tiden, angrer du på at du sa ja til denne jobben?

– Nei, overhodet ikke. Jeg må faktisk si at etter å ha blitt kjent med flere mennesker i Norges Bank og oljefondet, så er jeg mer «keen» enn noensinne. Det er jo derfor jeg kommer til Norge nå.

I januar i år ba Tangen om et møte med avtroppende sjef Yngve Slyngstad for å snakke om jobben som sjef for oljefondet. I mailen lurte den nye oljefond-sjefen på om han kunne spørre Slyngstad om en liten tjeneste.

«Dine sko som leder av NBIM blir veldig vanskelig å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?»

Slyngstad ba om kontakt

I november hadde Tangen arrangert et luksusseminar i Philadelphia i USA, der en rekke prominente næringslivsledere og embetsfolk, både fra Norge og utlandet deltok.

Seminaret fant sted kun måneder før Tangen ble oppnevnt som ny leder for oljefondet. Norges Bank opplyste mandag at det var første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke reiste med rutefly dekket av Norges Bank.

Yngve Slyngstad sa selv at dette var uheldig og Norges Bank har i ettertid valgt å betale Slyngstads opphold, mat og flyreise på seminaret «Back to University».

Ifølge VG, som lørdag avslørte seminaret Tangen arrangerte i november 2019, viser redegjørelsen fra Norges Bank at Nicolai Tangen og oljefondets sjef møttes først på en forskningskonferanse høsten 2016.

En gjennomgang TV 2 har gjort av korrespondansen som Norges Bank har offentliggjort, viser imidlertid at at de to møttes allerede i mai 2016.

Kontakten mellom Oljefondet og Tangen var etablert fire år før ansettelsesutvalget hadde Tangen som én av syv kandidater inne til førstegangsintervju 12. februar i år.

Det var Lise Lindbäck i Oljefondet som tok kontakt med Tangen 10. februar 2016, på oppfordring fra sjefen Yngve Slyngstad, fremgår det av epostene som Norges Bank har offentliggjort:

«Hei Nicolai

Håper alt står bra til med deg. Skal en dømme ut i fra oppslagene i avisene her hjemme, ser det ut til å ha gått riktig så bra for både deg og AKO den siste tiden. Det er hyggelig. Vi i NBIM arrangerer i august hvert år en stor konferanse om aktuelle tema innen finans. Yngve Slyngstad ba meg om å ta kontakt med deg i den forbindelse.»

Ifølge en epost Nicolai Tangen sendte til Lindbäck i mai samme år, møtte Tangen og Slyngstad hverandre under en middag 2. mai 2016:

«Hei Lise, Jeg traff Yngve på en middag på mandag og skulle gjerne ha sendt ham en link. Kan du videresende dette er du snill da jeg ikke har emailen hans? Tusen takk. Mvh Nicolai.

––––––

Hei Yngve,

Takk for sist, det var hyggelig å treffe deg. Vi snakket litt om kunstprosjektet i Kristiansand og jeg tenkte jeg skulle sende deg linken til arkitektkonkurransen (...) Hyggelig hvis du deler denne med din kone. Vi har Leonard Richard med i juryen så kunstnerenes syn skulle være godt ivaretatt.

Ser frem til å treffe deg igjen i Oslo i august. Mvh Nicolai»

Vennskapelig tone

Ifølge epostene mellom Tangen og Slyngstad, som Norges Bank har offentliggjort, virket tonen å være vennskapelig også da Tangen i januar i år inviterte oljefondets avtroppende leder Yngve Slyngstad til et faglig møte med Sir David Attenborough.

«Du kan gjerne se bort fra denne innbydelsen, men hvis du er i London den 27. februar og har lyst til å bli med å møte Sir David Attenborough så er du hjertelig velkommen. Invitasjon fra Mark er under. Alt godt Nicolai.»

Slik svarer Nicolai Tangen på hva den faglige begrunnelsen var for å sende invitasjonen:

– Det var et arrangement som var i regi av Mark Arney, som er sentralbanksjef. Så jeg tenkte at det var ganske relevant.

– Mange mener at den vennskapelige tonen du har hatt i korrespondansen med en rekke samfunnstopper, er uheldig når man har en profesjonell relasjon?

– Det er fordi jeg er en hyggelig sørlending. Jeg er stort sett hyggelig med de fleste, jeg. Jeg er vennlig, sier tusen takk og ha det fint. Sånn er jeg bare.

– Du har tidligere sagt at du bryter alle bånd til AKO Capital, men du skal beholde en eierandel og du skal få gratis forvaltning der. Er det forenlig med jobben som oljefondsjef?

– Jeg har akkurat vært på telefonen med en som i dag har hatt telefonkonferanse med Norges Bank. Mine compliance-mennesker jobber nå med Norges Banks compliance, for å finne ut av dette. Så dette er en prosess som akkurat startet, for å finne ut hvordan dette best kan løses, sier Tangen til TV 2.

Kritikken om at fondene hans er registrert i skatteparadis, møter han med å vise til at de fleste fondene er registrert på Cayman Islands.

– 68 prosent av alle fond som er tilsvarende de vi driver, er registrert på Cayman, så det er helt naturlig. Det er helt logiske grunner til at det er sånn. Vi har de absolutt beste og fineste institusjonene i verden som investorer i vårt fond. Man unngår det som heter dobbel beskatning. For eksempel så beskatter de norske kundene alt i Norge, sier Tangen til TV 2.