RASENDE: I flere delstater har konservative amerikanere demonstrert mot det de mener er overdrevne smitteverntiltak. Her samles hundrevis av mennesker utenfor delstatsbygningen i Columbus, Ohio.
RASENDE: I flere delstater har konservative amerikanere demonstrert mot det de mener er overdrevne smitteverntiltak. Her samles hundrevis av mennesker utenfor delstatsbygningen i Columbus, Ohio. Foto: Joshua A. Bickel/The Columbus Dispatch via AP

Rasende amerikanere demonstrerer mot «tyranniske» smitteverntiltak

I flere delstater demonstrerer rasende konservative amerikanere mot myndighetenes smitteverntiltak. I Michigan hindret demonstrantene helsearbeidere i å komme seg på jobb.

I delstaten Michigan er nærmere 2000 døde og over 28.000 smittet av koronaviruset. For å begrense smitten har guvernør Gretchen Whitmer beordret innbyggerne til å holde seg hjemme, samtidig som mange bedrifter har fått pålegg om å stenge.

Det er det mange som ikke liker. Onsdag samlet tusenvis av rasende demonstranter seg i delstatshovedstaden Lansing, for å uttrykke sin misnøye med guvernørens smitteverntiltak.

«Heil Whitmer»

Drøyt 3000 demonstranter møttes utenfor delstatskongressen, hvor de viste frem plakater som «Vi er ikke fanger» og «Heil Whitmer».

En demonstrant viser hva hun mener om guvernør Whitmers smitteverntiltak.
En demonstrant viser hva hun mener om guvernør Whitmers smitteverntiltak. Foto: Jeff Kowalsky/AFP

Den konservative gruppen Michigan Conservative Coalition står bak stuntet, som de kaller «Operation Gridlock».

– Hun kjører oss konkurs. Vi kjører til Lansing, sier gruppen om stuntet.

Har motsatt effekt

Få timer senere slo Whitmer tilbake mot demonstrantene. Guvernøren anklaget demonstrantene for å sette menneskeliv i fare.

– Ironisk nok kan denne demonstrasjonen føre til at vi blir nødt til å forlenge tiltakene, sa Whitmer ifølge The Guardian.

Demonstrasjonen førte til trafikkaos i byen, med kilometer lange køer. Dette påvirket også flere av byens helsearbeidere ved Sparrow Hospital. En talsperson opplyser at flere helsearbeidere ikke kom seg på jobb i tide, skriver The Detroit News.

Demonstrasjonen i Lansing førte til trafikkaos. Flere helsearbeidere slet med å komme seg på jobb.
Demonstrasjonen i Lansing førte til trafikkaos. Flere helsearbeidere slet med å komme seg på jobb. Foto: Jeff Kowalsky/AFP

Økonomiske konsekvenser

En av arrangørene bak «Operation Gridlock» peker på de økonomiske konsekvensene smitteverntiltakene fører med seg, og kaller smitteverntiltakene for «tyranni».

– Å stenge ned bedrifter er et fullstendig vilkårlig tiltak, som gjør folk arbeidsløse, er en katastrofe. Det er en økonomisk katastrofe for Michigan og folk har fått nok, sier Meshaw Maddock, medlem av Michigan Conservative Colaition.

Koronautbruddet har hatt store konsekvenser for arbeidsmarkedet i USA. De siste fire ukene har 22 millioner amerikanere søkt om arbeidsledighetstrygd, skriver CNN. Dette utgjør 13,5 prosent av den amerikanske arbeidsstyrken, og økningen er den kraftigste siden arbeidsledighetsstatistikken begynte i 1967.

På trappene til delstatskongressen krevde flere bevæpnede demonstranter at smitteverntiltakene lettes.
På trappene til delstatskongressen krevde flere bevæpnede demonstranter at smitteverntiltakene lettes. Foto: Jeff Kowalsky/AFP

«Lock her up»

Whitmer, som tilhører demokratene, har forlenget de gjeldende smitteverntiltakene ut april. I tillegg har guvernøren stengt skoler og ikke-nødvendige bedrifter. Whitmer sier de inngripende tiltakene er nødvendige for å begrense smittespredningen i delstaten, hvor mange av sykehusene er overfylte.

Til tross for demonstrasjonen, har guvernør Gretchen Whitmer støtte blant Michgans innbyggere.
Til tross for demonstrasjonen, har guvernør Gretchen Whitmer støtte blant Michgans innbyggere. Foto: Al Goldis/AP

Mange av demonstrantene i Landsing var iført Trump-capser, og viste frem plakater som støtter presidenten. Donald Trump er heller ingen tilhenger av guvernør Whitmer, og har kritisert hennes forespørsler om medisinsk utstyr. Onsdag svarte demonstrantene med å rope «lock her up» («bur henne inne») – det samme mange av Trumps tilhengere ropte til Hillary Clinton under presidentvalget i 2016.

Flere av demonstrantene i Michigan uttrykte sin støtte for president Donald Trump.
Flere av demonstrantene i Michigan uttrykte sin støtte for president Donald Trump. Foto: Paul Sancya/AP Photo

Til tross for de høylytte protestene er demonstrantene i mindretall i Michigan. Ifølge Reuters støtter 71 prosent av delstatens innbyggere guvernørens håndtering av koronaubruddet.

Selv er Whitmer bekymret over hvilke konsekvenser demonstrasjonen kan få.

– Vi vet at denne demonstrasjonene kommer til å gå ut over folks helse. Dette er hvordan koronaviruset sprer seg, sier guvernøren.

– Denne typen hendelser vil sette flere mennesker i fare, og vil dessverre kunne forlenge smitteverntiltakene, legger Whitmer til.

Demonstrasjoner over hele USA

Også i flere andre amerikanske delstater har konservative demonstranter protestert mot det de ser på som «tyranniske» smitteverntiltak denne uken.

I Utah, hvor den republikanske guvernøren Gary Herbert har innført tilsvarende tiltak, oppfordret demonstrantene til å «gjøre mostand som det er 1776» – en henvisning til den amerikanske revolusjon. Andre demonstranter viftet med plakater med påskriften «USA vil aldri bli et sosialistisk land», skriver Daily Mail.

– Dette er for å hevde for gudegitte, grunnlovsfestede rettigheter, som inkluderer ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier republikaneren Larry Meyers.

Også i Kentucky demonstrerte amerikanerne mot smitteverntiltak.
Også i Kentucky demonstrerte amerikanerne mot smitteverntiltak. Foto: Bryan Woolston/REUTERS

Også i Ohio og Kentucky samlet store folkemengder seg for å demonstrere mot smitteverntiltak. Kentuckys demokratiske guvernør Andy Beshears tale ble overdøvet av rop om «fakta over frykt» og krav om å lette på restriksjonene.

– Folkens, det ville tatt livet av mennesker. Det ville definitivt tatt livet av mennesker, svarte guvernøren.