Ingen planer om å trekke seg

LONDON/OSLO (TV 2): Nicolai Tangen, den nye lederen for oljefondet, synes ikke det var noe galt i å spørre den avtroppende lederen Yngve Slyngstad om en liten tjeneste.

Det stormer rundt den nye lederen for oljefondet, Nicolai Tangen, etter at VG lørdag avslørte at milliardæren i november arrangerte et luksusseminar i USA.

En rekke prominente næringslivsledere og embetsfolk, både fra Norge og utlandet deltok og fikk tre netter på luksushotell med mat og drikke, i tillegg til to show av stjernene Sting og Gregory Porter.

Tangen dekket alle utgifter, også reisen med private jetfly fra Europa.

– Uheldig

Blant de deltakende på turen, var avtroppende leder av oljefondet Yngve Slyngstad, arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Seminaret fant sted kun måneder før Tangen ble oppnevnt som ny leder for oljefondet. Norges Bank opplyser mandag at det var første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke reiste med rutefly dekket av Norges Bank, og han sier selv at dette var uheldig.

– Skjønner du at noen kan mistenke deg for å ha tenkt strategisk i denne saken?

– Hvis jeg skal ha tenkt som folk tror jeg har tenkt, så måtte jeg ha vært synsk, og det er jeg tross alt ikke. Invitasjonene til dette seminaret gikk ut 18 måneder i forveien, og Slyngstad trakk seg 1 måned før seminaret, sier Nicolai Tangen til TV 2.

Norges Bank opplyser mandag ettermiddag at de i ettertid har valgt å betale Slyngstads opphold, mat og flyreise på seminaret «Back to University», og har lagt ut en redegjørelse ved en fullstendig oversikt over Slyngstad og Tangens kontakt gjennom årene. Den kan du lese her.

– Gjør hjemmeleksa

Det var i januar at Tangen ba om et møte med Yngve Slyngstad for å snakke om jobben som sjef for oljefondet. I mailen lurte den nye oljefond-sjefen på om han kunne spørre Slyngstad om en liten tjeneste.

«Dine sko som leder av Nbim blir veldig vanskelig å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?»

Tangen forklarer henvendelsen med at han etter mange år i utlendighet ville sette seg best mulig inn i hva jobben innebar.

– Dette er en veldig viktig stilling, og en veldig seriøs jobb. Det var veldig viktig for meg å danne meg et godt inntrykk av hva denne jobben egentlig gikk ut på. Jeg er en grundig kar som gjør hjemmeleksa så godt som jeg kan, sier Tangen til TV 2.

Over halvparten var referanser

Da TV 2 møtte Tangen i London mandag ettermiddag, viste han til Norges Banks redegjørelse og fremholdt samtidig at ingen fra ansettelsesutvalget var med på seminaret.

– Du skal forvalte nordmenns felles oljepenger. Hvor viktig er tillit fra nordmenn for deg?

– Kapitalforvaltning handler selvfølgelig om tillit. Jeg er ganske sikker på at når alle fakta er kommet på bordet, så vil folk ha tillit til at jeg kommer til å gjøre en god jobb. Det har jeg vist med hvordan jeg har forvaltet kapital tidligere.

– Hvis folk mister den tilliten, vil du da la være å gå inn i stillingen som sjef for oljefondet?

– Nei, jeg har ingen planer om å ikke gå inn i den stillingen, sier Nicolai Tangen til TV 2.

Ifølge Norges Bank var det hodejegerfirmaet Russell Reynolds som selv tok kontakt med Tangen som en kandidat til stillingen. Tangen forteller at over halvparten av hans referanser da han gikk for jobben, deltok på seminaret ved Wharton i Pennsylvania.

– Jeg har ikke tallet, men det var over halvparten, sier han til TV 2 mandag.

Bestevenn var referanse

En av de som stilte som referanse og deltok på seminaret, var regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. På grunn av det nære forholdet de to har, ville finansmannen ha invitert ham uansett, forteller han.

– Fredrik Sejersted er min beste venn. Vi var på Forsvarets russiskkurs sammen, for 34 år siden. Vi var forlovere for hverandre, og faddere til hverandres barn, sier Tangen.

Sejersted opplyser til TV 2 at ettersom han deltok som privatperson, er det uaktuelt at kontoret betaler noe, slik det har vært for noen av dem som deltok i embeds medfør.

– Så det må i tilfelle være et privat anliggende mellom Nicolai og meg.

– Du modererte en debatt der du ifølge programmet sto oppført som Attorney General of Norway. Er ikke dette i «embets medfør»?

– Alle i programmet var presentert med yrkestittel, også gamle venner. Så det anså jeg ikke som problematisk. Det er heller ikke helt uvanlig ellers å bli presentert med yrkestittel også i sammenhenger der man ikke opptrer i embets medfør. Da bør man presisere at man kun taler på egne vegne, og det gjorde jeg.

– I dette tilfellet ledet jeg en debatt med direktøren for British Museum og forfatteren Edmund de Waal om store vestlige museer bør returnere kunst og historiske gjenstander til de landene det opprinnelig kommer fra. Det er ikke et spørsmål som det norske Regjeringsadvokatembetet har noe synspunkt på eller meg bekjent har vært involvert i, skriver Fredrik Sejersted i en epost til TV 2.