KRAFTIG ADVARSEL: Siv Jensen sier hun er villig til å trekke støtten til Erna Solberg.
KRAFTIG ADVARSEL: Siv Jensen sier hun er villig til å trekke støtten til Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud

truer med regjeringskrise:

Jensen advarer Solberg: – Da lever regjeringen svært farlig

Frp-leder Siv Jensen truer med å trekke støtten til regjeringen om statsminister Erna Solberg innfrir Venstres drøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi forventer at regjeringen ikke trekker iskanten sørover fordi dette handler om muligheten til å lete i nye løfterike områder for olje- og gassindustrien. Nå er det helt avgjørende å trygge arbeidsplasser og sikre landets fremtidige inntekter. Da kan man ikke drive politiske spill ved at regjeringen er opptatt av å gi Venstre gjennomslag, sier Siv Jensen til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer vil regjeringen denne uken lande den betente striden om iskanten.

Bakgrunn: Nå kommer den politiske bomben

– Lever svært farlig

Nå setter Siv Jensen saken på spissen, og truer med å trekke støtten til Erna Solberg som statsminister.

– Det vil være et veldig dårlig signal og Fremskrittspartiet kommer ikke til å akseptere at iskanten sørover. Jeg vil minne statsministeren om at hun leder en liten mindretallsregjering, som er avhengig av flertall i Stortinget. Hun sitter som statsminister fordi Fremskrittspartiet pekte på henne da vi gikk ut av regjering, og har regjeringen nå tenkt å legge andre hensyn til grunn olje- og gasspolitikken fremover og gjøre opp det flertallet uten Fremskrittspartiet, da lever denne regjeringen vært farlig, sier Jensen.

– Det er en kraftig advarsel du kommer med?

– Ja, og den er helt nødvendig å være tydelig på. Nå er ikke tiden inne for å gamble med rammebetingelsene til vår aller viktigste næring. Vi må legge til rette for fremtidige verdiskapning så vi kan ha gode velferdsordninger i tiden som kommer.

Spørsmålet om hvor iskanten skal gå, handler i praksis om hvor langt nord det skal være tillatt med oljeaktivitet. Det er en del av den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet.

Trine Skei Grande sa dette om iskanten og Frp i forrige uke:

– Frp har et syn på iskantsonen som ikke er delt av verken fagetatene eller andre politiske partier. Frp sitter ikke i regjering lenger, og det er den blågrønne regjeringen som skal ta stilling til dette.

– KrF og Venstre er veldig små partier

Både Venstre og KrF har løftet at det er aktuelt å søke flertall med Arbeiderpartiet i striden om iskanten.

– Ja, det har de helt sikkert gjort. KrF og Venstre som veldig små partier har avvikende særinteresser i mange politiske saker, men igjen: De sitter i en liten mindretallsregjering og hvis de nå har tenkt å kjøre slalåm i Stortinget mister de støtten de kunne fått i Frp. Da lever regjeringen farlig og det bør Erna Solberg merke seg.

– Vil det si at det frister lite å være med å støtte et statsbudsjett?

– Ja, det kan fort bli utfallet. Jeg kan ikke skjønne hvorfor Frp skal være en stabiliserende faktor for en mindretallsregjering hvis de overser oss i saker med så stor betydning, sier Frp-lederen.

Dersom Frp sier nei til å støtte regjeringen under behandlingen av den vårlige budsjettjusteringen som skal vedtas i juni, eller statsbudsjettet til høsten, må Erna Solberg enten gjøre opp det siste statsbudsjettet før valget med Arbeiderpartiet, eller true med å gå av for å få flertall.

Både revidert statsbudsjett i vår og statsbudsjettet for 2021 kan dermed i ytterste konsekvens ende med regjeringskrise.

* Iskanten er en kartfestet grense for særlig verdifulle og sårbare områder nord i Barentshavet.

* I gjeldende forvaltningsplan er grensa for iskanten satt der hvor isen dekker minst 15 prosent av havoverflaten 30 prosent av dagene i april, basert på satellittobservasjon av isutbredelsen fra 1967 til 1989.

* Iskanten setter i praksis grensa for hvor langt nord det kan åpnes for petroleumsvirksomhet.

* En revidert forvaltningsplan skal etter planen legges fram i løpet av vårsesjonen 2020. Der kan det bli gjort justeringer i definisjonen av iskanten som fører til at grensa flyttes lenger nord eller lenger sør.

Kilde: NTB

Viktig for Venstre

Venstre kjemper en hard kamp for å flytte iskanten sørover, stikk i strid med hva Fremskrittspartiet ønsker. Nestleder Ola Elvestuen sier det er svært viktig for partiet å få en seier i denne saken.

SØROVER: Nestleder Ola Elvestuen (V) vil flytte iskanten sørover.
SØROVER: Nestleder Ola Elvestuen (V) vil flytte iskanten sørover. Foto: Ned Alley/NTB scanpix

– Av hensyn til det unike biologiske mangfoldet som er i iskantsonen er det nå viktig at vi gjør et vedtak som setter en tydelig grense for petroleumsaktivitet i nord og samtidig trekker iskanten sørover for å beskytte dette mangfoldet, sier Elvestuen til TV 2.

– Foretrekker du en løsning med Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet?

– Det viktigste er at vi finner en god løsning som er i tråd med det regjeringen legger frem. Nå er det ulike standpunkt i Stortinget, så vi må som i andre saker ta med oss forslaget fra regjeringen og se hvor vi kan få flertall.

KrF åpner for kompromiss

Også Kristelig Folkeparti har vært opptatt av at iskanten skal flyttes sørover.

SØROVER: Partileder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil flytte iskanten sørover.
SØROVER: Partileder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil flytte iskanten sørover. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix

– Dette er kanskje den viktigste miljøsaken i vår. Vi legger fakta på bordet. Vi skal ha en forutsigbarhet og trygghet for oljenæringen, samtidig som vi skal verne de mest forutsigbare områdene. Det er et klart krav at iskanten må flyttes sørover og dette dynamiske iskantbegrepet som en del i oljebransjen har tatt til orde for er uaktuelt for oss, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til TV 2.

– Betyr det at det eneste partiet det er aktuell å lage forlik med er Arbeiderpartiet?

– Nå skal vi først lande en god løsning i regjering, så tar vi forhandlingene med Fremskrittspartiet og de andre partiene i Stortinget.

Regjeringen tar etter det TV 2 erfarer sikte på å legge frem forvaltningsplanen, hvor de kommer med sitt forslag til hvor iskanten bør gå, fredag.

– Olje- og gassnæringen er viktig for Norge og det vil den være i mange år fremover. Forvaltningsplanen for Barentshavet blir lagt frem i løpet av våren, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.