SMITTESTOPP: Statsminister Erna Solberg oppfordrer nordmenn til å delta i en digital dugnad.
SMITTESTOPP: Statsminister Erna Solberg oppfordrer nordmenn til å delta i en digital dugnad. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Erna Solberg om «Smittestopp»: – Bli med på denne nye dugnaden

Statsminister Erna Solberg presenterte appen «Smittestopp» torsdag. Mens flere er kritiske til appens håndtering av personvern, vil statsministeren selv laste ned «Smittestopp».

Statsminister Erna Solberg presenterte Folkehelseinstituttets smittevernapp «Smittestopp» under torsdagens pressekonferanse.

Mens nordmenn må forvente å leve under smitteverntiltak en god stund til, sier statsministeren at appen kan bidra til en raskere, gradivs åpning av samfunnet.

Prøveperiode

– Tiltakene har fungert, men er svært inngripende. Derfor lanseres «Smittestopp», som vil være et steg på veien mot mer frihet, sier Solberg.

Appen har som formål å gi myndighetene informasjon om utviklingen av smitteutbruddet, samtidig som brukeren selv vil bli varslet dersom man kan ha blitt eksponert for koronaviruset. Det er frivillig å laste ned appen.

– Gjennom appen kan vi se hva som skjer når vi gradvis åpner opp samfunnet mer. Det gjør det mulig for oss å kartlegge hvilke tiltak som best begrenser smitten, sier statsministeren.

Appen skal først testes i tre kommuner, blant annet Drammen. Målet er at «Smittestopp» skal kunne varsle brukere over hele landet i løpet av mai.

Digital dugnad

Solberg sier hun vil laste ned appen selv, og oppfordrer så mange som mulig til å gjøre det samme.

– For at denne appen skal fungere best mulig, er vi avhengig av at flest mulig laster ned appen. Derfor oppfordrer jeg alle til å bli med på en ny dugnad, ved å laste ned denne appen og bidra til å stanse smitten, sier statsministeren.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, håper minst 50 prosent av befolkningen laster ned appen.
Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, håper minst 50 prosent av befolkningen laster ned appen. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mener over halvparten av befolkningen må laste ned «Smittestopp» for at den skal ha ønsket effekt.

– Det vil være bra at minst 60 prosent av befolkningen laster ned appen. Noe av det vi vurderer er hvor nyttig appen er sammenliknet med hvor inngripende selve appen er, sier Stoltenberg.

Diskuterte personvern

Det har vært flere spørsmål rundt hvordan «Smittestopp» behandler personvern, spesielt siden appen vil spore brukernes plassering. Solberg understreker at appen kun skal benyttes til smittevern.

– Denne appen ha to formål og ingen andre. Den skal brukes til bedre og mer effektiv smittesporing, og bidra til at vi kan følge med på utviklingen til pandemien og hvordan tiltakene våre fungerer, sier Solberg.

Statsministeren opplyser at alle data som lagres i «Smittestopp» vil slettes automatisk i løpet av 30 dager. I tillegg kan brukere når som helst slette dataen selv. Selve appen vil bli slettet i desember.

Svarte på kritikken

Flere på stortinget, deriblant Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen, fraråder personer å laste ned appen. Bruun-Gundersen begrunner dette i personvernhensyn.

– Jeg kommer ikke til å laste den ned. Jeg er livredd for at staten skal drive overvåkning. Jeg har forståelse for at man bruker mye ressurser på smittesporing, men ikke at staten legger opp til en total overvåkning, sier Bruun-Gundersen til TV 2.

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen er en av mange som har uttrykt skepsis til «Smittestopp».
Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen er en av mange som har uttrykt skepsis til «Smittestopp».

Solberg ble konfrontert med stortingpolitikernes skepsis under torsdagens pressekonferanse.

– Det er frivillig, også for stortingsrepresentanter, å laste ned appen. Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må vi ha flest mulig som laster ned denne appen, sier statsministeren. Hun legger til at alternativet er et samfunn lukket i lenger tid.

– At man vil ha lengre tid med inngripende andre tiltak, blir jo selvfølgelig også et politisk valg for dem som velger å ikke bruke dette, sier Solberg.

Solbergs bruk avklart med PST

At Erna Solberg skal laste ned en app som sporer bevegelser, har reist spørsmål rundt statsministerens sikkerhet. Solberg forsikrer om at appen er trygg.

– Denne appen er så trygg at selv jeg kan bruke den, sier Solberg.

Politets Sikkerhetstjeneste bekrefter at de har tatt stilling til statsministerens app-bruk.

– Jeg kan bekrefte at statsministerens bruk av appen er avklart med PST. Lanseringen av appen er noe vi har vært forberedt på i noe tid, og vi iverksetter de nødvendige tiltak for å beskytte våre myndighetspersoner, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

– Hvilke tiltak må dere iverksette?

– Vi kommenterer aldri tiltakene våre, men det er jo kjent at hun har livvaktbeskyttelse, svarer Bernsen.

– Velegnet for Norge

Helseminister Bent Høie mener nordmenns digitale kompetanse gjør at appen egner seg særlig godt i Norge.

– Norge er et samfunn med høy tillit og høy digital kompetanse. Det er et fortrinn som gjør det mulig for et lite land å gjøre mye, sier Høie.

Også helseministeren diskuterte personvernbekymringene mange har til «Smittestopp». Høie mener skepsisen har hjulpet myndighetene i sitt arbeid med appen, og sier dette har gjort sluttproduktet bedre og tryggere. Høie skal selv laste ned «Smittestopp».

– «Smittestopp» kan redde liv. Gjør som statsministeren og meg, last ned smittestopp, oppfordrer helseministeren.