KONFERANSE: arbeids- og sosialminister
Torbjørn Røe Isaksen (H) var én av flere som deltok på Tangens konferanse i USA.
KONFERANSE: arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var én av flere som deltok på Tangens konferanse i USA. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Isaksen tar selvkritikk etter Tangen-konferanse

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tar selvkritikk på to punkter etter den omdiskuterte luksuskonferansen til påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

Isaksen deltok på seminaret i USA i november mens han var næringsminister. I ettertid har han fått kritikk blant annet for hemmeligholdet rundt arrangementet.

– Da Tangen ble ansatt som Oljefond-sjef, så burde jeg allerede da, ha oppgitt dette i blant annet Stortingets gaveregister. Da kom spørsmålene på hva slags type arrangement det var. Dette var midt under koronakrisen, og på den tiden jeg selv var i isolat. Det er ingen unnskyldning, men det er grunnen til at jeg ikke gjorde det før nå, sa Isaksen da han møtte til debatt om saken i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

– Burde ha ført i kalender

Isaksen gjorde det også klart at han burde ha forsikret seg om at deltakelsen ble ført opp på hans offentlige kalender, noe den ikke ble.

– Så de to tingene kan jeg ta selvkritikk på. Men jeg mener fortsatt det var en rimelig vurdering som næringsminister, når jeg også var i panelet, å delta, sier statsråden.

En rekke prominente næringslivsledere og embetsfolk, både fra Norge og utlandet, deltok på konferansen, som i sin helhet var betalt av milliardæren Tangen. Den ble først offentlig kjent gjennom en avsløring i VG i helgen.

Betaler for måltider

I ettertid har Isaksen sagt at Næringsdepartementet nå skal betale for måltidene han spiste underveis. Departementet har fra før av dekket reise og overnatting.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener varsellampene burde ha lyst hos Isaksen.

– Når det først i ettertid blir åpenhet om det som i utgangspunktet var skjult, først da tenkte han på at han kanskje bør sørge for at han ikke ble påspandert luksusmiddag. Problemet er at det måtte en avsløring til for å følge det opp, sa hun under debatten.

Luksustur

Selve turen arrangert av Tangen fant sted i november 2019. Ifølge VG bestod turen av private jetfly fra Europa, tre netter på luksushotell med mat og drikke, i tillegg til to show av stjernene Sting og Gregory Porter. Alt var betalt av Nicolai Tangen.

Blant de deltakende på turen, var avtroppende leder av Oljefondet Yngve Slyngstad og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Slyngstad hevder turen ikke hadde noen betydning for ansettelsen av Tangen, og at han ikke vet hvem som foreslo den nye oljesjefen til stillingen. Til NRK sier Tangen at han og Slyngstad snakket om jobben.

– Vi hadde én samtale på seminaret i Philadelpia hvor vi snakket i ganske generelle termer om viktigheten av Oljefondet i Norge, og hvor viktig det var at fondet skulle få en god ledelse, men han oppfordret meg ikke til å søke, og vi snakket ikke om meg som en potensiell kandidat. Etter det har vi ikke snakket sammen før etter at jeg ble utnevnt, sier han til NRK.

Krever full granskning

LO-topp Jørn Eggum og flere politiske partier krever nå en full granskning av turen.

Søndag bekreftet leder i representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, at de vil diskutere ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefond-sjef. Representantskapet fører tilsyn med driften av Norges Bank.

(©NTB / TV 2)