OVERFYLT: I mangel på kapasitet, benytter Barcelonas begravelsesbyrå parkeringsanlegg som likhus.
OVERFYLT: I mangel på kapasitet, benytter Barcelonas begravelsesbyrå parkeringsanlegg som likhus. Foto: Felipe Dana/AP Photo

Spania har tredje flest døde i verden – Barcelona fylles opp av lik

Til tross for døgnåpne krematorium, klarer ikke Barcelona å håndtere alle de koronadøde. I flere av byens parkeringshus er bilene byttet ut med kister.

Torsdag offentliggjorde spanske myndigheter nye, nedslående tall. Det siste døgnet mistet 551 personer livet av koronaviruset i landet. Det totale dødstallet har dermed passert 19 000 – nest flest i Europa og tredje flest i verden.

Det enorme tapet av menneskeliv fører til ekstreme utfordringer for spanske begravelsesbyrå.

Får ikke gjort jobben sin

Jordi Fernández jobber som begravelsesagent i Barcelona, og har tatt imot hundrevis av døde de siste ukene. Til tross for 16 års erfaring fra bransjen, har han aldri opplevd noe lignende.

De fleste dødsfallene skyldes koronaviruset. Mens pandemien mangedobler arbeidsmengden, hindrer den også Fernández i å gjøre jobben sin.

Vanligvis arbeider Fernández med å klargjøre avdøde til begravelser. Dette innebærer blant annet å sminke de avdøde, slik at pårørende kan ta et siste farvel.

Jordi Fernandéz forbereder en av mange kister. Smittevernregler hindrer begravelsesagenten i å gjøre jobben sin.
Jordi Fernandéz forbereder en av mange kister. Smittevernregler hindrer begravelsesagenten i å gjøre jobben sin. Foto: Felipe Dana/AP Photo

Spanias strenge smitteverntiltak gjør dette umulig. Siden statsminister Pedro Sanchez erklærte unntakstilstand 14. mars, må begravelsesbyrå følge strenge retningslinjer. Personer som er døde med koronaviruset, ankommer begravelsesbyrået i forseglede likposer. Her må de plasseres i kistene umiddelbart, fortsatt i likposene.

– Jeg forsøker å plassere hodene deres på putene, fordi putene kommer til å være der for alltid. Slik kan jeg vise respekt og kjærlighet, sier en gråtkvalt Fernández til nyhetsbyrået Associated Press.

Parkeringshus fulle av kister

Begravelsesagenten står utenfor et parkeringshus. På parkeringsplassene står det ikke biler, men over 500 kister med personer døde av koronaviruset.

– Jeg har aldri forestilt meg at vi skal leve slik som dette, sier Fernández.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Biler er erstattet av kister i et av Barcelonas parkeringshus.
Biler er erstattet av kister i et av Barcelonas parkeringshus. Foto: Felipe Dana/AP Photo

For å bevare likene har begravelsesbyrået installert klimaanlegg i parkeringshuset. Det er ett av mange midlertidige likhus i Spania, hvor verken kirkegårder eller krematorium har kapasitet til å ta imot flere døde.

Store mørketall

Det offisielle dødstallet i Spania er 19.130. Dette omfatter bare personer som har fått påvist koronasmitte, og ansatte ved begravelsesbyråene mener det faktiske tallet er mye høyere. Ifølge Fernández mottar han fem ganger så mange døde som vanlig.

Onsdag ble koronarelaterte dødsfall rapportert av begravelsesbyrået i Katalonia offentliggjort for første gang. Dette tallet er 7097 – nesten dobbelt så høyt som det tidligere offisielle tallet i regionen, som kun omfattet personer døde på sykehus og pleiehjem.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Jordni Fernandéz og en kollega står ved en av mange kister i parkeringshuset i Barceolina.
Jordni Fernandéz og en kollega står ved en av mange kister i parkeringshuset i Barceolina. Foto: Felipe Dana/AP Photo
Smitteverntiltak gjør at koronadøde må begraves i forseglede likposer.
Smitteverntiltak gjør at koronadøde må begraves i forseglede likposer. Foto: Felipe Dana/AP Photo
Parkeringshuset inneholder over 500 kister som venter på å bli begravet.
Parkeringshuset inneholder over 500 kister som venter på å bli begravet. Foto: Felipe Dana/AP Photo
Begravelsesagenter frakter en avdød mistenkt å være smittet av koronaviruset.
Begravelsesagenter frakter en avdød mistenkt å være smittet av koronaviruset. Foto: Felipe Dana/AP Photo

Spanske myndigheter mener at smittetoppen er nådd, og har den siste uken begynt å lette på restriksjonene. Til tross for den forsiktige optimismen, fortsetter likene å ankomme parkeringshuset i Barcelona.

Mens byens krematorium opererer døgnet rundt, er behovet fortsatt så stort at myndighetene har vurdert å plassere avdøde i midlertidige massegraver.

Hjerteskjærende hverdag

Også selve begravelsene rammes av koronakrisen. Myndighetene har avgjort at kun tre personer kan delta under seremonien. Fernández forteller om hjerteskjærende øyeblikk hvor pårørende ber om å få åpne kisten for å bekrefte at det faktisk er deres familiemedlem som ligger der.

– Det knuser hjertet vårt når vi må si «Nei. det kan vi ikke». Vi forklarer at dette er for å bremse spredningen av viruset, men det er vanskelig å akseptere, sier Fernández.

Begravelsesagenten vet hvor vanskelig er å bli nektet et siste farvel. Konens bestemor mistet livet som følge av viruset, og ingen fikk se liket. Omringet av kister forsøker Fernández så godt han kan å fokusere på jobben.

– Vi forholder oss til døden hver dag, og derfor er det noe vi er vant til. Men når du stopper opp og innser at hver kiste inneholder en person, en familie en historie... Da treffer det deg, og du faller sammen, avslutter Fernández.