ADVARER: Åshild Bruun-Gundersen advarer mot appen som i dag lanseres av regjeringen og helsemyndighetene.
ADVARER: Åshild Bruun-Gundersen advarer mot appen som i dag lanseres av regjeringen og helsemyndighetene. Foto: Gorm Kallestad

– Ikke last ned smittestopp-appen

Flere stortingspolitikere vil ikke laste ned Folkehelseinstituttet sin nye app for smittesporing. Åshild Bruun-Gundersen (Frp) ber folk om å ikke laste den ned.

– Jeg kommer ikke til å laste den ned. Jeg er livredd for at staten skal drive overvåkning. Jeg har forståelse for at man bruker mye ressurser på smittesporing, men ikke at staten legger opp til en total overvåkning, sier Bruun-Gundersen til TV 2.

Hun er Frps helsepolitiske talsperson.

– Når myndighetene i krisetider ber oss om å ofre deler av personvernvet vårt, må vi være ekstremt forsiktige med hva vi godtar. Vi risikerer at politikk som blir vedtatt nå blir med oss etter krisen.

Folkehelseinstituttets nye app for smittesporing ble lansert klokken fire på regjeringens pressekonferanse. Der oppfordret både Erna Solberg og helseminister Bent Høie (H) folk til å laste den ned. De fortalte de skal laste den ned selv.

– I dag ser vi en digital løsning som vil være et steg på vei mot en større frihet, sier Solberg.

– Er det illojalt av stortingsrepresentanter å advare mot appen?

– Det er frivillig også for stortingsrepresentanter om de vil laste ned. Jeg har registrert at mange av de som har vært skeptiske av andre personer, som advokat Jon Wessel-Aas, vil ikke gi noen anbefaling om ikke å laste ned. Men at han som advokat har en annen vurdering av dette. Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, så må vi ha flest mulig som laster ned appen. At man vil ha lengre tid med inngripende andre tiltak blir et politisk valg for de som velger å ikke bruke dette, sier Solberg.

Bent Høie trakk fram at alle dataene i appen blir slettet etter 30 dager, og at selve appen blir slettet i desember.

BER OM AT FOLK LASTER NED APPEN: Statsminister Erna Solberg orienterer pressen om håndteringen av koronasituasjonen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BER OM AT FOLK LASTER NED APPEN: Statsminister Erna Solberg orienterer pressen om håndteringen av koronasituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge

Varsler

Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

Nå går flere politikere ut mot appen.

– Jeg vil advare folk mot å ta den i bruk og oppfordrer folk til å ikke laste ned smitteappen. Når staten vil overvåke deg bør man være på vakt. Jeg har forståelse for at helseministeren mener det er et godt grep, men staten vil overvåke folk du snakker med og hvor du oppholder deg. Det er skummelt. Folk bør tenke seg nøye om før staten får overvåke hver eneste skritt du tar, sier Bruun-Gundsen.

Heller ikke hennes partifeller Erlend Wiborg eller Christian Tybring-Gjedde vil laste ned appen.

– Nei. Vi kan ikke leve i en permanent unntakstilstand. En slik app bidrar til nettopp det. Folk får vurdere om de vil laste den ned selv, men jeg tror ikke at en slik app bidrar til en normalisering verken av hverdagen eller økonomien, sier Tybring-Gjedde.

Lundteigen stoler mer på EU

Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen vil ikke laste ned appen som statsminister Erna Solberg har lansert.

JA TIL EU: Per Olaf Lundteigen påpeker at den norske appen ikke er i tråd med Norges anbefalinger.
JA TIL EU: Per Olaf Lundteigen påpeker at den norske appen ikke er i tråd med Norges anbefalinger. Foto: Stian Lysberg Solum

– Det er frivillig og en privatsak. Ut fra personverngrunner vil jeg ikke laste den ned. Den norske løsningen er ikke anbefalt i EU-land, sier Lundteigen til TV 2.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier derimot til TV 2 at han vil laste ned appen, mens partiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe mener det er en privatsak.

– Jeg mener det ikke er rett at alle skal skrifte om dette i og med at appen skal være frivillig å bruke. Jeg registrerer at regjeringens applikasjon ikke følger opp EUs personvernråd som tilrådet åpen kildekode, desentralisert lagring og at brukersamtykke ikke er tilstrekkelig som juridisk grunnlag. Det mener jeg er beklagelig. Jeg har ellers tro på at en app med tillit i befolkningen er et viktig og nødvendig tiltak for rask smittesporing og til å begrense pandemien, sier Toppe til TV 2.

NRK skriver torsdag at det i et offentlig brev fremgår at personvernrådet i EU (EDPB) mener smittesporingsapper som samler inn posisjonsdata opererer i strid med prinsippet om dataminimering.

– Apper for kontaktsporing trenger ikke å registrere bevegelsene til enkeltpersoner. (..) Å samle informasjon om bevegelsene til enkeltpersoner for slik smittesporing bryter med prinsippet om minimering av innsamlet data. I tillegg vil dette skape sikkerhets- og personvernrisiko, skriver Andrea Jelinek, rådet styreleder.

Venstre-politiker: – Ikke bli helt kina

– Jeg synes dette er vanskelig og jeg er skeptisk, sier Venstres stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth.

Han kaller appen for «kina-appen».

– Jeg vil advare mot at at vi skal bli helt Kina.

– Det er krevende med tanke på personvernhensyn og at dette er data jeg selv ikke rår over. Det er ikke åpen kildekode og jeg synes det er problematisk at det offentlige utvikler slike kildekoder, sier Venstre-politikeren.

Åpen kildekode betyr at kildekoden til et dataprogram er gjort tilgjengelig for alle.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn sier at han vil laste ned appen. Han har definert personvern som en av sine viktigste politiske saker.

– Jeg er positiv til appen. Fordi det er frivillig å bruke den, fordi dataene skal slettes etterpå og fordi jeg oppfatter tryggheten som god, sier Rotevatn til TV 2.