OLJEFONDET: I slutten av mars ble det kjent at Nicolai Tangen er ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond.
OLJEFONDET: I slutten av mars ble det kjent at Nicolai Tangen er ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond. Foto: Nina E. Rangoy / NTB Scanpix

Hodejegerfirma tok kontakt med Tangen på eget initiativ

I en pressemelding opplyser Norges Bank om ansettelsesprosessen av den nye lederen for oljefondet, Nicolai Tangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosessen blir lagt ut etter VG lørdag kunne avsløre at Tangen arrangerte et luksusseminar i USA, hvor blant annet avtroppende leder for oljefondet Yngve Slyngstad og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted var invitert.

Seminaret fant sted i november, kun måneder før Tangen ble oppnevnt som ny leder for oljefondet.

Nå opplyser Norges Bank om at de i ettertid har valgt å betale Slyngstads opphold, mat og flyreise på seminaret «Back to University».

– Opphold på konferansehotellet og middag ble betalt av arrangør. Yngve Slyngstad valgte å reise med øvrige konferansedeltagere med det chartrede flyet fra Pennsylvania til Oslo. Det er første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke har reist med rutefly dekket av Norges Bank, og han sier selv at dette var uheldig, skriver Norges Bank.

I redegjørelsen legger de ved en fullstendig oversikt over Yngve Slyngstad og Nicolai Tangens kontakt gjennom årene. Den kan du lese her.

Tangen og Slyngstad var første gang i dialog i august 2016, da Norges Bank Investment Management (Nbim) inviterte Tangen til å være foredragsholder på en konferanse de arrangerte.

Den siste dialogen var 31. januar, da Tangen inviterte Slyngstad til å møte Sir David Attenborough. Den 6. januar ber Tangen om et møte med Yngve Slyngstad for å snakke om hva jobben som sjef for oljefondet innebærer.

Ifølge både Tangen og Norges Bank var de to siste e-postene ubesvart fra Slyngstad sin side.

Rekrutteringsfirma tok kontakt

Uken før ansettelsen fikk banken oversendt programmet for «Back to University» fra Nicolai Tangen.

– Men arrangementet og deltakerlisten var ikke en del av hovedstyrets beslutningsgrunnlag da hovedstyret tilbød Tangen jobben som CEO, skriver Norges Bank.

Det har blitt stilt spørsmål ved Slyngstads habilitet overfor Tangen etter reisen, og Slyngstad har selv uttalt at han ikke var involvert i ansettelsesprosessen.

Nå opplyser Norges Bank om at det er hodejegerfirmaet Russell Reynolds som selv tok kontakt med Tangen som en kandidat til stillingen.

Russell Reynolds leverte en liste med aktuelle kandidater til et ansettelsesutvalg bestående av sentralbanksjef Øystein Olsen, visesentralbanksjef Egil Matsen og hovedstyremedlem Kristine Ryssdal.

Da søknadsfristen gikk ut 21. februar var det åtte kandidater på den offentlige søkerlisten, hvorav ett navn var unntatt offentlighet.

– Samtidig uttalte hovedstyrets leder, sentralbanksjef Øystein Olsen, at ansettelsesutvalget sammen med Russell Reynolds jobbet videre med andre aktuelle kandidater. Nicolai Tangen var blant disse, skriver Norges Bank.

Videre opplyses det om at Yngve Slyngstad ikke hadde noen rolle i ansettelsen av sin etterfølger, og at han 19. mars ble informert om at Nicolai Tangen var styrets foretrukne kandidat.

Deltok ikke

Ifølge Norge Bank deltok ingen medlemmer av hovedstyret og ei heller noen av de som var knyttet til ansettelsesprosessen på arrangementet ved Wharton.

– Nicolai Tangen er utnevnt av Norges Banks hovedstyre med bakgrunn i at han har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode resultater som internasjonal kapitalforvalter.

I sin redegjørelse opplyser Norske Bank om to tilfeller der Tangen har gjort dem oppmerksom på foredragsholdere. Den ene er kjendiskokken Jamie Oliver og den andre er Morten Hansen, professor ved universitetet Berkley i California.

Begge to holdt et internt foredrag for Norges Bank i 2018, og begge deltok på Tangens seminar i november.