Isaksen: – Jeg har gjort noen vurderinger som har vært dårlige eller mangelfulle

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tar selvkritikk på enda et punkt etter å ha deltatt på Nicolai Tangens luksusseminar.

Tirsdag klokken 12 holdt Isaksen en redegjørelse om forholdene rundt sin deltakelse på Nicolai Tangens luksusseminar i USA.

I ettertid har Isaksen fått kritikk blant annet for hemmeligholdet rundt arrangementet.

Tirsdag står Isaksen fast ved at det var relevant for ham som næringsminister å delta, men erkjenner at han burde stilt flere spørsmål rundt det påkostede seminaret i Philadelphia i november 2019.

– Jeg har gjort noen vurderinger som har vært dårlige eller mangelfulle, sa Isaksen på pressemøtet tirsdag.

Tar mer selvkritikk

Mandag tok Isaksen selvkritikk på to punkter. Han mente han burde ha oppgitt reisen i blant annet Stortingets gaveregister, og han tok selvkritikk på at han ikke la seminaret i sin offentlige kalender.

Tirsdag føyde han enda et punkt til listen over det han tar selvkritikk for.

– Jeg burde stilt flere spørsmål før konferansen. Noen av deltakerne var personlige venner, noen var forretningsforbindelser, og noen var der i egenskap av sin stilling. Jeg burde sett tidligere at noen også var der som personlige kontakter og venner. Det kan skape usikkerhet, sa Isaksen.

I tillegg opplyste han om at han førte reisen inn som utenlandsreise i regjeringens register – men ikke før én måned etter Nicolai Tangen ble utnevnt som ny leder for oljefondet.

– Jeg kan ikke si at jeg angrer, men det er fordi jeg mener det er viktig å ta ansvar for de beslutningene man har tatt. Som næringsminister er det en viktig jobb å delta på konferanser og lignende, sier Isaksen til TV 2.

Mener det var relevant

Arbeidsministeren deltok på seminaret i USA i november mens han var næringsminister. Han sier tirsdag at han synes seminaret var et relevant arrangement å delta på som næringsminister.

Den første henvendelsen kom, ifølge Isaksen, 2. mai 2018 med tittelen «en spesiell invitasjon fra Nicolai Tangen».

– Dette var en e-post direkte til meg, sier Isaksen.

Tangen skrev at han skulle invitere omkring 100 gjester.

– Jeg antar at dette er den samme e-posten andre deltakere har fått, og som er referert til i media.

På e-posten svarte Isaksen følgende: «Dette høres jo veldig veldig spennende ut, og noe jeg definitivt kunne tenke meg å delta på. Dette er jo en invitasjon som kan falle litt mellom stolene, men la meg sjekke vurderingene i departementet om dette noe jeg kan delta på i offisiell kapasitet. Kommer det mer formell invitasjon senere?»

– Dette var en første reaksjon, sier Isaksen.

Oppfattet det ikke som privat

Det var 3. desember 2018 den formelle invitasjonen til arrangementet ble sendt til Isaksen.

– Jeg svarer kort på denne e-posten 4. desember, og skriver «takk for det, Nicolai. Jeg håper å kunne delta, og gir en tilbakemelding om ikke så lenge», forteller Isaksen.

Han forteller videre at e-posten fra Tangen forsterket hans oppfatning om at dette ikke var en privat invitasjon.

– Jeg har møtt Tangen to ganger. Vi har ingen privat kontakt, med unntak av én SMS hvor jeg gratulerte han med ny jobb som ny sjef for oljefondet. Da var nyheten offentlig kjent, sier Isaksen.

Videre ble invitasjonen sendt til departementet for vurdering. Henvendelsen gikk til fagavdelingen for forskning og innovasjon, siden arrangementet var på et universitet.

– I desember kom en første vurdering fra avdelingen, de anbefalte ikke at jeg skulle prioritere arrangementet, sier Isaksen.

Takket ja først

Arrangementet ble likevel prioritert. Da Isaksen takket ja til arrangementet hadde han ingen andre reiseplaner november 2019. Uken etter startet arbeidet med en større USA-reise og et bredere program.

– Det var et spennende arrangement absolutt, men jeg var usikker på hvordan arrangement dette var, og om det var relevant for meg. Jeg måtte også gå gjennom dette med departementet, sa Isaksen under pressekonferansen tirsdag.

– Jeg oppfattet det ikke som en privat henvendelse fra en venn. Det var en offisiell henvendelse, og ble behandlet som det.

Arrangementet ble følgt opp i tråd med departementet. Arbeidsministeren opplyser om at de ville kombinere arrangementet med andre og prioritere besøk.

Luksustur

Ifølge VG, som denne helgen avdekket luksusseminaret til Tangen, bestod turen av private jetfly fra Europa, tre netter på luksushotell med mat og drikke, i tillegg til to show av stjernene Sting og Gregory Porter. Alt var betalt av Nicolai Tangen.

Blant de deltakende på turen, var avtroppende leder av Oljefondet Yngve Slyngstad, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, Norges FN-ambassadør Mona Juul og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I etterkant av avsløringen har Norges Bank lagt fram en fullstendig redegjørelse av ansettelsesprosessen av Tangen. Der skriver de blant annet at Slyngstad ikke var involvert i ansettelsesprosessen.

I tillegg publiserte de Slyngstad og Tangens kommunikasjon over flere år.

Norges Bank uttalte i redegjørelsen at de vil betale for Slyngstads reise, opphold og mat.

(TV 2/NTB)