KRITISK: Et stort skred ved Storjord i Nordland har ført til at vannflyten i elva har stoppet opp. Nå frykter man at en flodbølge kan utløses.
KRITISK: Et stort skred ved Storjord i Nordland har ført til at vannflyten i elva har stoppet opp. Nå frykter man at en flodbølge kan utløses. Foto: Frank Håvard Storvik / AirDrone

Stort skred i Nordland:

– Ser ut som en slagmark

Et større skred i Nordland skaper bekymring blant innbyggerne – frykter en flodbølge skal skylle nedover dalen.

Onsdag ettermiddag gikk det et større skred like ved Junkerdalsura og ned mot Saltdalselva i Storjord i Nordland.

Raset startet fra rundt 1.100 meters høyde, og har dratt med seg enorme mengder masse ned til elva og over riksvei 77.

Skredet oppleves som kritisk, og ordfører Rune Berg (Sp) i Saltdal forteller til TV 2 at elva er tett, og dersom det sprekker opp vil det komme en større flodbølge ned gjennom dalen.

– Vi frykter det kan komme et skred til, som det er gjort tidligere. Det er dramatisk, og et spesielt syn, sier Berg.

Kunne gått riktig så ille

Skredet skal ha gått over riksvei 77. Fra elva og opp til riksveien er avstanden på det lengste cirka 200 meter, sier Berg, og forklarer videre at det kunne gått riktig så ille, dersom det hadde vært tett trafikk på riksveien.

– På grunn av koronasituasjonen holder folk seg hjemme, men dersom det hadde vært trafikk der kunne det gått ille. Heldigvis gikk det bra, sier han og legger til:

– Området ser ut som en slagmark.

Dersom demningen sprekker opp frykter Berg at det vil komme en ordentlig flodbølge ned gjennom dalen.

– Hele elvedalen er full av snøskred, skog og jordmasser. Det er også fare for et nytt ras fra Solvågtinden som vil fylle opp enda mer og stoppe elva, sier han til TV 2.

Eier av Saltdal Turistsenter Halvard Olsen har flere hytter i faresonen dersom demningen skal sprekke opp. Foto: Sverre Breivik
Eier av Saltdal Turistsenter Halvard Olsen har flere hytter i faresonen dersom demningen skal sprekke opp. Foto: Sverre Breivik

Saltdal kommune, Statens vegvesen og NVE hadde torsdag formiddag en befaring på stedet, og følger situasjonen nøye.

Campinghytter i faresonen

Halvard Olsen er eier av Saltdal Turistsenter. Èn av dem som er i faresonen som følge av skredet er Olsen. Selve turistsenteret er på trygg avstand fra skredet, men han har flere campinghytter som ligger i faresonen.

– Man blir litt bekymret. Vi har vurdert det slik at hovedbygget vårt står trygt, men klart kan de nederste hyttene og infrastrukturen få skader, sier Olsen til TV 2.

Videre forteller han at han ikke er redd, men at et par gjester har forlatt campinghyttene tidligere enn planlagt.

Verst tenkelige vis er det fire hytter som står utsatt til. Hvis proppene løsner opp, så vil elva passere rett forbi områdene han har hytter på.

– Det er ikke behagelig å tenke på, spesielt på toppen av alle andre problemer man står overfor nå, sier han.