FERIEHUS: Hege Nordstrøm (56) tilbringer hver eneste ferie i huset hun kjøpte sammen med ektemannen for noen år siden. I år blir det annerledes.
FERIEHUS: Hege Nordstrøm (56) tilbringer hver eneste ferie i huset hun kjøpte sammen med ektemannen for noen år siden. I år blir det annerledes. Foto: Privat

Reiseselskapene har ikke gitt opp Syden-turen ennå

Nordmenn som alltid tilbringer feriene i Syden tvinges til å tenke annerledes på grunn av koronaviruset. Reiseselskapene virker ikke å ha gitt opp sommeren enda.

Ingen vet sikkert hvordan spredningen av koronaviruset vil utvikle seg i tiden fremover, men det begynner for alvor å spøke for nordmenn som hadde planer om å reise utenlands i sommer.

14. mars innførte UD et reiseråd som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

– Vi står fortsatt i en alvorlig og uforutsigbar situasjon. Antall koronasmittede øker i alle deler av verden. Vi fraråder derfor reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land inntil videre, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide den 3. april, da det ble klart at reiserådet gjelder på ubestemt tid.

Alle ferier på samme sted

Hege Nordstrøm (56) og ektemannen John Erling Nordstrøm (58) kjøpte leilighet på Kreta for seks og et halvt år siden. Leiligheten lå i Chorafakia i nærheten av Chania, hvor paret fant ut at de likte seg godt.

John Erling Nordstrøm spyler terrassen ved huset i Chorafakia. Foto: Privat
John Erling Nordstrøm spyler terrassen ved huset i Chorafakia. Foto: Privat

– Etter at vi hadde hatt leiligheten i noen år, var vi sikre på at det var der vi ønsket å tilbringe tiden når vi ble eldre. Vi hadde lyst på litt større plass, og for noen år siden kjøpte vi et hus bare 100 meter fra leiligheten, forteller Hege Nordstrøm.

Helt siden paret kjøpte leiligheten for seks og et halvt år siden, har de tilbrakt hver eneste ferie på den greske øya.

– Vi har vært der fem-seks ganger hvert år. Hver gang det er ferie eller røde dager som kan kombineres med noen feriedager, har vi reist ned. Vi har vært der så mye som mulig, og har egentlig ikke hatt noe ferie hjemme de siste seks-syv årene, sier Nordstrøm.

Nye sommerplaner

Med utbruddet av koronaviruset har ekteparet Nordstrøm og alle andre nordmenn som pleier å reise til Syden i feriene blitt tvunget til å tenke annerledes.

Hege og John Erling skulle egentlig vært på Kreta i påsken, men den turen måtte naturligvis avlyses. Når paret ikke hadde tilbrakt en eneste ferie hjemme på flere år, åpnet koronaviruset en mulighet til å bruke tid på ting man har tenkt man skulle ha gjort.

– Vi har brukt tiden til å pusse opp og oppgradere litt i huset, sier Nordstrøm.

I sommerferien skulle de også til Kreta, men nå har planene endret seg.

– Vi kommer til å gjøre enda mer her hjemme. Det blir å bygge terrasse og male noen rom. Kanskje drar vi en tur på hytta til foreldrene mine i Fredrikstad, hvis det blir lov å reise til andre kommuner.

Før det etter hvert blir snakk om ferier, er det nok å gjøre for Hege, som er avdelingsleder for sykepleiere i Bærum kommune.

– Vi jobber mye med kriseplaner, ekstrarapportering og å følge myndighetenes krav. Det kommer hele tiden nye føringer å rette seg etter. Nå håper jeg det snart kommer en vaksine, og at folk ikke slipper opp eller glemmer seg bort med tanke på retningslinjene som er gitt for å hindre smittespredning. Alle må ta ansvar for at ikke flere skal bli smittet.

– Må vente og se

Anette Starkey skulle egentlig til ferieleiligheten i Benalmádena i Spania i sommerferien, hvor hun og kjæresten reiser hver sommer. Hun har fortsatt et håp om at det ikke er altfor lenge til det er mulig å reise igjen.

– Jeg håper fremdeles vi får mulighet til å dra på sensommeren. Hvis det ikke blir noe av, vil vi nok reise rundt og leie oss inn på hoteller i Norge, sier Starkey.

TV 2 har også snakket med Susanne Stefferud, som sammen med sin greske ektemann Nikos Vlassis pleier å bo halve året i Hellas. De skulle egentlig ha satt seg i bilen og kjørt til Kreta den 5. april.

– Vi har forskjøvet ferjebillettene til juni, men jeg tenker nok at det også vil utgå. Nå er jeg forberedt på at vi ikke kommer oss av gårde før til høsten, sier Stefferud.

Hun er aktiv i en Facebook-gruppe for nordmenn som pleier å reise til den greske øya. Fra medlemmene i gruppa har hun inntrykk av at de fleste har gitt opp årets sommerferie, og heller tar sikte på neste år.

– Det er veldig mange som har avbestilt, og som ikke tror det går å komme seg til utlandet før tidligst neste vår. De fleste tenker sånn, og så er det noen som meg som har håpet om at man kan dra til høsten. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente og se.

Hennes råd er å følge med på reiserådene fra UD.

– Hvis reiserådene blir opphevet, er det nok en grunn til det. Blir de stående, er det nok en grunn til det også. Vi må bare høre på hva norske myndigheter anbefaler oss å gjøre. Samtidig handler det også om hva andre land velger å gjøre med sine grenser, sier Stefferud.

Slik svarer reiseselskapene

TV 2 har spurt reiseselskapene Ving og TUI om det er mulig å reise med dem til Syden i sommer.

– Vi, som alle våre bransjekolleger, følger UDs reiseråd. Derfor kan vi ikke uttale oss om det vil være lov å reise fra Norge eller ikke denne sommeren på nåværende tidspunkt, svarer informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge AS. Foto: Ving
Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge AS. Foto: Ving

– Enn så lenge gjelder UDs reiseråd 14 dager av gangen, og da er det dette vi forholder oss til. Vi håper og tror at UD snart vil komme med et litt mer permanent råd, som vil gjøre det mer forutsigbart for både oss og alle kundene våre som har bestilt feire. Så kort oppsummert – det er UD som setter premissene for om det blir noen reiser med oss denne sommeren, sier Røhr-Staff, som påpeker at det også vil ha betydning hva hvert enkelt land gjør med sine grenser.

Kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI svarer slik på spørsmålet om hvorvidt man kan reise med TUI til Syden i sommer:

– Ja, det kan man. Vårt sommerprogram har oppstart i midten av juni.

Videre sier Aspengren at hun forstår at det er en uoversiktlig situasjon for mange og at det er mange som har spørsmål.

– Alle våre kunder kan ombooke ferien sin dersom de ønsker det. Ta kontakt med oss, så skal vi finne alternativer som passer. Utover det må vi avvente og se hvordan denne situasjonen utvikler seg, sier Aspengren.

Flere avbestillinger

Ving har måttet kansellere flere reiser som har blitt berørt av UDs reiseråd, og det er også flere kunder som har avbestilt årets sydenferie. Røhr-Staffs anbefaling til alle som har bestilt en ferie er å avvente og se an de nye reiserådene.

– Om reisen blir kansellert på grunn av dette, vil de få tilbake alle pengene sine. De som velger å bestille en ferie nå, får vår avbestillings- og endringsforsikring med på kjøpet, slik at de kan endre reisen sin gratis så mange ganger de vil, sier Røhr-Staff.

Også TUI bekrefter at flere har valgt å avbestille eller flytte ferien sin.

Kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.
Kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI. Foto: TUI

– De som endrer eller bestiller nye reiser velger hovedsakelig sensommer og vinter. Da er det Middelhavet og Kanariøyene de ønsker å reise til, sier Aspengren.

Ifølge kommunikasjonssjefen har TUI gjort endringer i programmet og justert tilbudet noe på grunn av koronaviruset, samtidig som deres største hoteller og destinasjoner fortsatt er tilgjengelige. Dersom det blir endringer i programmet, lover TUI at alle berørte kunder vil få informasjon om det direkte.

– Reiselysten fra våre kunder er så absolutt til stede. Vi vurderer utviklingen løpende og er i kontakt med kollegaer og lokale myndigheter over hele verden. Vi forholder oss til situasjonen slik den er nå. Skulle noe skje som berører våre kunder, vil de få informasjon av oss, sier Aspengren.